Ikuinen nuoruus tai kuolema

Kolumni

Ikuinen nuoruus tai kuolema

Lauluntekijöiden yhdistys, johon herra X kuului, palkkasi kuulun amerikkalaisen brändigurun Van Houtenin johtamaan heidät uuteen aikaan. Valoisaan ja nuorekkaaseen, taantuman jälkeiseen tulevaisuuteen, jossa karitsa ja leijonakin kävisivät vihreällä kedolla rintarinnan. Rohkeana julkilausumana yhdistys otti uudeksi nimekseen LOVE RY. Luovien, oivaltavien veikkojen esimerkillinen yhdistys tai Luovan omaisuuden, varallisuuden esitaistelijat. Suomalaisesta legendaarisesta Love -levy-yhtiöstä hän ei ollut koskaan kuullutkaan.

– Ihan miten haluatte, keksikää vaikka omat yhdistelmänne, oli Van Houten nimiasian suvereeniin tyyliinsä kuitannut.

Xlle tämä kaikki tiesi uutta elämää.

Ajan hengen mukaista nahanluontia.

Jopa jonkinlaista uudestisyntymää.

Sielusi loiston tähden

X oli istunut yhdistyksen lehden toimituskunnan kokoushuoneessa silmät pyöreänä kun Van Houten oli astunut ovesta ja aloittanut esitelmänsä aidolla Amerikan kielellä. Mies oli ollut charmantti, muistuttanut Barack Obamaa. Jo hänen kaakaonruskea ihonsa oli ollut eksoottinen väriläiskä kokousväen possunpunaisten naamojen joukossa. Gurussa oli ollut hula-hulaa. Ja tuo Xnkin vatsakalvoja kutitteleva tunne oli ollut vasta alkua.

Pian Van Houten oli aloittanut teesiensä esittelyn ja julistanut:   

– Jalkaudu nuorten pariin. Ime heistä energiaa. Hulluttele heidän kanssaan. Anna palaa. Ja päivitä itsesi.

Kokoushuone oli täyttynyt yllättyneistä ilmeistä. Ja Van Houten oli jatkanut.

– Ja jos joku ei tiedä mistä aloittaa, niin annan simppelin vihjeen. Mene nuorison suosimaan parturiin ja sen jälkeen ostamaan uudet vaatteet nuorisopuljusta. Kuulit aivan oikein, nuorten vaatetusliikkeestä. Ja sitten nuorten kahvilaan. Saat nähdä, se on kuin taikaa.

– Mutta jo ne ei mahdu…, oli takarivin kollega Pekkanen tankeroenglannillaan epäillyt. Hän oli saanut monen muun jäsenen tavoin vuosien varrella muutamat kymmenet ylikilot.

Välihuokaus

Van Houten oli katsonut pullukka-Pekkasta lempeästi ja lukenut tämän nimen miehen kaulassa roikkuvasta pahviläpyskästä, jollaisen jokainen toimituskunnan jäsen oli Van Houtenin ohjeistamana kaulaansa virittänyt.

– Pek-kanen. Myönnä pois. Tuo kaikki ylimääräinen on vaan läskiä, joka estää sinun sielusi loistoa. Ajattele nyt, jos sinä vuoraisit vaikka tavallisen hehkulampun tuollaiseen määrään ihraa – niin näkyisikö siitä mitään? Mitään valoa? No ehkä joku himmeä kajo, mutta se ei todellakaan houkuttelisi pimeässä yöperhosia luokseen. Vai mitä sanot?

Ja kun Pekkanen oli hämmennykseltään nyökännyt oli Van Houten jatkanut:

– Ok. Kyse oli tietty metaforasta. Minä tarkoitin tuolla esimerkillä tätä yhdistystä, jolla on muuten pöljä nimi, sori vaan. Niin… teiltä puuttuu nuorekkuus! Te olette upottaneet itsenne läskiin. Kuten Elvis vainaa aikanaan. Kaikkeen siihen mitä te olette tunkeneet vuosikaudet sisäänne ja märehtineet. Nyt on tullut muutoksen aika! Aika kuoriutua tuosta ihrakotelosta! Aika tullut nousta siiville ja lentää!

X oli pyyhkinyt kyyneliä silmäkulmastaan, sillä mies oli puhunut kuin profeetta. Ja seuraavien tuntien aikana tuli Van Houtenin suusta, sanan mukaisesti, pulppuamaan ohjeita siitä, kuinka ikuisen nuoruuden lähteelle yhdessä samottaisiin.

Selviytymistaistelu alkaa

Vanhanliitontyyli sai jäädä historiaan. Yhdistyksen oli todettu, päättäviä elimiä myöten, kalkkeutuneen. Ja tämän pöntön saostuman oli Van Houten luvannut liottaa, vaatisi se sitten vaikka koviakin otteita. Yhdistys oli  johtokuntaa myöten muutostyöhön sitoutunut. Ja Van Houten oli täten saanut vapaat kädet sen toteuttamiseksi. Pian LOVE RY olisi se makea omena, jota jokainen haluasi maistaa. Mediaseksikkyyttä tihkuva vastustamaton brändi.  

