Musiikintekijöiden hallitusvaali 2023

Musiikintekijöiden hallitusvaali 2023

Hallitus 25.4.2023 saakka

Kaija Kärkinen (pj)
Markus Nordenstreng (vpj): erovuorossa ja uudelleen ehdolla
Panu Aaltio
Jussi Chydenius
Iisa Pajula: erovuorossa, ei asetu uudelleen ehdolle
Topi Salmi: erovuorossa ja uudelleen ehdolla
Kyösti Salokorpi

Hallitusvaali kevätkokouksessa 25.4.2023

Hallituspaikkoja on avoinna 3 (ks. erovuoroiset yllä).

Vaalivaliokunta sai tehtäväkseen asettaa ehdolle kuusi henkilöä. Hallitus nimesi vaalivaaliokunnan puheenjohtajaksi Tuija Rantalaisen, joka kutsui vaalivaliokunnan jäseniksi Jutta Aanalan, Jussi Jaakonahon ja Mia Kavaston.

Musiikintekijöiden sääntöjen mukaan vaalivaliokunnan ehdokasasettelu ei sido kevätkokousta.
Tämä tarkoittaa, että jäsen voi asettua ehdolle vielä kokouksessa:

Kaikilla hallitusvaaliehdokkailla on mahdollisuus 2 minuutin esittäytymiseen / vaalipuheeseen.
Äänestys suoritetaan suljettuna lippuäänestyksenä.

Vaalivaliokunnan asettamat ehdokkaat

(Kuva: Maarit Kytöharju)

Anna Dantchev

Olen suomalais-bulgarialainen laulaja-lauluntekijä. Ehdokkuus Suomen Musiikintekijöiden hallitusvaaleissa on itselleni ilo ja kunnia. Arvostan etujärjestömme päämäärätietoista edunvalvontatyötä ja musiikintekijöiden yhteisöstä huolehtimista.

Olisin suurella sydämelläni myös itse kantamassa korteni musiikintekijöiden edunvalvonnan kekoon ja omalla osaamisellani tukemassa monimuotoista yhteisöämme. Suomen musiikkialalla olen toiminut erilaisissa rooleissa jo useamman vuosikymmenen ajan. Minulla on kokemusta alamme edunvalvonnasta ja vaikuttamistyöstä sekä ymmärrystä alamme monisäikeisestä ekosysteemistä.

Verkostossani olen tehnyt pitkäjänteistä työtä musiikkialan yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja tasa-arvon teemojen kanssa. Näitä teemoja pitäisin esillä myös Suomen Musiikintekijöiden hallitustyössä.

Edunvalvontajärjestön hallitustyöskentely on parhaimmillaan kuin co-write sessio – jokaisen ammattilaisen omalla äänellä on merkitys. Onnistunut lopputulos vaatii yhteisen sävelen.

 

(Kuva: Sampo Haapaniemi)

Jiri Kuronen

(s.1974, Espoo) aka Jiri-serkku

Olen toiminut ammattimuusikkona rytmimusiikin saralla noin 30 vuotta. Soitan pianoa, kosketinsoittimia ja haitaria. Harjoitan myös monenlaista sävellystoimintaa ja olen ollut sovittajana lukuisilla äänitteillä. Olen myös toiminut äänitteiden julkaisijana omassa pienlevy-yhtiössä.

Viimeiset kolmetoista vuotta olen soittanut Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani -yhtyeessä. Sitä ennen olin kymmenen vuotta Olavi Uusivirran yhtyeessä. Olen työskennellyt myös teattereissa muusikkona. Opetan sivutoimisesti vapaata säestystä Sibelius-Akatemiassa. Olen toiminut monissa luottamustehtävissä, mm. Georg Malmstén -säätiön hallituksen puheenjohtajana ja MES-toimikunnissa.

Olen ollut Teoston hallituksen jäsen nyt kolmen vuoden ajan. Hallitustyö on opettanut minulle, miten tekijänoikeusala toimii ja millaisia haasteita edessä on. Myös kansainvälinen näkökulma on tullut tutuksi.

Minulla on hyvä ymmärrys musiikintekijyydestä tässä ajassa. Haluan käyttää osaamistani Musiikintekijät ry:n hallitustyössä, tarjoten näin suoran linjan myös Teoston hallituksen työskentelyyn.

 

(Kuva:  Katri Vauhkonen)

Pauliina Lerche

Olen 49-vuotias musiikintekijä, freelancemuusikko, musiikkialan yrittäjä ja kahden lapsen äiti. Koulutukseltani olen musiikin maisteri Sibelius-Akatemiasta. Olen tehnyt omia lauluja jo lapsena ja esittänyt tekemääni musiikkia 16-vuotiaasta lähtien.

Korkeakouluni muusikon ammattiin olivat vuodet lapsena Värttinässä ja yli 20 vuotta Vesa-Matti Loirin yhtyeessä. Veskun kanssa olen tehnyt yli 500 keikkaa. Nykyään päätyöni on lastenmusiikkiyhtye Mimmit.

Paitsi, että olen sielultani musiikintekijä, tekijänoikeuskorvaukset muodostavat tärkeän osan sirpalaista freelancerin toimeentuloani. Musiikkiani esitetään pääasiassa konserteissa ja TV:ssä.

