Tekijän vai artistin piikkiin?

PÄÄKIRJOITUS

Tekijän vai artistin piikkiin?

Kuva: Saija Juulia Kojo

Tekijää kiinnostaa tekijyys – kiinnostaako se ketään muuta? Kysymys välähtää turhautumisen oheistuotteena päähän esimerkiksi silloin, kun kuulee radiosta laulun, jonka tekijän syystä tai toisesta haluaisi tietää. Olen sitä ikäpolvea, että muistan ihan hyvin ne ajat, jolloin Suomen Yleisradion kuuluttajat kertoivat eetterissä soineiden biisien nimet, esittäjät ynnä tekijät. Sittemmin Yle luopui tästä käytännöstä – kaiketi vedoten siihen, että tekijätietojen luetteleminen vei liikaa ohjelma-aikaa. Kaupallisten radiokanavien ohjelmavirrassa on muistaakseni aina mainittu korkeintaan biisien ja esittäjien nimet, jos niitäkään.

Lain mukaan teoksen tekijän nimi tulee mainita hyvän tavan mukaisesti kun teoksesta valmistetaan kappale, tai kun se saatetaan yleisön saataville (tekijän isyysoikeus). Tarkkoja sääntöjä siitä, missä ja miten nimi ilmoitetaan, ei ole. Nimi tulee liittää siihen yhteyteen, mihin se kulloinkin luontevasti kuuluu.

Elvis ry on ponnistellut jo vuosikymmenet sen puolesta, että musiikintekijöiden nimet mainittaisiin, kun musiikkia esitetään. Tv-puolella Yle ja kaupalliset kanavat ovat ottaneet informaation vastaan kohtuullisesti ohjelmissa, joissa musiikilla on keskeinen rooli. Mutta vieläkin näkee ruudussa palkkeja, joihin on kirjoitettu vain biisin nimi ja esittäjä. Kyllä siihen ne tekijätiedotkin mahtuisi.
Radiopuolella Elvisin tavoite on, että musiikin tekijätiedot näkyisivät soittolistoilla, jotka löytyvät kanavien nettisivuilta. Tähän pyyntöön eivät radiokanavat ole ainakaan vielä reagoineet millään tavalla.

Alkavana vuonna Elvisin agendalla on ottaa isyysoikeusasiassa kontakteja netin musiikkikauppapaikkojen ylläpitäjiin. Ei varmaankaan olisi mitään rakettitiedettä luoda esimerkiksi Spotifyhyn toiminto, jolla tekijätiedot saataisiin näkyviin; siellähän ne ovat valmiina teosten metatiedoissa – toivottavasti.

Voisimmeko me tekijät nostaa asiaa esille myös itse? Vai olemmeko ylipäätään yhtään kiinnostuneita isyysoikeuksistamme ja siitä, mainitaanko meitä ikinä missään? Onko meille ihan ok, että sävellyksemme, sanoituksemme ja sovituksemme menevät artistin piikkiin? Taannoin törmäsin eräässä verkkolehdessä uutiseen, että artisti oli “tehnyt” rohkean biisin. Jutussa oli pitkä lainaus sanoituksestani. Lähetin toimitukselle kohteliaan huomautuksen tekijänoikeusrikkomuksesta, ja sen jälkeen tekijätiedot oli lisätty juttuun tuota pikaa.

Olisikohan meidän tekijöiden asia puuttua myös siihen, että artistit ja levy-yhtiöt kunnioittaisivat isyysoikeuksiamme? Onhan se nyt ihan hölmöä, että musiikkia voi ostaa ja kuunnella verkosta, mutta tekijätietojen perässä on lähdettävä kirjastoon tai levykauppaan – jos sellainen kotikylällä vielä sattuu olemaan. Julkaisijan ja esittäjien kotisivujen pitäisi olla se paikka, josta musiikin tekijätiedot löytyvät. Se olisi hyvän tavan mukaista.

Rohkeaa uutta vuotta 2015!

Sanna Korkee

Päätoimittaja


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2014

Selaa lehden artikkeleita