Musiikintekijät -logo

Yhdistys

Suomen Musiikintekijöiden ”strategiapuussa” on kuvattu kattavasti yhdistyksen toiminta. Pääoksat, eli Edunvalvonta ja Jäsenpalvelut, ovat yhdistyksen keskeisintä toimintaa.

Suomen Musiikintekijät on 1954 perustettu musiikintekijöiden etujärjestö. Se edistää suomalaisten ammattimaisesti toimivien säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien taloudellisia ja ammatillisia etuja, yhteiskunnallista arvostusta sekä yhteisöllisyyttä.

Yhdistys hallinnoi Musiikintekijöiden rahastoa, josta jaetaan stipendejä musiikintekijöille. Rahastoon siirrettävät varat ovat peräisin Kopiosto ry:n yhdistykselle vuosittain tilittämistä kevyen musiikin teosten kopiointikorvauksista.

Suomen Musiikintekijät ry suurin Teoston kolmesta jäsenjärjestöstä. Muita ovat Suomen Säveltäjät ry sekä Suomen Musiikkikustantajat ry. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on Kaija Kärkinen. Yhdistyksen toiminnanjohtaja on Aku Toivonen.

Toiminnan ytimessä edunvalvonta ja jäsenpalvelut

Suomen Musiikintekijät toteuttaa toiminnassaan laajasti musiikintekijöiden edunvalvontaa. Yhteisöllistä edunvalvontaa on vaikuttamistyö, jossa edistetään esimerkiksi lakimuutoksia tai laaditaan tariffeja Ylen kanssa. Yksilöllistä edunvalvontaa tarjotaan jäsenille esimerkiksi sopimusneuvonnan tai juristipalveluiden avulla.

Jäsenpalveluissa puolestaan keskitytään ammattiosaamiseen. Erilaiset mentorointiohjelmat ja tapahtumat tarjoavat mahdollisuksia osaamisen kehittämiseen ja tärkeiden verkostojen muodostamiseen.

Yhdistyksen nimen historiaa

Yhdistyksen nimi oli perustettaessa 28.10.1954 Suomen Elokuvasäveltäjät ry, jonka jälkeen nimeksi vaihdettiin Elokuva- ja Viihdesäveltäjät ry. Nimi Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry otettiin käyttöön vuonna 1979. Yhdistyksen nimi Suomen Musiikintekijät ry otettiin käyttöön 24.10.2017.