Olen ollut mukana musiikkiin liittyvissä luottamustehtävissä jo pitkään. Paneudun asioihin huolella, uskallan avata suuni ja taistelen tärkeiden asioiden puolesta. Korona-aika osoitti alamme haavoittuvuuden. Haluaisinkin olla mukana omalta osaltani turvaamassa musiikintekijöiden asemaa ja mahdollisuutta elää omalla työllään myös tulevaisuudessa.

 

(Kuva: Nina Lith)

Markus Nordenstreng

musiikintekijä

Olen vaikuttanut Musiikintekijöiden hallituksessa keväästä 2012, varapuheenjohtajaksi minut valittiin ensi kerran 2015. Järjestöämme olen edustanut vuosien saatossa aktiivisesti mm. Music Finlandin, Teoston, Forum Artistin ja MESin hallituksissa. Lisäksi olen osallistunut kansainväliseen toimintaamme mm. eurooppalaisen kattojärjestön ECSAn ja pohjoismaisen NPUn kokouksissa.

Ammattilaisurani musiikintekijänä käynnistyi neljännesvuosisata sitten. Vaikka koko toimiala on kokenut radikaaleja muodonmuutoksia tänä aikana, yksi asia ei ole muuttunut mihinkään. Tekijän panos musiikkibisnessirkuksessa on täysin korvaamaton, mutta emme edelleenkään ole tirehtöörin asemassa.

Musiikintekijän arki näyttäytyy päinvastoin harmillisen epävakaana, epävarmana ja epäyhdenvertaisena sekä taloudellisesti niukkana. Lähitulevaisuudessa siintää lisää epävarmuutta, eikä pelin henki muutu reiluksi ilman taistelua. Koen, että laajapohjaisesta hallituskokemukseni, yhteiskunnallisesta suhdeverkostoistani ja tekijänoikeusaktivismistani on yhteisöllemme aitoa hyötyä juuri nyt, enkä ole halukas heittämään hanskoja tiskiin.

 

(Kuva: Pasi Rytkönen)

Topi Salmi

Olen ehdolla toiselle kaudelle Suomen Musiikintekijöiden hallitukseen. Nyt kun koen päässeeni hyvin sisälle hallitustyöskentelyyn, niin jatkaminen tuntuisi mielekkäältä. Olen ollut myös mukana käynnistämässä keskustelua ja tulevia toimenpiteitä Yleisradion kotimaisen musiikin moni- ja tasapuolisen käytön suhteen. Myös tämän asian kehittymistä seuraisin mielelläni hallituksen jäsenenä.

Luottamustoimista minulla on kokemusta lisäksi Georg Malmstén -säätiön hallituksesta 2016-22 ja aloitin tänä vuonna myös MES äänitetoimikunnan (kevyt) jäsenenä.

Yleisradion ohella sydämen asiani on edistää muutenkin kotimaisen musiikin moninaisuuden ylläpitämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa päivän-popin lisäksi rootsin, iskelmän, rockin, laulelman, lastenmusiikin, etnon ja jazzin aseman ylläpitämistä ja esille tuomista.

Musiikin ammattilainen olen ollut jo vuodesta 1991 ja tällä hetkellä sanoittamisen ja luottamustoimien lisäksi olen mukana pienlevy-yhtiötoiminnassa.

 

(Kuva: Samuel Glassar)

Noora Tuuri

Olen musiikin tuottaja, tekijä ja artisti. Olen toiminut Kaiku Songs -kustannusyhtiöllä tuottajana ja tekijänä vuodesta 2019. Minulla on muusikkotausta lapsesta asti, sekä musiikin pedagogisia ja musiikin tuottajan/tekijän opintoja käytynä Metropoliassa. Keskityn popmusiikin tuottamiseen ja tekemiseen, mutta teen hyvin monipuolisesti musiikkia genrestä riippumatta.

Minun arvot ja tavoitteet musiikkialan eteenpäin viemiseksi pohjautuvat tasa-arvoiseen alaan musiikintekijöille. Ajattelen, ettei iällä tai sukupuolella pidä olla väliä siinä, millaiseen asemaan voi alalla päätyä. Haluan itse olla tukemassa tuottajapuolella naisia sekä muunsukupuolisia niin, että heitä saadaan alalla näkyviin sessioihin ja eturivin tekijöihin. Haluan olla kehittämässä keinoja – miten saadaan aikaiseksi sellainen tukiverkosto, että tämä toteutuu.

Olen myös kiinnittänyt vahvasti huomiota siihen, miten alalla suhtaudutaan ikään. Tämä on toinen suuri teema, johon täytyy saada muutosta aikaiseksi. Koen, että alalle on suuri rikkaus, mitä enemmän eri ikäisiä tekijöitä on. Minusta on todella hassu ajatus, että alalle on vaikeampaa päästä ihmisen, jolla on pitkä elämänkokemus ja paljon tarinoita kerrottavanaan.

Näiden teemojen lisäksi haluan viedä eteenpäin musiikintekijöiden palkkausta. Mielestäni pitäisi kehittää malli, jossa musiikintekijöille maksetaan levy-yhtiön puolesta jonkinlainen korvaus kappaleen julkaisuvaiheessa – samalla tavalla kuin musiikin tuottajallekin. Haluan olla luomassa joustavampaa musiikkialaa – pääteemana: monipuolisuus on rikkautta.