Mikset hae apurahaa?

KOLUMNI

Mikset hae apurahaa?

Hyvät luovat ystävät! Istun toista vuotta Valtion Musiikkitoimikunnassa (ent. Säveltaidetoimikunta), joka jakaa valtion apurahoja ja taiteilijaeläkkeitä.
Anottavia apurahoja on monen eri tyyppisiä, yhteisöille ja yksityisille hakijoille, kohteisiin ja taiteelliseen työhön. Syy miksi asiasta halusin kirjoittaa, on se,että populäärimusiikin puolelta tulevat anomukset edustavat selkeää vähemmistöä anomusmäärissä, verrattuna jazz-, etno- tai klassisen sektorin puolelta tuleviin. Kohdeapurahoissa on yllättävän vähän hakuja esim. tapahtumiin tai työkokonaisuuksiin, taiteelliseen työhön ja esim. instrumenttihankintoihin anomuksia sentään jonkin verran tulee, mutta vähänlaisesti.

 
Valtio jakaa kulttuurimäärärahojen puitteissa joka vuosi ”muutaman miljoonan” myös meidän anottavissa oleviin hankkeisiin, joten on outoa, että anomuksia tulee niin vähän. Nyt, kun kirjastoapurahatkin on siirretty totutun otsikkonsa alta muiden apuraha-anomusten joukkoon, on syytä huomioida uudet käänteet ja anomisohjeet. 
 
Anokaa siis nyt ihmeessä pop-, rock-, iskelmä- ja viihdepuolen tekijätkin näitä apurahoja, joita muiden sektorien hakijat ovat tottuneempina jo kauan saaneet suhteessa enemmän, kuin ”kaupallisen puolen” tekijät. Ehkäpä vanhasta uskomuksesta johtuen näitä apurahoja ei ole haettu, kun ”ei niitä kuitenkaan tälle puolelle jaeta”? Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, rahaa on jaossa, ja uusille anomuksille on tilaa. Muistathan myös lukea anomuksen täyttöohjeet tarkkaan, koska puutteellinen anomus ei pääse edes käsittelyyn.
 
Kysynkin: MIKSI ET HAE????
 
Tässä linkkitieto TAIKE:n sivuille, joista hakuohjeet löytyvät. https://www.taike.fi/fi/apurahat-ja-avustukset
 
Esa Nieminen
Säveltäjä-muusikko ja Elvisin hallituksen jäsen