Uusi rahoitusmalli tuokoon Ylelle vaatimuksia

Pääkirjoitus

Uusi rahoitusmalli tuokoon Ylelle vaatimuksia

Yleisradion entinen pääjohtaja, nykyinen Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner vauhditti keskustelua Ylen rahoituksesta ilmoittamalla Helsingin Sanomien haastattelussa 20.9. demarien kannattavan budjettirahoitusta. Vielä puolitoista vuotta sitten Jungner oli Ylen pääjohtajana hyvin harmissaan siitä, että silloinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok) oli kaatanut mediamaksuun perustuvan mallin, johon puolueet olivat yksimielisesti päätyneet Mika Lintilän (kesk) johtamassa parlamentaarisessa työryhmässä.

Ylen A-studion haastattelussa 26.9. Jungner myönsi suoraan, että kyse oli hänen kohdallaan takinkäännöksestä. Välttämättömyydestä oli nyt tehtävä hyve, kun Lindénin kaadettua mediamaksun siihen ei ollut paluuta. Jungnerin mukaan demarit ovat toki edelleen valmiita neuvottelemaan muistakin malleista.

Hallitusohjelmassa luvataan, että Ylen rahoituksen uudistamisesta päätetään tämän vuoden aikana. Hallitusohjelman mukaan rahoitus uudistetaan siten, että Ylen rooli suomalaisen kulttuurin tuottajana, moniarvoisena ja riippumattomana tiedonvälittäjänä sekä sananvapauden foorumina turvataan.

Viestintäministeri Krista Kiurulla (sdp) on nyt järkälemäinen haaste hallitusohjelman mukaisen esityksen muotoilemisessa. Tekninen kehitys on joka tapauksessa tehnyt nykyisen laitteeseen perustuvan tv-maksun kestämättömäksi. Ja vaikuttaa selvältä, että jonkinlainen verotukseen perustuva malli on päättäjiltä nyt odotettavissa.

Laajaa kannatusta tuntuu saavan myös se, että Ylen rahoitus ei saa olla kovin riippuvainen poliittisista suhdanteista. Tämän turvaamiseksi on ehdotettu rahastoa, jonka tuotolla Yle toimisi. Ongelmana on se, että nykytilanteessa rahastoon pitäisi löytyä kymmeniä miljardeja, jotta se voisi turvaavasti tuottaa Ylen vuodessa tarvitsemat puoli miljardia. Yksi mahdollisuus on ottaa Ylevero osaksi kiinteistöveroa, jonka tuotto on tähän asti päätynyt kunnille. Viime vuonna kunnat keräsivät sitä 1,17 miljardia, joten Ylen rahoittamiseksi veroa olisi korotettava noin 40 prosenttia nykytasosta. Sen vastineeksi kotitalouksilta ei enää perittäisi tv-maksua, joka on tänä vuonna 249,40 euroa, jos maksun maksaa neljässä erässä.

Laki Yleisradio Oy:stä säätää mm. että Ylen yhtenä tehtävänä on ”tuottaa, luoda ja kehittää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä…”. Tässä tehtävässä Yle ei viime aikoina ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Verorahoitukseen siirryttäessä päättäjillä on sekä mahdollisuus että velvollisuus ryhtyä terävöittämään tämän tehtävän mittaamista.

Musiikin osalta voidaan mitata mm. sitä, kuinka suuri on suomalaisten sävellysten ja sanoitusten kokonaisosuus ja mikä on vuodessa eri kanavilla soitettavien teosten kokonaismäärä. Kotimaisen musiikin osuuden tulisi olla reippaasti yli 50 prosenttia ja vuosittainen eri teosten määrä vähintään 250.000. Tällä hetkellä Yle on todennäköisesti varsin kaukana näistä tavoitteista. Ensimmäinen askel parempaan on se, että Yleltä edellytetään vuosittaiset tilastot näistä ja muista vastaavista kriteereistä.

Martti Heikkilä

martti.heikkila@elvisry.fi


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2011

Selaa lehden artikkeleita