Onnittelut meille!

Pääkirjoitus

Onnittelut meille!

Jäsenkokous päätti, että yhdistyksen uusi nimi on Suomen Musiikintekijät ry. Hienoa! Lehden nimi vaihdetaan piakkoin.

Nimiehdotuksia on tullut jonkin verran, ja niitä saa edelleen lähettää lehden sähköpostiin selvis(at)musiikintekijat.fi. Kaikki ehdotukset keskustellaan läpi Selvis-tiimissä, johon kuuluvat Aku Toivonen, Nina Lith, Kaija Kärkinen ja allekirjoittanut. Viimeisen sanan lehden nimiasiaan sanoo Musiikintekijöiden hallitus.

YouTuben ja Teoston sopimusneuvottelut nousivat Iltalehden möhläyksen takia julkisuuteen ikävällä tavalla. Nettilehti (IL 30.11.) otsikoi aamukahdeksan aikaan, että Teosto oli blokannut YouTuben sisältöä suomalaisilta. Oikeasti Google oli vetänyt sisältöjä pois Suomen YouTubesta. Se oli Googlen tapa kyykyttää pientä Teostoa sopimusneuvottelujen keskellä.

Suomen Musiikintekijät ry sai muutettua keskustelun suuntaa vielä saman aamun aikana yhdessä  tekijöiden ja artistien ulostulojen sekä Teoston asiantuntijoiden kanssa. Disinformaatio ehti kuitenkin levitä somessa laajasti. Teoston rooli musiikintekijöiden taloudellisten oikeuksien valvojana on hankala asia ns. suurelle yleisölle. Siksi me tekijät emme voi liikaa korostaa joka käänteessä sitä, että olemme Teoston asiakkaina valtuuttaneet sen valvomaan taloudellisia etujamme ja neuvottelemaan puolestamme musiikin käytön korvauksista.

Teosto on aatteellinen ja voittoa tavoittelematon musiikintekijöiden järjestö. Tässä YouTube-casessa ihmetyttää se, että joku voi edes kuvitella suomalaisella järjestöllä olevan työkaluja poistaa omatoimisesti sisältöä mediajätti Googlen omistamalta alustalta. Harhainen käsitys teostomafiasta tuntuu sammuttavan kaiken maalaisjärjen.

Kiitos menneestä vuodesta! Toivon kaikille musiikintekijöille ynnä muille lukijoille onnea ja menestystä vuoteen 2018.

Kirjoittaja on Selvis-lehden päätoimittaja.


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2017

Selaa lehden artikkeleita