Nostetaan Elvis pöydälle

Hallituksen esitys yhdistyksen uudeksi nimeksi

Nostetaan Elvis pöydälle

”No niin, tarkistetaanpa keiden kaikkien edustajat ovat paikalla. Aloitetaan täältä. Paikalla on Näyttelijäliiton edustaja, sitten on Muusikkojen, Yrittäjien, Tietokirjailijoiden, Elviksen - on se kyllä hauska nimi teidän yhdistyksellä, minun serkun nuorimmalla pojalla sattuu olemaan Elvis -niminen hamsteri, sen Presleyn mukaan kuulemma nimetty…”

Hauska nimihän yhdistyksellämme on. Elvis-nimi edustaa 70-luvun huumorihenkeä sisältäen samalla katsauksen yhdistyksen historiaan. EL tulee elokuvasäveltäjistä ja VI tulee viihdesäveltäjistä. Tulikohan aikoinaan edes mieleen, että Elvi olisi ollut vaihtoehto? S-kirjain sen perässä vaikuttaa merkittävästi mielikuvan muodostumiseen.

Olen oppinut olemaan esittäytymistilanteissa taloudellinen: kerron olevani musiikintekijöiden etujärjestön toiminnanjohtaja. Tilanteissa, joissa vaikkapa poliittisen vaikuttajan huomion saa lopulta vangittua hetkeksi, on ajan tuhlausta alkaa selittämään, mistä Elvis-nimi yhdistyksellemme on aikoinaan tullut. Kun toimeni alkuaikoina erehdyin esittäytymään Elvisin tai Elviksen edustajaksi, seuraavat kommentit ovat yleensä: ”ai, onpa hienoa, että Elvis vielä elää – ainakin fanikerhonsa voimin, haha…” tai ”juu tiedän, olen kuullut teistä, tehän järjestätte niitä elävän musiikin tilaisuuksia”. Ei, se on Elmu, korjaan sitten minä.

Edustamistilanteissa on hyvä pystyä osoittamaan edustavansa isoa intressiryhmää. Musiikintekijöiden edustaminen ja asioiden ajaminen on omassa retoriikassani ollut käytännönläheinen ratkaisu. Musiikintekijät on iso ryhmä ja edustaa terminä kaikkia ammattimaisesti toimivia säveltäjiä, sanoittajia ja sovittajia. ”Elvisläiset” maistuu kerholta, klubilta, pieneltä valikoidulta ryhmältä, eikä niinkään suurelta joukolta, joka tekee musiikkia.

Edustamamme asiat ja ajamamme muutosesitykset ovat isoja. Toteutuakseen ne vaativat ministerien ja ministeriön virkamiesten hyväksynnän, vero-ohjeistuksia, suurien toimijoiden (kuten Spotify, eläkelaitokset) ymmärryksen, enimmillään lainmuutoksen. Kyse on musiikintekijöiden asioista, arjesta, toimeentulosta ja yhteiskunnallisesta asemasta. Koska edustamme kaikkia suomalaisia musiikintekijöitä, olisi oikein ja tärkeää, että se näkyisi myös yhdistyksemme nimessä.

Hallituksemme on päättänyt esittää 24.10. jäsenkokoukselle, että yhdistyksen nimi vaihdettaisiin, ja että uusi nimi olisi Suomen Musiikintekijät ry.

Koska olemme joka tapauksessa toteuttamassa tulevan talven aikana suurta uudistusta nettisivuillemme, nimiasia on syytä käsitellä nyt. Jos jäsenkokous ei päädy nimen vaihtamiseen, seuraavan kerran asia kannattaa ottaa esiin seuraavan vastaavan viestinnällisen uudistuksen kohdalla, joka tullee 5 – 6 vuoden kuluttua.

Nostetaan siis nyt Elvis pöydälle näyttelijöiden, muusikoiden, yrittäjien ja tietokirjailijoiden rinnalle ja maistellaan sitä, miltä tuntuisikin olla tuossa joukossa Musiikintekijä. Tule kokoukseen kertomaan mielipiteesi!

Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja
Elvis ry