Pidä huolta!

Aku Toivonen, Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja. Kuva: Nina Lith Akun lataus

Pidä huolta!

Aku Toivonen muotoili kannustavan ehdotuksen siitä, miten musiikintekijä voisi valmistautua tulevaan. 

Sekin aika vielä koittaa, jolloin tämä erikoisaika on ohi ja musiikkiala toimii nykyistä tutummin. Nyt käsillä olevasta ajasta siirtynee joitakin sävyjä tulevaan. Voimme vain arvailla, mitä ne ovat. Siksi muotoilin kannustavan ehdotuksen siitä, miten musiikintekijä voisi valmistautua tulevaan.

Pidä huolta itsestäsi

Olet itsesi paras ystävä ja asiantuntija. On tärkeää, että voit hyvin. Lepää, rasita kehoasi ja mieltäsi sopivassa suhteessa. Keskittyminen hyvinvointiin on investointi tulevaan.

Pidä huolta läheisistäsi ja verkostoistasi

Sinulla on kavereita, ystäviä, sukulaisia. Kuuntele heitä, tarjoa apua, pyydä apua. Tarjoa sinusta kumpuavaa voimaa, pyydä sitä tarvittaessa itsellesi. Ole yhteydessä, ole aktiivinen.

Pidä huolta oikeuksistasi

Tekijänoikeudet ovat omaisuuttasi. Käy Teoston verkkosivuilla tarkistamassa teosrekisteristäsi, ovatko osuutesi ja mahdolliset kustantajaosuudet merkattu oikein. Tarkista, ovatko kaikki teoksesi ylipäätään rekisteröity. Tarkistele myös tilitysraporttejasi. Tee tarvittaessa korjauspyyntöjä, pyydä neuvoa.

Tee huolellisesti veroilmoituksesi. Vaadi kaikkialla virkailijoita perehtymään juuri sinun tilanteeseesi. Edellytä palvelua.

Pysy kärryillä teknisessä kehityksessä

Seuraa keskusteluja ja artikkeleita työssäsi tarpeellisista teknisistä apuvälineistä. Tee löytöjä, opi uusia termejä, työtapoja ja mahdollisuuksia. Tee kuitenkin hankintoja vain tarkkaan harkiten.

Ole tietoinen musiikkialan trendeistä

Musiikkialan keskustelut pohjautuvat monesti referensseihin. Tunnistettavia trendejä on syntynyt vuosisatojen ajan. Ole tietoinen ainakin viime vuosikymmenien trendeistä ja niiden merkittävimmistä merkkipaaluista. Seuraa uusia julkaisuja ja tee löytöjä niiden juurista.

Ole edelläkävijä

Näe visionäärisesti tulevaisuuteen, tee asioita toisin, kulje edellä, avaa tietä. Kyseenalaista ja ole rohkea. Toimintaympäristö ja trendit muuttuvat joka tapauksessa, juuri sinä voit olla edelläkävijä. Pidä otsasi sileänä, rypyt eivät takaa onnistumista ja menestystä.

Luota ja osallistu edunvalvontaan

Tämä yhdistys on perustettu aikoinaan nimenomaan edunvalvontatehtäviin. Edunvalvonnalla on siis yhdistyksessämme aktiivinen ja pitkä historia, sitä ei herätetty tässä koronatilanteessa yhtäkkisesti henkiin. Edunvalvonta kaipaa myös etujoukkoja, joissa juuri sinunkin panoksesi saattaa olla ratkaiseva. Kerää tietoa, ole aktiivinen, ole rohkea!

Luota tulevaisuuteen

Se tulee joka tapauksessa. Tulevaisuus rakennetaan tämän päivän teoilla.

Otsikossa lainaan Pave Maijasta hänen muistoaan kunnioittaen.

Aku Toivonen
Kirjoittaja on Suomen Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja.


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2021

Selaa lehden artikkeleita