Perusohjeistus live-streamauksesta
Julkaistu 13.10.2020
Kysymyksiä ja vastauksia live-streamauksesta
(Julkaistu 6.5.2020)
Listaa päivitetään uusilla kysymyksillä. Voit lähettää meille lisäkysymyksiä aiheeseen liittyen. Vastauksiin vastaa Teoston Antti Valkama (avainasiakasvastaava, online) sekä Musiikintekijöiden Lumi Ollila (koordinaattori).
- Olen yksityishenkilö ja haluan pitää live-keikan. Esitän omaa musiikkia ja covereita. Onnistuuko tällainen Instagramissa, Youtubessa tai Facebookissa ja tarvitsenko siihen lupaa?
Live-streamin voi järjestää em. palveluissa eikä se edellytä erillistä lupaa. Teostolla on luvat näiden kolmen palvelun kanssa.
- Mitä jos haluan pitää live-keikan yritykseni Facebook-sivuilla? Tarvitsenko siihen lupaa Teostolta?
Mikäli yritys järjestää pelkän live-streamin siten, ettei siitä jää sivuille tallennetta, sen voi toteuttaa ilman erillistä lupaa täysin samalla tavalla kuin yksityishenkilökin.
- Tarvitsenko luvan teosten tekijöiltä, mikäli esitän cover-kappaleita?
Et tarvitse.
- Jos kyseessä on jokin muu taho kuin Facebook, Instagram tai Youtube, tarvitsenko musiikintekijänä maksuttomaan live-streamaukseen luvan Teostolta?
Live-streamauksen järjestäjänä tarvitset mediapienluvan, vaikka olisit yksityishenkilö. Mikäli sinulla on voimassa oleva lupa musiikin julkisesta esittämisestä, et tarvitse erikseen mediapienlupaa poikkeuksellisesti koronatilanteen aikana.
Tietoa mediapienluvasta: https://www.teosto.fi/kayttajat/luvat/275/m/2628
Teosto päivittää tietoa aiheesta ”Striimaus ja musiikin käyttö koronatilanteen aikana”: https://www.teosto.fi/teosto/uutiset/striimaus-ja-musiikin-kaytto-koronatilanteen-aikana
- Jos artistina ja yksityishenkilönä järjestän maksullisen live-streamin, tarvitsenko siihen luvan? Ja mikäli lupa on rojaltipohjainen, maksanko periaatteessa itselleni rojaltia?
Mikäli olet itse 100 % esitettävien teosten tekijä, et tarvitse tähän erillistä lupaa Teostolta, jotta rojaltimaksuja ei tarvitse turhaan kierrättää Teoston kautta. Mikäli teoksilla on muitakin tekijöitä kuin sinä itse, tarvitset näiden kaikkien tekijöiden luvan live-streamaukseen. Tällöin sinun ja muiden tekijöiden tulee kuitenkin ilmoittaa live-streamauksesta Teostolle. Mikäli esität covereita, tarvitset Teostolta livestream-luvan. Suurimmalla osalla live-streamausta järjestävillä alustoilla on kuitenkin jo livestream-lupa (esim. SemiLive ja Keikalla.fi) ja tällöin sinulla ei tarvitse olla erikseen omaa livestream-lupaa.
Tietoa livestream-luvasta: Live-esiintymisten kuluttajamaksullinen suoratoisto (striimaus)
https://www.teosto.fi/kayttajat/luvat/275/m/3242
https://www.teosto.fi/teosto/artikkelit/live-esiintymisten-kuluttajamaksullinen-striimaus
- Jos pidän yksityishenkilönä live-streamauksen Facebookissa, Instagramissa tai Youtubessa josta jää tallenne jonka haluan jättää kyseisille palveluille myöhemmin katsottavaksi, tarvitsenko tähän lupaa?
Yksityishenkilönä voit jättää näihin palveluihin live-streamauksesta tehdyn tallenteen aivan kuten voit viedä kyseisille alustoille muutenkin videomateriaalia.
- Mitä jos toteutankin live-streamauksen yritykseni Facebook-sivuilla, voinko jättää siinä tapauksessa live-streamauksesta syntyneen tallenteen kyseisille alustoille vai tarvitsenko siihen luvan?
