Tyypillistä!

Kaijastuksia

Tyypillistä!

Kaikki kävi niin äkkiä! Vastahan uusi hallitus alkoi työnsä ja nyt on jo kaikki vastakkainasettelun kortit pöydässä, kuppi nurin ja tyypit näyttävät siltä, kuin ”me oltais hävitty tää peli”.

Kolmen ässän yhteiskuntasopimus kaatui rytisten, ja kostoksi hallitus vastasi käskytyksellä, joka taas sai ay-liikkeen näyttämään ärhäkkyytensä. Työntekijä- ja työnantajajärjestöt ajautuivat omiin nurkkiinsa.

Julkinen ”keskustelu” ottaa mallinsa somekulttuurista: tapetaan toisen idea lyhyesti ja ytimekkäästi, mieluusti räväkällä sutkauksella ryyditettynä.

Vaan mitä tästä kaikesta ajatteleekaan freelancer, itsensätyöllistäjä, vuokratyöläinen ja mitä meitä nyt on: meitä epätyypillisiä, joita on jo yli 6 prosenttia kaikista työllisistä.

Me musiikintekijät olemme epätyypillisistä tyypillisimpiä. Olemme olleet aina, vieläpä ihan omasta tahdostamme ja intohimostamme. Emme haikaile lomarahoja tai harmittelee lomien lyhentämistä. Lomahan on aikaa, jolloin ei ole töitä, eikä siis tulojakaan.

Sairastaa mekin toki joskus haluaisimme, ihan rauhassa. Ai, että 10 päivän omavastuu, yrittäjäeläkkeen kanssa vain neljä? Ok, sairastan sitten, kun siihen on varaa. Eläkkeelle jääntiä ei uskalla edes ajatella!

Ja silti, kuka meistä oikeasti haluaisi heikentää raskasta vuorotyötä tekevien pienituloisten asemaa yö- ja sunnuntailisien poistamisilla ja vapaa-ajan lyhentämisellä!  Emme ole vastakkaisilla puolilla, vaan saman kakun jakajia, saman yhteiskunnan rakentajia, henkisen, ruumiillisen ja parhaamme mukaan taloudellisenkin hyvinvoinnin tuottajia.

Työn maailma on muuttunut, halusimme sitä tai emme. Samalla kun uusia mahdollisuuksia itsensätyöllistämiseen avautuu, avautuu myös uhka joutua kaiken turvan ulkopuolelle, niin kuin hyvin tiedämme. Verkostot, järjestöt ja yhteisöt ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä kuin ennenkin, mutta eri tavalla; niiden tuottamia palveluita ja  tulee voida räätälöidä työnkuvaan ja omiin tarpeisiin soveltuviksi.

Ammattiyhdistysliike haluaa itsekin muuttaa imagoaan: keväällä 2015 aloitettiin 49 ammattiliiton ja edunvalvontajärjestön voimin Uusi keskusjärjestö -hanke. Hanke on poliittisesti sitoutumaton, ja sen tavoitteena on vastata niin palkansaajien kuin itsensätyöllistäjienkin tarpeisiin: vahvistaa henkistä ja taloudellista hyvinvointia sekä edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

Elvis ry on yksi mukana olevista järjestöistä. Haluamme olla kehittämisvaiheessa mukana; pitämässä omien epätyypillisyyksiemme puolta ja etsiä keinoja parantaa musiikintekijöiden sosiaali- ja eläketurvaa.

Valmista pitäisi olla vuonna 2017. Helppoa ei tule olemaan, se on selvää.  Mukana on niin monen alan järjestöjä, ja tarpeet ovat moninaiset, että saa yhteistä ääntä ja sisällöllisiä painopisteitä vatuloida ja iteroida oikein olan takaa.

Toivon hankkeelle onnea ja ennen kaikkea  hedelmällistä ja kunnioittavaa ilmapiiriä. Peliä ei olla hävitty, se ei ole vielä edes alkanut!

Seuraa hanketta: www.uusikeskusjarjesto.fi

 

Kaija Kärkinen
Hallituksen puheenjohtaja
Elvis ry


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2015

Selaa lehden artikkeleita