Suomalaiselle musiikille oma juhlapäivä

Suomalaiselle musiikille oma juhlapäivä

(Alkuperäinen julkaisuvuosi 1997)

ELVIS, Suomen Säveltäjät, Muusikkojen liitto ja Sibelius-Akatemia ovat esittäneet Suomalaisuuden Liitolle, että tämä ryhtyisi toimenpiteisiin maaliskuun 11. päivän nimeämiseksi Suomalaisen Musiikin Päiväksi ja samalla liputuspäiväksi.

Suomessa on moniin muihin maihin verrattuna vähän liputuspäiviä. Kulttuuriin viittaavat juhlapäivät liittyvät tavalla tai toisella kirjallisuuteen; on Runebergin päivä, Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivä, Agricolan ja suomen kielen päivä, Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä ja nyttemmin myös Eino Leinon päivä.

Jo on siis aika saada suomalaiselle musiikillekin oma juhlapäivä ja liputuspäivä. Alan järjestöjen ja Sibelius-Akatemian esityksessä on päädytty ehdottamaan maaliskuun 11. päivää sillä perusteella, että sitä voidaan pitää Sibelius-Akatemian perustamispäivänä. Tuona päivänä vuonna 1882 perustettiin näet Helsingfors Musikförening, jonka tärkeimpänä tarkoituksena oli perustaa musiikkiopisto ja ylläpitää sitä. Helsingin musiikkiopisto eli nykyinen Sibelius-Akatemia on sittemmin ollut monen suomalaisen säveltaiteilijan opinahjo Sibeliuksesta Malmsténin veljeksiin ja vaikkapa Esa-Pekka Salosesta Eero Koivistoiseen.

Tässä esityksessä ehdotetaan lisäksi, että Jean Sibeliuksen syntymäpäivä 8.12. nimetään liputuspäiväksi, jotta hän saa samanlaisen kunnianosoituksen kuin esimerkiksi J.L. Runeberg ja A. Kivi.


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/1997

Selaa lehden artikkeleita