Pekkanen sai passituksen rasvaimuun, jonka jälkeen vuorossa oli kuntokuuri, dieetteineen ja personal trainer:eineen. Sama ”alkupaketti” tarjottiin toimituskunnan joka jäsenelle.

Jo ensikokouksessa oli jaettu silmänympärysvoiteita, sekä esitteitä kohtuuhintaisiin Virolaisiin plastiikkakirurgiaan erikoistuneisiin hoitolaitoksiin. Yhdistyksen kasvojen kohotuksestahan oli kyse. Ja yhdistyksen säätiön apurahat kohdistettiin tukemaan jäsenten ”nuorennusleikkauksia” ja niistä koituvia kuluja.

– Kyse on yksinkertaisesti selviytymistaistelusta sukupuuton uhatessa, Van Houten oli ongelman kiteyttänyt. Niin, hän oli aito jenkki ja ajatteli isosti.

– Tästä lähtien,  teitä johtakoon vain ja ainoastaan rakkaus!

Rakkaus rules!

Pian X koki Van Houtenin reformit ”syvällisesti” ja ne alkoivat todella vaikuttaa hänen elämässään. Hän söi kiltisti päivittäisen mielialalääkityksensä, treenasi hullunlailla ja hoidatti naamaansa Botox -pistoksilla, jotka silensivät värkin pahimmat rypyt. Hän hengaili nuorisopaikoissa ja loi kontakteja. Esitti ”updeitattuja” kappaleitaan ja toimi rakkauden apostolina.

Mutta kun X ”nuorentui” alkoi hänestä eräänä päivänä wanha vaimo näyttää kovin ajastaan tipahtaneelta, suoraan sanottuna, wanhoihin kaavoihin kangistuneelta petolinnunperseeltä. Ei sellainen kumppani LOVE RY:n valaistuneelle jäsenelle voinut käydä. Hei camoon, ei helvetissä! Xhän osti jo vaatteensa nuorison vaatepuljuista, oli myynyt wanhat kitaransa ja hankkinut päivitetyt tietokonesoftat musantekoon. Hän oli mesettänyt ja chattaillut netissä, IRC-gallerian, Facebook:in, Myspace:n ja Twitter:in sivut täyttyen uusista nuorista frendeistään. Hän oli ladannut sivustoilleen upouudet artisti- ja bändikuvansa, tämän päivän kvaliteetit täyttävät huippubiisinsä ja videot, joissa esitteli tatuoidun ja trimmatun ylävartalonsa. Kuvat hän oli vielä varmuudeksi softannut kuvankäsittelyohjelmalla. Hän oli hip ja vaimo hop… plös.

Maailma haltuun

X pyrki Van Houtenin teesien rohkaisemana iästään huolimatta Idolsiin, Talentiin, Mr. Finland -kisaan, Totuuden paikkaan, Selviytyjiin ja Big Brotheriin, ja näissä pyrkimyksissä LOVE RY. miestä tietty kannusti. Olisihan se ollut yhdistyksellekin hyvää ja ilmaista mainosta saada oma mies kansalliseen tv-ohjelmaan. Ja X oli valmis rakkauden nimissä mihin vain, kunhan saisi trimmatun naamansa esille. Van Houtenin linjausten mukaan oli yhdistyksessä päätetty, etteivät LOVE RY:n jäsenet enää pitäisi jumalaisia lahjojaan vakan alla. Maailma piti ottaa haltuun.

Uusi herra X

Ja eipä aikaakaan kun X oli päässyt eroon wanhasta vaimostaan. Tosin lapset menivät samassa paketissa, mutta niitähän pyöräyttäisi aina tarpeen tullen lisää. Sillä nyt puhtia riitti ja jos ei, niin Viagra hoiti loput.

Aamuisin viereltä löytyi aina uusi nuorikko, kiinteine lihoineen ja jännittävine puutarhoineen. Muusat saivat X:n runosuolen toimimaan ja kiihkeinä öinä räjähtelivät brilijantit säkeet miehen mielessä kuin ilotulitusraketit.

X kalliokiipeili, hyppi benjillä, purjehti ja harrasti taekwondoa muusiensa kannustamana, villinä ja vapaana kuin kevätlaitumille päästetty ori. Aurinko sekin paistoi nyt lämpimämpänä ja ilmastonmuutoskin näyttäytyi vain universaalin rakkauden merkkinä.

Pulleita purjeista

Viime viikon triathlon -harjoituksissa X sai sydäninfarktin. Hänet teho-osaston sairaspediltä tavoittaneet tahot ovat kuitenkin viestineet, ettei mies anna Van Houtenin inspiroimasta nuorennuslinjastaan tuumaakaan periksi, eikä täten aio perua jo sovittua hiusten istutusta,   geeniensä manipulointia tai peniksen suurennusleikkaustaan. Ikuinen nuoruus tai kuolema, oli mies todistettavasti vielä hengityskoneessa puhissut. Xn viime päivien vaiheista ei ole tietoa.

Kommentoi tai lähetä terkkuja Herra X:lle:

pyrosrecords@gmail.com 

Teksti ja kuva: Jussi Sydänmäki 


Herra X


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2009

Selaa lehden artikkeleita