LORDIMAA

Kolumni

LORDIMAA


Pääministeri kiirehti poseeraamaan viisuvoittajien kanssa (kuva: Petri Kaivanto)

Lordismi on vallannut Suomen. Eikä siinä kaikki. Huolellisesti valmistettu örkkimörkkikeitos pääsi kiehahtamaan hellalla sen verran yli, että soppa levisi ja maistui läpi Euroopan. Samaan aikaan varmasti Yleisradion talousosastolla tuikattiin tupla-annos nitroa kielen alle.

– Piru vie. Tämähän tietää rahanmenoa!

No muutama nirppanokkamaa jätti meidät pisteittä. Eiväthän kaikki voi ymmärtää hyvän päälle? Peruuttaisin oitis esimerkiksi Monacon-matkani, jos sellaista olisin suunnitellut. Pieni itseriittoinen kasinoporukka kun muistaakseni jätti meidät pisteittä.

Kuuden vanha tyttärenpoikani vihki minut lopullisesti lordimaailmaan. Hän esitteli autossa tuoreelta äänitteeltä raita raidalta bändin biisit kertoen jo etukäteen missä kohdassa tulee hyvä rumpufilli, raju efekti tai loistava kitaranrevitys. Hänellä oli moiseen konsultaatioon kokemusta, sillä edellisenä päivänä äänite oli tarkkaan analysoitu esikoulussa. Bändin musiikki näemmä kuuluu kunnallisen päivähoidon kulttuuriohjelmaan. Minulle yhtyeen visuaalinen puoli, hahmot eli henkilöt olivat jo useammalta vuodelta tuttuja vanhempien lastenlasteni, lähinnä poikien lelulaatikoista. Jumalatonta menoa? Ei toki. Kaikki he kuuluvat kirkkoon ja äiti opiskelee diakoniksi. Totta kai minä, perhemafiamme “vanha don”, olen miettinyt, vaaniiko tässä lordismissa salakavala saatana houkutellen kansakuntaamme ja sen pienimpiä haureudenpolun porteille? Olen tullut siihen lopputulokseen, että ei hätää. Kysymyksessä on hevipainos tämän ajan Prinsessa Ruususta, Tuhkimoa ja Grimmin satuja. Joten, olipa kerran Lordi, joka…

***

Tapasin Patentti- ja rekisterihallituksessa entisen Neuvosto-Eestin televisio- ja radiojohtajan. Hän kertoi, että yhteinen ystävämme Viron television euroviisutuottaja Juhan Paadam on ainakin sikäläisten lehtien mukaan eteläisen naapurimaamme vihatuin mies: pudota nyt pois jatkosta, kiinnittää ruotsalainen esittäjä, olisihan meitä virolaisiakin…

Viisuilu on kovaa leikkiä myös naapurissa. Monet virolaisasiantuntijat luokittelivat ennen kilpailua Suomen panoksen: Se on sitä suomalaista erikoisuuden tavoittelua. Ei tule onnistumaan!

Eivät kaikki tietoniekat meilläkään uskoneet menestykseemme. Yhtä kaikki, Virossa Suomi on saanut uuden nimen: Lordimaa.

Pohjoismaista Lordi keräsi mukavasti pisteitä. Menestys oli ennenkokematon. Toivottavasti myös tekijänoikeusalalla Pohjoismaat löytävät yhteisen sävelen, keräävät pisteet, voimavarat ja osaamisensa yhteen ja varustautuvat parhaalla mahdollisella tavalla uuden tekijänoikeusmaailman haasteisiin. Eurooppa on muuttunut, komissio sukeltaa ajoittain suureen tuntemattomaan, suoltaen pahimmillaan pelkästä tekemisen ilosta asiaa jos toistakin. Eikä pienten maiden asema ainakaan tunnu helpottuvan.

JANI UHLENIUS


teksti: Jani Uhlenius

-Janitsaari


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2006

Selaa lehden artikkeleita