Esiintyvä taiteilija voi hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi
1.4.2019 alkaen esiintyvä taiteilija ja muu julkinen esiintyjä sekä urheilija voi hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi, mikäli hänellä on y-tunnus.
Uusi lainsäädäntö on tehty helpottamaan taiteilijoiden taloudellista tilannetta: arvonlisäverovelvollisina taiteilijat voivat vähentää kuluistaan ja ostoistaan arvonlisäveron.
Hakeutuminen voi koskea esiintymispalkkioita ja tilaisuuden järjestäjille luovutettavaksi tarkoitettujen esitysten myynnistä saatavia korvauksia.
Hakeutumisen jälkeen palkkioista on tilitettävä 10 %:n verokannan mukainen arvonlisävero.
Mahdollisen muun verollisen myynnin arvonlisäverokanta riippuu myydyn tavaran tai palvelun luonteesta. Verokanta voi olla yleinen 24 % tai alennetun verokannan mukaan joko 14 % tai 10 %.
Kaikesta esiintymisestä pitää laskuttaa arvonlisävero, jos hakeutuu esiintymisen suhteen arvonlisäverovelvolliseksi. Et siis voi itse päättää, mistä maksat alvia ja mistä ei. Eli tilanne on siis joko tai: lisäät arvonlisäveron kaikkeen esiintymisen laskutukseen tai sitten et mihinkään.
Vaikka yritys olisi arvonlisäverovelvollinen, sen täytyy erikseen hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi esiintymispalkkioiden osalta niin halutessaan. Yrityksen arvonlisävelvollisuus ei siis automaattisesti tuota arvonlisäverovelvollisuutta esiintymispalkkioiden osalta.
Ei ole kuitenkaan mahdollista, että yritys olisi arvonlisäverovelvollinen ainoastaan esiintymispalkkioiden osalta, vaan esiintymispalkkioista arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen tuo arvonlisäverovelvollisuuden piiriin kaiken yrityksen liiketoiminnan.
Arvonlisäverovelvollisuuden hyötyjä
Arvonlisäverovelvollisuudesta on taloudellista hyötyä, jos esiintymistyöhösi liittyy arvonlisäverollisia kuluja ja ostoja, esim. tilitoimiston laskut, esiintymiseen liittyvät hankinnat ja äänentoistolaitteet.
Huomaa, että yleisten vähennysoikeutta koskevien periaatteiden mukaisesti hankinnat eivät ole vähennyskelpoisia siltä osin kuin ne liittyvät yksityiseen kulutukseen, verottomaan toimintaan, kuten tekijänoikeuskorvauksiin, sekä toimintaan, josta saatu vastike on palkkaa. Jos hankinnat liittyvät sekä verolliseen että verottomaan toimintaan, hankintojen sisältämä arvonlisävero tulee jakaa näiden hankintojen suhteessa.
Esiintyvä taiteilija voi siis vähentää yritystoimintaansa liittyvien kulujen arvonlisäveron. Tämä parantaa yrityksen taloudellista tilannetta.
Aikaisemmin hankintojen arvonlisävero on jäänyt esiintyvillä taiteilijoilla kokonaisuudessaan kustannukseksi.
Mikäli esiintyvän taiteilijan toiminta ei sisällä suuria hankintoja, ei ole välttämättä perusteita hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi.
Vaikka olisit jo arvonlisäverovelvollinen muiden toimintojen osalta, tulee sinun rekisteröityä esiintymisestä tulevien palkkioiden suhteen pitää vielä erikseen.
Arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen tapahtuu paperitse yritysmuodon mukaisella lomakkeella. Hakijan tulee täyttää perustamisilmoitus, jos hänellä ei ole vielä Y-tunnusta. Jos hakijalla on jo y-tunnus, tulee hakeutumisessa käyttää muutos- ja lopettamisilmoituslomaketta.
Y-lomakkeelle merkitään kohtaan ”Yritys hakeutuu arvonlisäverovelvolliseksi” se päivämäärä, josta verovelvollisuus alkaa. Hakeutumisen peruste ilmoitetaan kohdassa Lisätietoja. Ilmoita kohdassa ”Hakeudun esiintymispalkkioista arvonlisäverovelvolliseksi”. Verovelvollisuus voi alkaa aikaisintaan hakemuksen saapumisesta.
Rekisteröinnin jälkeen olet velvollinen antamaan kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain arvonlisäveroilmoitukset.
Muista aina lisätä myyntilaskuun arvonlisäveron määrä, veroton hinta ja verokanta.
Arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröitymisessä ja alv-ilmoituksien tekemisessä saat apua esim. tilitoimistoltasi.