Musiikilla on tekijänsä – myös Syntisten pöydällä

Musiikilla on tekijänsä – myös Syntisten pöydällä

Musiikkikappaleilla on esittäjänsä ja tekijänsä. Esimerkiksi Syntisten pöydän sanoittajat ovat Kaisa Korhonen ja Janne Rintala. Säveltäjät ovat Kaisa Korhonen, Janne Rintala ja Mika Laakkonen. Kappale on Erika Vikmanin esittämä.  

Sanoitukset ovat ammattilaisten tekemiä taitavia kuvauksia ja tiivistyksiä meitä ympäröivistä asioista, ilmiöistä ja tapahtumista. Sanoitusten siteeraaminen on inhimillistä ja paikoin jopa kekseliästäkin. Poliittisissa yhteyksissä teoksen siteeraaminen ilman oikeudenhaltijan lupaa on kuitenkin kyseenalaista.

Myös hyvään journalistiseen tapaan kuuluu tekijänoikeuksien tunteminen ja niiden mukaan toimiminen. Jos sanoitusta lainataan kirjoituksessa, on sanoittajat mainittava. Toki esittäjänkin voi ja saa mainita. 

Helsingin Sanomat julkaisi perussuomalaisten puoluekokouksen tapahtumista videokoosteen 13.8.2023 (tekijät: Don Lehtinen, Janne Elkki). Teksti kertoo:  Kokouksen avajaispuheessa puheenjohtaja Riikka Purra liikuttui mukaillessaan Erika Vikmanin Syntisten pöytä -kappaleen sanoja.

Tämä lause olisi oikein toimiva, jos toimittaja olisi kirjoittanut, että Syntisten pöytä on Erika Vikmanin esittämä, ja että sen sanoitus on Kaisa Korhosen ja Janne Rintalan tekemä. 

Suuremman virheen teki Yle uutisoidessaan 15.8.2023: Riikka Purra lainasi Erika Vikmania – näistä syistä se nousi otsikoihin

Toimittaja Veera Jokinen lainasi artikkelissaan Syntisten pöytä -kappaleen sanoituksesta yhdeksän riviä mainitsematta sanoittajia. Toimittaja kirjoitti siteeratun sanoituksen olevan ”Vikmanin kappaleesta”. (Oikaisupyynnön tehtyämme uutiseen lisättiin Syntisten pöydän tekijöiden nimet. Kiitos siitä.)

Musiikkikappaleen esittäminen ja sanoituksen siteeraaminen poliittisessa yhteydessä ilman sanoittajien ja muiden oikeudenhaltijoiden lupaa on kyseenalaista, kuten aiemmin totesin. Syntisten pöydän siteeraamiseen ja esittämiseen ei ollut kysytty lupaa nyt puheenaiheeksi nousseessa tapauksessa. 

Tekijänoikeus tuottaa esimerkiksi valokuvaajille, taidemaalareille ja kirjailijoille oikeuden määrätä teostensa käyttämisestä. Sama koskee musiikin tekijöitä, eli sanoittajia, säveltäjiä ja sovittajia. Heillä on myös oikeus tulla mainituiksi teostensa tekijöinä.

Tekijätietoja on saatavilla musiikin käyttöliittymistä. Jos tietoja ei sieltä löydy, tai ne eivät ole riittävän tarkkoja, kannustan olemaan yhteydessä meidän toimistoomme. Autamme asiassa mielellämme. 

Aku Toivonen 
Toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät