Laastaria turhaumiin

Kaija Kärkinen, Musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Suomen Musiikintekijät Kaijastuksia

Laastaria turhaumiin

Ihan näin meidän kesken, olen viime aikoina ollut kovin turhautunut. Ei se ole kenenkään syy. Se on tämän riivatun pandemian syy.

Yritimme kaikki olla turhautumatta ja kestää, jotta tilanne menisi nopeammin ohi. Pitkään me kestimmekin. Mutta sitten alkoi tämä pitkän pimeän aika, täällä etelässä ainakin. Pimeyttä lisäsi Covid-tartuntalukujen yltyminen uuteen nousuun, ja kaikki se, mitä siitä sitten seurasi.

Pikkujoulut! Voi kuinka mielelläni olisin ilakoinut kanssanne, laulanut jo perinteisen joululaulumme Ilta Skanssissa, onnitellut apurahansaajia ja muita onnekkaita ja lahjakkaita! Ja puhunut asiaa, höpöttänyt  ja halannut ja… No, ensi vuonna, sovitaanko näin? Ja jaetaan tämän vuoden tarjoilut tulevan vuoden stipendeinä Musiikintekijöiden Rahastosta.

Rajoitukset! Voi kuinka mielelläni olisin käynyt konserteissa ja teatterissa, niissä kun ei syksyn aikana  todettu yleisön saaneen tartuntoja, ja altistumisiakin vain muutama (HS 27.11.20) Esittävän kulttuurin elinkeinovapautta on rajoitettu, mikä vaikuttaa suoraan myös tekijöiden mahdollisuuteen saada työstään korvausta.

Jotain oli tehtävä, ymmärrämme kaikki sen, mutta syyn turhautumiseen kiteytti toimittaja Juuso Määttänen (HS 28.11.20):Uudellamaalla yleisötilaisuudet kielletään, ja kulttuuritilat menevät kiinni. Sen sijaan Black Friday -alennuksia saa jonottaa ruuhkassa ja karaokebaarissa huutaa iltaan asti. Jos samassa baarissa esiintyisi oikea artisti, tilaisuus kiellettäisiin.”

Yritetään silti jaksaa omalta osaltamme estää pahan eteneminen ja keskittyä hyvään. Monet ovatkin jopa luoneet uutta musiikkia näinä aikoina, siitä kiitän!

Taloudellinen jaksaminen! Voi kuinka mielelläni olisin jo nähnyt konkreettisen askeleen työttömyysturvahankkeemme toteutumiseksi. Vaikka tukea ja apurahoja on ollut tarjolla enemmän kuin normaalioloissa, se ei korvaa freelancerin olematonta sosiaali- ja työttömyysturvaa, koska tuen tarvitsijoita on aina enemmän kuin saajia.

No, jatkamme työtä yhdessä Lyhty-projektin kanssa. Meitä on kuultu ja kuunneltu, ja asia etenee. Ensi vuonna kuulemme hyviä uutisia, sovitaanko näin?

Henkinen jaksaminen! Voi kuinka mielelläni olen seurannut lisääntynyttä ja monipuolistunutta keskustelua FB-ryhmässämme! Tärkeitä aiheita, hyviä nostoja, laastaria itse kunkin turhaumille tässä kummallisessa ajassa. Jatketaan sitä!

Lisää laastaria löytyy myös alkavan vuoden toimintasuunnitelmastamme! Vaikka poikkeusaika jatkuisi, toiminta ja jäsenpalvelut eivät ole tauolla.

Omalta Suomen Musiikintekijät -kanavaltamme YouTubesta löytyy vertaistukea ja hienoja tarinoita Pavelta, Vexiltä, Sinikalta ja monelta muulta kollegalta. Live-streamit ajankohtaisista aiheista saavat jatkoa. Ne toimivat ajassa kuin ajassa ja mahdollistavat osallistumisen maan jokaisessa kolkassa.

Villa Vikanista voi hakea inspiraatiota, ja kun live-kohtaamiset taas alkavat, uusi Luova Vikan -konsepti mahdollistaa mielenkiintoisia kohtaamisia, työn iloa ja uusia ajatuksia!

Neuvonnan tarve ei vähene. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos sopimuksissa, verotuksessa tai tekijänoikeusasioissa on viilaamista.

Etä-äänestysmahdollisuus on nyt olemassa, joten jäsenkokoukset pystytään pitämään ajallaan, näin uskon.

Voi kuinka toivon, että pidettäisiin yhtä ja yhteyttä vuonna 2021. Sovitaanko näin?

Kaija Kärkinen
Suomen Musiikintekijät ry:n hallituksen puheenjohtaja

 


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2020

Selaa lehden artikkeleita