Teosto, arvokas 90-vuotias yhteistyökumppani

Akun lataus

Teosto, arvokas 90-vuotias yhteistyökumppani

Teosto on meille musiikintekijöille tärkeä. Kun se tekee sille osoitettua tehtäväänsä, jää musiikintekijöille rauha keskittyä kaikkein olennaisimpaan, eli luovaan työhön. Ilman Teostoa me olisimme itse neuvottelemassa musiikkimme esittämisen ja muun käyttämisen hinnoittelusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ja toisaalta ilman meitä musiikintekijöitä Teostolla ei olisi musiikkia lisensoitavaksi. On siis kyse symbioosista: vuorovaikutuksesta, josta molemmat osapuolet hyötyvät.

Toki jos Teostoa ei olisi, markkinat olisivat hyvin todennäköisesti synnyttäneet jonkun muun toimijan suorittamaan vastaavaa tehtävää. Olennaista onkin, että Teosto on säilynyt jäsenistönsä hallinnassa, tärkeimpien asioiden päätösvalta on edelleen jäsenkokouksella.

90 vuoden aikana on käyty jäsenistön sisäisiäkin taisteluita omien intressien ja näkemysten toteutumiseksi. Vuosien varrella on myös viritetty Teoston koneistoa mahdollisimman ajanmukaiseksi. Tämä virittäminen maksaa aina juuri työstövaiheessa – onneksi olemme osanneet vuosien varrella suhtautua pitkäjänteisesti hyötyjen odottamiseen. Nimittäin aina ne eivät ehdi osua omalle kohdalle.

Mutta mikä tärkeintä, Teosto on edustanut meitä musiikintekijöitä suurien muutosten ja uhkien edessä. Se on edustanut meitä neuvottelupöydissä, joihin ei yksittäisiä musiikintekijöitä edes kutsuttaisi, ja joissa yksittäisen musiikintekijän neuvotteluvalta olisi olematon. Teostolla oleva yhteinen, eli kollektiivinen edustavuus, on meille musiikintekijöille elinehto.

Tämä tuli viimeksi esiin viime marraskuussa, kun Google osoitti, että kaikki neuvottelukeinot ovat käytössä ja poisti Teoston edustaman musiikin YouTubesta. Google teki tämän täysin varoittamatta tilanteessa, jossa sen neuvottelut Teoston kanssa olivat kesken. Yksittäisen musiikintekijän olisi mahdotonta käydä neuvotteluita tämän kokoluokan toimijoiden kanssa. Me musiikintekijät tuimmekin sosiaalisessa mediassa Teostoa sen pyrkimyksissä ja toimme mahdollisimman laajalti esiin oikeaa tietoa aluksi levinneen väärän uutisoinnin tilalle.

Mitkä ovat taistelut, joissa Teosto edustaa meitä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä? Joitakin aiheita voisi toki ennustaa, ja olennaista onkin katsoa mahdollisimman viisaasti tulevaisuuteen. On tärkeää jatkaa läheistä yhteistyötämme jäsenjärjestöjen ja Teoston kesken. Näkemystemme yhdistämisellä, vuorovaikutuksella, aktiivisuudella ja avoimuudella olemme vahvoilla jatkossakin!

Yhdistyksemme on tehnyt Teoston kanssa yhteistyötä 64 vuotta. Oma yhteyteni Teostoon alkoi asiakkuutena 30 vuotta sitten. Jäsen olen ollut 24 vuotta. Niin musiikintekijänä kuin yrittäjänä olen aina suhtautunut Teostoon nimenomaan yhteistyökumppanina. Samoin teen nyt, kun edustan sen jäsenjärjestöä. Olemme aina olleet yhteisellä asialla: Musiikilla on tekijänsä!

Haluan henkilökohtaisesti ja Suomen Musiikintekijöiden puolesta onnitella 90-vuotiasta Teostoa!

Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2018

Selaa lehden artikkeleita