Ei hetkeäkään liian aikaisin!

Kaija Kärkinen, Musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Suomen Musiikintekijät BLOGI

Ei hetkeäkään liian aikaisin!

Me freelancerit olemme jo ammatinvalintatilanteessa hyväksyneet, että vain tehdystä keikasta maksetaan, ja vain musiikin todellisesta käytöstä kertyy tekijänoikeuskorvauksia. Mutta tällaista tilannetta emme koskaan osanneet kuvitella: viranomaisohjeistus estää meitä tekemästä työtämme. Jokainen tekemätön keikka tarkoittaa merkittävää tulonmenetystä. Ja musiikintekijälle se tarkoittaa myös elävän musiikin tekijänoikeustulojen menetystä.

On hienoa, että uusi kierros eri kokoisille yrityksille tarkoitettua kustannustukea on tulossa. On hienoa, että tapahtuma-ala on nyt saamassa suuresti tarvitsemansa tapahtumatakuun, jolla korvataan rajoitusten vuoksi peruuntuneita esityksiä.

Mutta mikään osa tuosta tuesta ei liikahda esittäjille eikä musiikintekijöille, koska Force majeure.

Jo vuoden kestäneen poikkeusajan seurauksena musiikkialan freelancereiden tulonmenetykset ovat yli 100 miljoonaa euroa (koko musiikkialan menetykset n. 300m€). Päätyökseen musiikkia tekeviä ja/tai esittäviä freelancereita on n. 3600, moniammatillisia friikkuja vielä paljon lisää!

Siksi onkin hienoa kuulla, että kulttuuriministeri Annika Saarikko on esittänyt lisätalousarvioon tukipakettia kulttuurialan freelancereille. Nyt on aika pelastaa, mitä pelastettavissa on. Tämä on oikeaa työtä, täällä on oikeita ihmisiä, joilla on hätä!

Olemme olleet varsin kärsivällisiä, yrittäneet kestää kohtuuttomiltakin tuntuneet rajoitukset, vaikka esiintymispaikoista ei tiedetä tartuntaryppäiden lähteneen liikkeelle.

Toivoisimmekin tietoa ja avointa keskustelua siitä, miten ja milloin esiintymispaikat hallitusti avataan. Suhteellisuudentajua päätöksiin toivon myös ja muistutan, että vuoden 2020 viikoilla 40-47 yleisötapahtumissa (laaja käsite!) ilmeni 0,47% HUS-alueen joukkoaltistumisista.

Odotamme konkreettisia toimia juhlapuheissa ylistetyn kulttuurialan puurtajien hyväksi. Eikä hetkeäkään liian aikaisin!

Kaija Kärkinen
Puheenjohtaja
Suomen Musiikintekijät