Pöyristyttävää!

Pääkirjoitus

Pöyristyttävää!

Työttömyysturva pois itsensä työllistäviltä? Hallitus on kaikessa hiljaisuudessa tehnyt esityksen (HE 94/2015 vp) lakimuutoksesta, jonka mukaan työntekijä voitaisiin määritellä yrittäjäksi ilman, että YEL-tulorajat ylittyvät.

Yrittäjästatus napsahtaisi jopa jo yksittäisen työkorvauksen perusteella. Näin ovat lakimuutosta tulkinneet lausunnoisaan muiden muassa Muusikkojen liitto ja Näyttelijäliitto. Myös Elvisin hallituksen puheenjohtaja Kaija Kärkinen on huolissaan lakimuutoksen vaikutuksesta luovan työn tekijöihin.

Hallituksen esityksessä yrittäjämääritelmän muuttaminen mainitaan ”vähäisenä muutoksena”.  Pöyristyttävää! STTK:n Itsensätyöllistävät 2015 -julkaisun mukaan itsensä työllistäjiä on 150 000 (6% työvoimasta). Tiedämme, että kulttuuri- ja taidealoilla itsensä työllistävät ovat jatkuvasti kasvava osa työvoimaa.

Monet itsensä työllistäjät ovat työntekijää vastaavassa asemassa, mutta yrittäjän riskillä, ja välinputoajia monella tapaa. Sen sijaan, että heidän asemaansa yritettäisiin kohentaa puuttumalla mm. verotuksen ja sosiaaliturvan epäkohtiin, pyyhitään itsensä työllistäjät nyt kartalta.

Maahan tarvitaan uusia työpaikkoja, kyllä. Mutta itsensä työllistäjätkö pakotetaan yrittäjyyteen ja näitä työpaikkoja perustamaan? Nyt mennään kyllä sieltä, missä aita on matalin.

 


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2015

Selaa lehden artikkeleita