Voikaa hyvin ja pitäkää huolta

Korkeelta

Voikaa hyvin ja pitäkää huolta

Kiitos etätyömahdollisuuden, olen tehnyt lehteä virkeiden västäräkkien valvonnassa ja viettänyt lounastaukoni laiturilla.

Olen pysytellyt uutispimennossa maailman tapahtumilta, hengitellyt maaseudun rauhaa ja ihaillut kevään vihreyden heräämistä.

Onkohan huomiokykyni valikoiva vai mistä johtuu, että olen viime aikoina pannut merkille erityisen paljon haastatteluja ja somepostauksia, joissa musiikintekijät ja artistit kertovat jaksamisongelmistaan? Uran lopettamispäätöksistä lukiessa tekisi mieli parahtaa, että ”älä nyt hyvä ihminen hullujas puhu, upeeta musiikkia teet”!

Mutta alan realiteetteja tuntien ymmärrän toki. Monet sanovat, että itse musiikin tekeminen, se luova työ, on mahtavinta ikinä, mutta useat ammattiin liittyvät haasteet kuormittavat. Eivätkä vähiten huoli toimeentulosta ja muu ikuinen epävarmuus. Musiikintekijöiden uusi puheenjohtaja Pauliina Lerche on työllistänyt itsensä marginaalimusiikilla jo 30 vuotta. Musiikintekijän haastattelussa hän mainitsee alalla pärjäämisen edellytyksiksi muun muassa periksiantamattomuuden sekä sen, ettei murehdi takaiskuja. Ei-vastauksia tulee aina enemmän kuin onnistumisia, eikä niitä kannata ottaa henkilökohtaisesti.

Samaan aikaa toisaalla: Musiikintekijöiden kampanja ”Sano edes ei – jokainen ihminen on vastauksen arvoinen” muistuttaa alan toimijoita siitä, että vastaamattomuuden kulttuuri lisää turhautumista, laskee motivaatiota ja nakertaa koko alan kestävyyttä, uskottavuutta ja yhteishenkeä.

Professori, musiikintekijä ja terapeutti Sauli Vuoti kirjoittaa blogissaan: ”Jos vastaukseksi saa ei, tietää ainakin, että voi hyvillä mielin liikkua eteenpäin ja yrittää tehdä asioita eri tavalla tai paremmin, tai tarjota teostaan jollekulle toiselle. Jos ei saa minkäänlaista vastausta, jää teoksensa ja suunnitelmiensa kanssa välitilaan, jossa ei oikein tiedä mitä tekisi.”

Työterveyspsykologi, ratkaisukeskeinen valmentaja ja lauluntekijä Hanna Kivistö pohtii Ajassa-kolumnissaan intohimoammatissa jaksamista: ”Työuupumus heikentää luovuutta ja vaikeuttaa itsensä johtamista. Omaan hyvinvointiin panostaminen on siis aina myös musiikintekijän tärkeimpien työvälineiden terävänä pitämistä.”

Intohimoammatissa jaksaminen oli aiheena myös viime kevään Musiikintekijöiden päivässä. Seminaarin yleisöpuheenvuorossa tuli esiin idea, joka on mielestäni pohtimisen arvoinen: Voisiko Suomen Musiikintekijät nostaa keskusteluun myös intohimoammatista luopumisen?

Luopuminen voi tuntua haastavalta ja surulliseltakin, johtuipa se eläkkeelle jäämisestä, uupumuksesta tai mistä tahansa muusta syystä.

Sanna Korkee
päätoimittaja
Musiikintekijä-lehti

Musiikintekijä-lehden tavoite on olla kollegiaalisesti voimauttava lukupaketti ja välittää yleisesti tietoa musiikintekijöiden ammatin riemuista ja realiteeteista. Miten olemme onnistuneet? Laita palautetta toimitukselle lehti(at)musiikintekijat.fi


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2024

Selaa lehden artikkeleita