Yleisopas tekijänoikeudesta

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen yleisopas tekijänoikeudesta

Luemme lehtiä ja kirjoja, kuuntelemme musiikkia, katselemme TV-sarjoja ja elokuvia, pelaamme pelejä ja käytämme tietokoneohjelmia. Lisäksi käymme elokuvissa, konserteissa, teatterissa ja näyttelyissä sekä jaamme kuvia ja videoita sosiaalisen median palveluissa. Näihin sisältöihin liittyy oikeuksia – tekijänoikeuksia ja tekijänoikeuden lähioikeuksia.

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ja sen tekijöitä iästä riippumatta, niin verkossa kuin reaalimaailmassa. Osaltaan se mahdollistaa luovan työn tekijöiden toimeentulon. Kansainvälisten sopimusten myötä suomalaiset teokset saavat suojaa ulkomailla ja ulkomaiset teokset Suomessa.

Tämä julkaisu esittelee lyhyesti tärkeimmät tekijänoikeuteen liittyvät asiat. Lisätietoja saa esitteen lopussa mainituilta järjestöiltä ja viranomaisilta, sekä tekijänoikeuslaista.

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä

Yleisopas tekijänoikeudesta. Sisältää tärkeimmät tekijänoikeuteen liittyvät asiat lyhyesti, mm. mikä on teos, mitä tekijänoikeuslaki suojaa, sekä luvattoman käytön seuraukset. Julkaistu lokakuussa 2023.

Lataa tiedosto (PDF) Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen sivuilta.