MONENLAISIA PULMUSIA

Kolumni

MONENLAISIA PULMUSIA

Teoston vuosikokouksessa hyväksyttiin ns hyvän kustannustavan käytännöt ja menettelyt mahdollisesti tarvittavissa sovittelutilanteissa. Nyt saavutettu yhteisymmärrys tuo toivottavasti tullessaan avoimmuutta ja luottamusta musiikkikustannustoimintaan, sopimusneuvotteluihin, sekä sopimusten tulkintaan ja niiden toteutukseen.

Valitettavasti ihminen on monasti kovasti raadollinen ja halukas käyttämään myös vilpillisiä keinoja saadakseen etuisuuksia siirretyksi itselleen. Tämä koskee tietenkin myös toimintaa jossa tavalla tai toisella voi siirtää itselleen tekijänoikeuteen kuuluvia taloudellisia oikeuksia. Kustannustoiminta on eräs tällainen mahdollisuus ja ”kustantajat” ovat sekä todistetusti, että huhupuheiden mukaan siirtäneet vastikkeettomasti taloudellisia oikeuksia itselleen. Nyt saavutettu yhteisymmärrys tekijöiden ja kustantajien välillä antaa mahdollisuuden yhdessä tarttua epäkohtiin ja puhdistaa musiikkikustannustoiminnan ilmapiiriä ja mainetta.

Tekijät eivät suinkaan ole puhtaita pulmusia etujen tavoittelussa. Surukseni olen eri tehtävissä toimiessani joutunut havaitsemaan innokkaita tekijänoikeuslain ja Teoston menettelytapojen ”porsaanreikien” hakijoita ja käyttäjiä taloudellisen voiton pyynnissä. Ikävä kyllä nuo ”säveltäjät”, ”sanoittajat”, ”sovittajat”, ”kustantajat” ja innokkaat raportoijat työllistävät turhaan Teoston henkilökuntaa ja pyrkivät käymään tilityksen kautta muiden tekijöiden taskuissa. Onneksi vilpillisten menettelyjen käyttäjät ovat alallamme pienenä vähemmistönä, mutta jo tämä pieni joukkokin saattaa häiritä huomattavasti Teoston toimintaa ja eri osapuolien välistä luottamuksellista ilmapiiriä. Näissä asioissa meidän jokaisen tulisi tutkiskella itseämme ja toimiemme vilpittömyyttä; olemmeko tekemässä tekijänoikeuslain mukaista luovaa työtä tai kustannustoimintaa joka oikeuttaa jako-osuuksiin, vai teemmekö ammattityötä, josta työnantajan (esiintymisen järjestäjä, nuotinnoksen tilaaja, yms) tulee suorittaa korvaus.

Pitkä, runsasluminen ja kylmä talvi on takana Suomen kauniin suven odottaessa edessä monimuotoisine mahdollisuuksineen. Yritys- ja järjestötoiminta hiljenee kesäkaudeksi, mutta luova ihminen työskentelee jatkuvasti ainakin vaikutteita keräämällä. Nautitaan kesästä!

JUSSI


Jupina: Juhani Leinonen

- Jussin jupinat


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/1999

Selaa lehden artikkeleita