Sydänjuurilla-konsertti - Keskustelu Ylen ohjelmamuutoksista jatkukoon

BLOGI

Sydänjuurilla-konsertti – Keskustelu Ylen ohjelmamuutoksista jatkukoon

Sydänjuurilla-konsertti sunnuntaina 3.12.2023 Musiikkitalolla oli todella vahva. Lavalla esiintyivät Maija Kauhanen, Kimmo Pohjonen, Hilja Grönfors & Kiureli Sammallahti & Valtteri Bruun sekä Maria Kalaniemi & Anna-Kaisa Liedes. Tärkeät puheenvuorot konsertissa pitivät Kristiina Ilmonen, Pirita Näkkäläjärvi sekä Hanna Poikela.

Konsertin jälkeen keskustelimme Ylen edustajien kanssa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Kansanmusiikki-Kansantanssin edistämiskeskus KEKin edustajien johdolla kansanmusiikin tulevaisuudesta Ylen kanavilla.

Tunnelma ei ollut kannustava eikä lupaava, sitäkin enemmän selittelevä. Ymmärrän toki Ylen uusiutumishakuisuuteen liittyvän tuskan ja paineen, mutta kuten omassa puheenvuorossani nostin esiin, panta on ehkä turhan tiukalla. Ylellä on mahtikanavat – mukaan lukien YleX. Jääräpäinen ja järjestelmällinen marginaalimusiikin karsiminen kanavilta tuskin koituu Ylen omaksi parhaaksi.

Kiinnostavaa oli myös se, että Ylen edustajat jaksavat nostaa Teostolle maksamansa tekijänoikeuskorvaukset esiin tässäkin yhteydessä. Ne ovat merkittävät, se on totta. Mutta totta on myös se, että suurin osa näistä tekijänoikeuskorvausmaksuista Teosto maksaa eteenpäin ulkomaisille oikeudenhaltijoille. Tämän asian säätöruuvi on Ylellä itsellään, ei Teostolla. Veronmaksajana en pidä Ylen esittämän musiikin nykyistä kotimaisuusastetta tyydyttävänä.

Tekijänoikeuskorvaukset ovat meidän veronmaksajien rahoista maksettua, ei Ylen omasta taskusta kaivettua.

Iso kiitos järjestäjille! Suomen Musiikintekijät on jatkossakin mielellään mukana näissä keskusteluissa.

Yle Sydänjuurilla

Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät