Myötätuulessa eteenpäin

Blogi

Myötätuulessa eteenpäin

Emma Gaalan historian ensimmäinen Vuoden Musiikintekijä -palkinto on jaettu, samoin Teoston Vuoden Musiikintekijä -palkinto Iskelmä-gaalassa. Emman sai Jonas Olsson. Palkinnon perusteina oli tekijyys vuonna 2022 menestyneimmissä kappaleissa. Teoston Vuoden musiikintekijä -palkinnon sai Saara Törmä pitkäkestoisesta ja menestyksekkäästä urasta sanoittajana. Isot onnittelut molemmille!

Onnittelut myös meille kaikille musiikintekijöille laajemminkin! On suuri saavutus musiikintekijöiden yleiselle arvostukselle, että kuukauden sisällä jaetaan kaksi toisistaan erillistä Vuoden Musiikintekijä -palkintoa! Vaikka tätä musiikkialan alkutuotantotyötä – säveltämistä ja sanoittamista – on tehty juuri niin kauan kuin olemme musiikkia kuulleet, vasta nyt huomio alkaa olla kohtuullista.

Musiikki- ja viihdeala on viimein herännyt antamaan arvoa myös heille, jotka eivät näy parrasvaloissa, mutta joiden työtä ilman ei olisi lauluja laulettavaksi, ei äänitteitä julkaistavaksi. Ilman musiikintekijöitä ei olisi musiikillisia tunnemuistoja eikä uusiutuvaa musiikkialaa.

Onnittelut meille myös siitä, että tämän vuoden alusta alkaen tekijänoikeuskorvaukset eivät enää heikennä sovitellun työttömyyskorvauksen määrää. Tämä on tärkeä muutos oikeaan suuntaan.

Huomio on kumuloituvaa, kestävä arvostus kasvaa vähitellen ja kärsivällisesti. On syytä nostaa esiin onnistumisia ja olla ylpeitä saavutuksista. Tähän saakka meillä on ollut välineinä useammin valittaminen ja pyytäminen kuin kohtelias arvostuksesta kiittäminen – johon ei syitä oikein ole ollut. Nyt voimme kiittää huomioimisesta ja olla ylpeitä itsestämme ja asemastamme.

Musiikintekijöillä on karvaana muistissa korona-ajan erikoiset rajoituskäytännöt. Rajoituksilla on vaikutuksia tekijänoikeuskorvauksiin vieläkin. Valtion tälle alalle osoittamat tuet eivät olleet riittäviä. Poliittisissa keskusteluissa musiikki- ja kulttuuriala unohtui ja jäi sivuun. Moni vaihtoi alaa. Pettymyksen muistijälki on pitkä.

Huhtikuun alussa käytävä eduskuntavaali ja sen jälkeiset hallitusneuvottelut ovat luovan alan ja musiikkialan tulevaisuuden menestyksen kulmakivi. Suomella on mahdollisuus tunnistaa luova ala ja erityisesti musiikkiala kasvualoiksi, joihin kannattaa investoida. Niissä on valtava kasvu-, työllisyys- ja vientipotentiaali.

”Sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä on otettava erityisen tarkastelun kohteeksi taiteilijoiden ja muiden luovaa työtä tekevien asema.” Näin vaadimme hallitusohjelmatavoitteissamme, jotka olemme laatineet ja joita olemme esitelleet puolueille, eduskuntavaaliehdokkaille sekä muille vaikuttajille yhdessä Teoston ja Suomen Säveltäjien sekä Suomen Musiikkikustantajien edustajien kanssa.

”Musiikki on oikeaa työtä ja sen ammattimaisille tekijöille on taattava mahdollisuudet ammattinsa harjoittamiseen”, jatkuvat hallitusohjelmatavoitteemme.

Eduskuntavaaleissa tulee äänestää harkiten. Kokosimme valinnan tueksi puolueiden hallitusohjelmakirjausten ne osuudet, joissa taide- ja kulttuurialat mainitaan – jos mainitaan.

Vaalien jälkeinen hallituskiima ei saa jättää unohduksiin ennen vaaleja tehtyjä lupauksia. Tästä on syytä muistuttaa hallituspuolueita. Jatkamme siis edunvalvontatyötä vaalien jälkeenkin.

Musiikintekijät: pideään lippua korkealla ja ollaan ylpeitä onnistumisista ja saavutuksista!

Aku Toivonen
toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät