Yhteistyö on musiikkia - Elvis Pariisiin?

Yhteistyö on musiikkia – Elvis Pariisiin?

Yhteistyö on musiikkia. Näin kertoo konsertti-ilmoitus ja tiedotusmateriaali, jonka takana ovat Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry sekä Mikkelin kaupunginorkesteri. Kirjoittaessani en tiedä onko tätä lehteä luettaessa lokakuun 5. päivän konsertti lähimenneisyydessä vai -tulevaisuudessa. Tiedän ainoastaan, että Mikkelissä on tyytyväisiä ihmisiä. Tässä vaiheessa yhteistyö näyttää onnistuneen jopa yli odotusten. Mukaan on saatu myös Yleisradio, joka taltioi konsertin.

Elvis ry tilasi asiasta kiinnostuneilta jäseniltään musiikkia jousiorkesterille. Etukäteen käytyjen neuvottelujen tuloksena Mikkelin kaupunginorkesteri lupasi kantaesittää syyskaudella 2006 kolme-neljä teosta. Kun hyvin tasaväkiseltä vaikuttava tekijäjoukko oli selvillä, pyydettiin lopullista ratkaisua tekemään yksi tuomari, Teoston silloinen puheenjohtaja, nykyinen kunniapuheenjohtaja Otto Donner. Valituiksi tulivat Veli-Matti Halkosalmen Trinity, Esa Onttosen Chains ja Jarmo Savolaisen Expanses. Oitis päätöksen jälkeen todettiin, että lisä ei olisi pahaksi.

Pienen Mikkelin-matkan jälkeen asia edistyi: Päätettiin, että kolmen Donnerin päättämän sävellyksen lisäksi kaupunginorkesterin muusikot valitsevat heille ajoissa toimitusta materiaalista suosikkiteoksensa, josta Länsi-Savon osuuspankki maksaa sävellyspalkkion.

Kilpaan osallistui viisi tasavahvaa teosta: Pianeta Distante – Kaukainen planeetta Heikki Elo, Sinulle käteni annan Veikko Huuskonen, Vuodenkierto Jorma Härkönen, Sarja suomalaista tanssimusiikkia Pasi-Heikki Mikkola ja Rondoco Mika Siekkinen. Tasavahvuutta todistaa, että ennen ratkaisua orkesteri joutui käymään kaksi äänestystä. Voittajaksi eli konsertin neljänneksi teokseksi tuli Jorma Härkösen Vuodenkierto (Ensilumi, Kevään kihahdus, Hunajakäpälä, Joutsenen kuolema).

Etelä-Savon osuuspankin johtaja Kari Manninen myhäili tyytyväisenä, kun muusikot tuloksen selvittyä totesivat: “Eivät menneet pankin rahat hukkaan, saimme hienon teoksen…”

Mutta hyvä onni ei loppunut tähän. Myöhemmin astui kuvaan vielä illan kapellimestari Atso Almila, joka valitsi eräänlaisena “suosikkinaan” kantaesitettäväksi Heikki Elon teoksen Kaukainen planeetta. Siis yksi konsertti, viisi kantaesitystä.

Mikkelin kaupunginorkesterin toiminnanjohtaja Helinä Tepponen pitää saalista hyvänä: Elvis-yhteistyö tuotti kahdeksan laadukasta sävellystä jousiorkesterille. Kuulemma kaikki päätyvät jossakin vaiheessa esille. Normaalin kausiohjelman lisäksi orkesterilla on kymmenittäin tilausesiintymisiä ja vierailukonsertteja. Myös näiden ohjelmisto kaipaa jatkuvaa monipuolistamista.

Elvis-säveltäjien partituureista ollaan kiinnostuneita myös Ranskassa. Parhaillaan neuvotellaan kapellimestari Dominique Fanal´in ja Sinfonietta de Paris -kamariorkesterin kanssa sikäläisestä konserttihankkeesta, jonka ohjelmistoon kuuluisivat Yhteistyö on musiikkia -projektistamme valitut teokset.

No mitäpä tästä sanoa? Olisihan tämä hanke voinut mennä huonomminkin, vai?

***

Piipahdimme Elvis ry:n verotyöryhmän puheenjohtajan Arto Tammisen kanssa hiljattain tapaamassa valtiovarainministeri Ulla- Maj Wideroosia (rkp). Asiamme oli tekijänoikeustulon verotus. Rakentavan neuvottelun lopputuloksena ministeri päätyi ratkaisuun: asialle täytyy todella tehdä jotakin. Keskustelussa päädyttiin työryhmän perustamiseen. Tämä tutkisi asian juurta jaksaen.

Kerroimme ministerille, että tekijänoikeustuloon liittyvän verotuskäytännön muuttaminen parempaan suuntaan on musiikintekijöille erittäin tärkeä.

Kysäisin vielä lopuksi – ikään kuin varmuuden vuoksi – ministeri Wideroosilta, voimmeko kertoa jäsenistöllemme, että hän on huomioinut huolemme ja on perustamassa työryhmän asian tutkimiseksi ja korjaamiseksi.

– Kyllä voitte!

Hallitus- ja EU-kiireet työllistävät. Työryhmän tilanteesta, puhumattakaan kokoonpanosta en tätä kirjoittaessani ole vielä kuullut. Mutta ministeritason lupaus on olemassa.

JANI UHLENIUS


teksti: Jani Uhlenius

-Janitsaari


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2006

Selaa lehden artikkeleita