Sämplen käyttäminen osana omaa äänitettä

BLOGI

Sämplen käyttäminen osana omaa äänitettä

Kraftwerk-yhtye voitti monien vaiheiden jälkeen sämpläämiseen liittyvän kiistan, ratkaisu tuli Euroopan unionin tuomioistuimelta 29.7.2019.

Ratkaisun keskeiset asiat

  • Lyhyenkin pätkän (samplen/sämplen) lainaamiseksi osaksi omaa äänitettä on saatava lupa äänitteen tuottajalta.
  • Jos toisen äänitteeltä lainattu pätkä (sample/sämple) on muokattu niin, ettei sitä tunnista alkuperäiseltä äänitteeltä otetuksi, lupaa ei tarvita.

Sämplen tai sämplättävän äänen ei tarvitse ylittää teoskynnystä, luvan vaatii myös vaikkapa linnun laulun tai metsän huminan käyttäminen, jos tämä ääni sämplätään osaksi omaa äänitettä joltain toiselta äänitteeltä. Asiaa käsitellään tässä siis julkaistun äänitteen näkökulmasta. On olemassa myös vapaasti käytettäviä sämplelähteitä, joissa vapaan käytön lupa on joko selvästi ilmaistu tai asia on muutoin itsestään selvää.

Äänitteiden suoja-aika määräytyy tallenteen julkaisuajankohdan ja äänitteen tuotantomaan mukaan. Se on joko 50 tai 70 vuotta.

Toimi näin

  • Jos olet aikeissa sämplätä jostain äänitteestä ääntä osaksi omaa äänitettäsi, huomioi, että tarvitset siihen alkuperäisen äänitteen tuottajan luvan ennen julkaisua.
  • Voit sämplätä jostain äänitteestä ääntä osaksi omaa äänitettäsi, jos muokkaat sämplen niin, ettei sen alkuperäinen lähde ole tunnistettavissa.
  • Ole tarkkana myös siitä, onko äänitteen suoja-aika voimassa. Tämän tiedon saat Gramexista.

Lähteet

Lue myös aiheeseen liittyvät uutiset