MUSIIKKI SOI LIVENÄ JA LEVYILTÄ

Kolumni

MUSIIKKI SOI LIVENÄ JA LEVYILTÄ

Ilman suurempia tutkimuksiakin lienee selvää, että musiikin tekijän tulot kertyvät pääosin esitys- ja tallennekorvauksista. Esityskorvausten kertymään, varsinkin elävissä esityksissä, vaikuttaa merkittävästi raportointi ja tallennekorvausten kertymään taas pohjoismaisten tekijänoikeusseurojen yhteisesti omistaman NCB:n toiminta.

Sähköisissä viestimissä musiikin esitysraportointi on hyvällä tolalla ja ilmeisesti edelleenkin parantumassa, mutta elävien esitysten suhteen asia on huomattavasti huonommin. Sopimusorkesterit raportoivat sopimustensa mukaisesti, ainakin pienen hoputuksen jälkeen ajallaan, mutta raporttien sisällön tarkkuudesta ja oikeellisuudesta voidaankin sitten olla epäilevällä kannalla. Sopimusorkesterien lisäksi erilaisilla keikkamarkkinoilla esiintyy huomattava määrä kokoonpanoja, joiden raportointi vaihtelee erinomaisen ja olemattoman välillä. Valitettavasti huvilain uudistumisen myötä myös Teoston perintä on vaikeutunut. Kun huvilupia ei tarvita, nimismiespiirit eivät voi toimittaa niistä jäljennöksiä ja Teoston on saatava tiedot tilaisuuksista jostakin muualta. Puutteellisen raportoinnin vastakohtana löytyy myös omien teostensa yliaktiivisia raportoijia, mikä on aivan yhtä paheksuttavaa. Pelkästään tai enimmäkseen omia teoksiaan raportoivat esiintyjät ”unohtavat” vastaavan määrän esittämiään muiden teoksia ja pitävät näiltä osin kättään kanssaeläjiensä taskussa ja kukkarossa.

Teosto on lähestynyt eri tahoja raportoinnin tehostamiseksi ja toimintoja ollaan myös kehittämässä monin tavoin. Mielestäni myös oikeudenhaltijat itse voisivat tahollaan tiedottaa asian tärkeydestä nimenomaisesti myönteisessä hengessä. Tosiasiahan on, että pelkästään raportoinnilla esiintyjä saa koko maailman musiikin korvauksetta esitettäväkseen. Korvauksen oikeudenhaltijoille Teoston kautta suorittaa tilaisuuden järjestäjä. Teostolle esitysraportit antavat perusteet tilityksen oikeelliseen suorittamiseen ja sen oikeellisuudesta vastaavat näin ollen raporttien kautta niiden tekijät.

Tallenne/mekanisointikorvauksia perivän ja tilittävän NCB:n hallinnossa ja toiminnoissa on ollut jo pitkään monia vaikeuksia ja epäselvyyksiä. Osa ongelmista johtuu kansainvälisistä sopimuksista ja niiden asettamista kohtuuttomista velvoitteista pienille mekanisointiseuroille. Tanskanmaalla, jossa NCB:n toiminnot pääosin ovat, on taas kyllä muutakin aivan omatekoista mätää ilman kansainvälisiä sopimuksiakin, eivätkä Teoston edustajat voi aivan kaikesta pestä käsiään. Seuraavaksi asioita käsitellään Kööpenhaminassa joulukuun alussa pidettävässä ylimääräisessä kokouksessa ja toivottavasti nyt myös kyetään ja uskalletaan tehdä todellisia päätöksiä tilanteen korjaamiseksi.

Rauhaisaa joulunaikaa ja menestyksekästä uutta vuotta 2001 toivottaen

JUSSI


jupina: Juhani Leinonen

-Jussin Jupinat


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2000

Selaa lehden artikkeleita