VAALIVUOTENA PITÄÄ TAPAHTUA

Pääkirjoitus

VAALIVUOTENA PITÄÄ TAPAHTUA

Niin kävi, että musiikin tekijät saavat käydä äänestämässä uudesta parlamentista pettyneinä edellisen toimintaan. Tekijäpiireissä tyytyväisyyttä herättänyt hallituksen esitys uudeksi tekijänoikeuslaiksi hautautui varovaiseen käsittelyyn ja eduskunnan loppukauden ruuhkaan.

Tämänkin esityksen tiimoilta tapahtuneissa keskustelutilaisuuksissa kävi ilmi, että päätökset tehdään viimekädessä tunnetasolla. Kansanedustajat ja lainsäädännön virkamiehet pystytään kaikkien osapuolten toimesta informoimaan faktoilla aivan riittävästi jopa moneen kertaan, jolloin jäljelle jää se, miten kyseinen henkilö sen pohjalta kantansa muokkaa. Eri lähteiden jakaman tiedon todenperäisyys tietenkin jonkin verran vaihtelee, etenkin tulevaisuusarvioiden osalta, ja tämä toki pientä kulkijaa hämmästyttää. Tässä kohtaa tuntuu todella olevankin ratkaisevaa se, minkälaisia henkilökohtaisia kommentteja ja kontakteja päättäjä saa.

Tekijänoikeuslakikäsittelyn aikana kävi selväksi, että lain vastustajien lobbauskoneistot ovat hyvin vahvoja. Erityisesti suuret kustantamot, mutta myös pienet, äänekkäät käyttäjät pystyivät saamaan viestinsä läpi tehokkaammin. Tuntuukin siltä, ettei asiaa saada tämänkaltaisella vastakkainasettelulla etenemään. Tavallisen jalankulkijan mieli saadaan jo muutamalla raflaavan tyylin kolumnilla ja pilapiirroksella kääntymään tekijävastaiseksi, eivätkä mainitut esitykset naurettavuudellaan – sanan negatiivisessa merkityksessä siis – auta yhtään keskustelun saamisessa asialliseksi – päinvastoin.

EU-direktiivien myötä tekijänoikeuslakia on kuitenkin muutettava, joten uusi esitys on muutaman vuoden sisään odotettavissa, muodossa tai toisessa. Työ siis jatkuu, ja alan järjestöjen on jatkettava ainoalla mahdollisella tiellään. On myös kehitettävä keskustelu- ja neuvotteluvalmiuksia, sillä molempien osapuolten ollessa nyt riittävän vahvoja toimimaan torpedona, on asian etenemisen kannalta löydettävä kompromisseja.

Ja on myös löydettävä päättäjiksi enemmän ihmisiä, jotka ymmärtävät tekijöiden – ja sitä myöten sivistysvaltion – kannalta asiaa sen kauaskantoisuudenkin kannalta. Etsintä on käynnissä, ja löytönsä käy kukin kertomassa maaliskuun 16. päivänä.

Pekka Nissilä


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2003

Selaa lehden artikkeleita