Kaikki muut tahot kuin yksityishenkilöt tarvitsevat kyseiseen tallenteen jättämiseen mediapienluvan Teostolta. Teoston ja näiden kolmen alustapalveluiden (Facebook, Instagram, Youtube) väliset sopimukset eivät kata tallenteiden jättämistä muiden kuin yksityishenkilöiden osalta. Tallenteen voi jättää alustalle niin pitkäksi aikaa kuin lupa on voimassa. Tämä on pääsääntö. Nyt kuitenkin koronatilanteen ajan myös yritykset ja yhteisöt voivat poikkeuksellisesti jättää live-streamin em. palveluihin livetilanteen jälkeen ilman mediapienlupaa mikäli heillä on jo entuudestaan voimassa oleva lupa musiikin käyttöä varten. Poikkeustilanteen kestoa ei ole tarkasti määritelty.
- Mitä jos haluan yksityishenkilönä jättää live-streamauksesta tehdyn tallenteen alustalle mutta sen katsominen on maksullista?
Tarvitset tähän livestream-luvan. Tallenteen voi jättää alustalle maksimissaan 7 vuorokaudeksi. Lupa on kokeiluluontoinen ja siihen liittyvät käytännöt saattavat päivittyä.
Ajantasaisen tiedon luvasta saat täältä: https://www.teosto.fi/kayttajat/hinnastot/3242
- Onko vastaus sama, mikäli haluan toteuttaa saman yrityksenä?
On.
- Miten saan musiikintekijänä live-streamauksista tuloa?
Jotta live-streamauksesta voi musiikintekijä saada tuloa, tulee live-keikan esiintyjän tehdä live-streamauksesta esitysilmoitus Teostolle, ihan samalla tavalla kuin esiintymisestä yleensäkin.
- Mitä erityistä minun tulee tietää, kun teen live-streamauksesta esiintyjänä esitysilmoituksen?
Esitysilmoitus täytetään normaaliin tapaan mutta huomioi seuraavat asiat:
- Live-streamaus on esiintymistyyppinä ”konsertti”
- Esityspaikan nimeksi voit valita seuraavista vaihtoehdoista jonkun:
- Youtube
- Muu alustapalvelu
- Kun arvioit yleisömäärää, mieti kuinka moni keskimäärin seurasi live-streamausta. Mikäli live-streamaus tapahtuu jonkun muun alustapalvelun kuin Facebookin, Instagramin tai Youtuben kautta, pyydä yleisömäärä suoraan alustapalvelulta.
Ohjeet live-streamaukseen liittyvän esitysilmoituksen täyttämiseen: https://www.teosto.fi/teosto/artikkelit/ohje-live-striimien-esitysilmoitukset
- Onko yleisön määrällä merkitystä lupa-asioihin?
Ei suoranaisesti, mutta periaatteessa kun on kyse kaupallisesta toiminnasta, niin suurempi yleisö tuottaa yleensä enemmän liikevaihtoa ja sitä kautta myös enemmän Teoston laskuttamaa korvausta tekijöille.
- Onko live-streamaus tai tallenteen vieminen verkkoon aina julkista esiintymistä vai voiko kyseessä olla yksityiskeikka, mikäli se on katsottavissa esimerkiksi salaisen linkin takana?
Nyrkkisääntö on, että mikäli jotain vie verkkoon siitä tulee julkista. Eli sillä ei ole merkitystä, että linkki olisi esimerkiksi salainen. Kaikki verkkoon viety esiintyminen on julkista.
- Haluan käyttää live-streamissä karaoketaustoja. Käytän sekä sellaisia taustoja, jotka ovat itse tekemiäni, että sellaisia, jotka eivät ole itse tekemiäni. Kenen luvan tarvitsen kumpaankin taustatyyppiin?
Tarvitset luvan karaoketaustojen eli mastereiden omistajalta. Mikäli olet itse tehnyt karaoketaustan ja omistat sen masterin, et tarvitse erikseen lupaa.
- Haluan toteuttaa live-streamin jonka aikana soitan musiikkia DJ:nä. Tuleeko minun tehdä näistäkin live-streameistä esitysilmoitus?
Jos teet live-streamin Youtubeen, Facebookiin tai Instagramiin, niin suositus on, että siitäkin esiintyjä tekee esitysilmoituksen vastaavalla tavalla kuin jos kyseessä olisi live-keikka. Jos kyseessä on jonkinlainen DJ-video, joka ei ole varsinainen esiintyminen, ei esitysilmoitusta tule tehdä.
- Minulla on sopimus keikkamyyjän kanssa. Voinko silti tehdä live-streamauksia?
Tarkista sopimuksen sisältö. Mikäli sopimuksessa on maininta keikkamyyjän keikkamyynnin yksinoikeudesta, saatat tarvita live-streamaukseen erikseen luvan keikkamyyjältäsi. Ole siis yhteydessä keikkamyyjääsi.