Hallitusohjelmia

Hallitusohjelmia

Yhdistyksemme hallituksen tärkeimmät, uudelle maamme hallitukselle suunnatut tavoitteet,  on saatu kirjatuksi hallitusohjelmaan.  Ohjelmassa todetaan, että luovilla aloilla toimivien työ-, sosiaaliturva- ja verolainsäädännön uudistustarve selvitetään poikkihallinnollisesti ja että tekijänoikeuslailla säädetään nykyistä tarkemmin tekijänoikeuksien siirtämisen edellytyksenä olevista kohtuullisista ehdoista ja kohtuullisesta korvauksesta.

Ohjelmasta löytyy muitakin musiikintekijän kannalta ilahduttavia kirjauksia. Hyvitysmaksujärjestelmää uudistetaan turvaamaan alan toiminnan taloudelliset edellytykset.

Luovien alojen aineistojen luvatonta käyttöä kitketään tiedotuksen keinoin ja kehittämällä lainsäädäntöä ja tehostamalla sen täytäntöönpanoa. Kulttuuriyrittäjyyttä ja luovien alojen työpaikkojen syntymistä tuetaan ja kulttuurivientiä sekä luovien alojen markkinointiosaamista edistetään.

Kirjaukset ovat kannaltamme huomattavasti valoisampia kuin neljän vuoden takaiset vastaavat. Työmme, yhdessä monien muiden samalla asialla olevien kanssa, on kantanut jos ei vielä hedelmää, niin ainakin kukkanupun hedelmäpuuhun. Meitä on kuunneltu.

Sanoja paperilla. Matkaa, ehkä mutkaistakin, on vielä sanojen toteutumiseen. Mutta jos meitä kuunnelleilla tahtoa riittää, niin ei asioiden tolalleen saamisen pitäisi olla  kovinkaan vaikeata. Meidän kaikkien asianosaisten on edelleenkin äänneltävä vahvasti, ettemme jää asioinemme tukipakettikiistojen ja muun suuren vyöryttämiksi.

Kaikki onkin viestintää

Keväällä tehty laaja jäsen- ja sidosryhmätutkimuksemme vahvisti, että yhdistyksemme tärkeimpänä tehtävänä pidetään edelleen tekijöiden etujen valvontaa. Tässä kuilu asian tärkeyden ja onnistumisemme välillä nousi tutkimuksen kuiluista suurimmaksi. Kokeneen tutkimustahon (Innolink) sanoin ovat  jäsentemme odotukset jopa kohtuuttomat pienen yhdistyksen resursseihin nähden. Myös siihen nähden, että tekijälle tärkeät päätökset tehdään jossain aivan muualla kuin vaikkapa Elvis-toimistolla.

Voimme vain yrittää vaikuttaa, minkä ikinä kykenemme. Vaikuttaminen on viestintää. Miten tehdä valitettavan usein niin näkymättömän ja kuulumattoman musiikintekijän työ näkyväksi päättäjille, medialle ja kansalle? Miten toisaalta tehdä toimistomme, luottamushenkilöidemme ja muiden elvisläisten aktiivien näkymätön työ edunvalvontatyö jäsenillemme näkyväksi?

Viestintämme onkin edellä mainituista syistä ollut jo jonkin aikaa luuppimme alla, vaikka siihen sinänsä tutkimuksessa oltiin hyvinkin tyytyväisiä. Satsaamme tavoitteellisiin, entistä suunnitelmallisempiin ja uudistettuihinkin viestintätoimiin. Kyllin ei voi taaskaan toitottaa, että vaikuttamiseen (=viestintään) tehokkainta ovat tekijöiden kasvot ja äänet. Tästä malliesimerkkinä vaikkapa Teoston organisoima kulttuurikummiprojekti ja taannoiset tekijöiden adressien luovutustilaisuudet eduskunnassa. Hyvä yhteistyö on aina kotiinpäin viestinnässäkin. Olemmekin aloittaneet innolla yhteistyön Teoston viestinnän ammattilaisten kanssa. Olemmehan yhteisellä asialla.

Elvisläisyys

Edellä mainitun jäsen- ja sidosryhmätutkimuksen tulokset olivat moneltakin osalta hyvin ilahduttavia, rohkaisevia ja puurtamiseen kannustavia. Etenkin sidosryhmät kokevat, että Elvis erottuu järjestökentässä edukseen. Meitä yhdistää erityinen elvisläisyys. Tätä erityisyyttä kannattaa vaalia ja vahvistaa.

Ilahduttavaa on myös, että toimintamme hienoiset  uudistuspyrkimykset on huomattu ja niitä pidetään hyvinä.  Samoin myös  tavoitteemme olla rakentava yhteistyökumppani muille alan toimijoille on huomattu sidosryhmissämme. Meitä pidetään asiantuntijoina ja helposti lähestyttävinä. Palveluamme arvostetaan ja sitä pidetään ystävällisenä. Selvis-lehti on tärkeä,  sitä arvostetaan erittäin paljon. Jäsentilaisuutemme ja klubimme ovat saaneet myös ison positiivisen kuilun verran kiitosta. Olihan yksi jäsentemme kolmen kärjessä -syistä kuulua yhdistykseen juuri yhteisöllisyys ja verkostoituminen.

Yli 90% kaikista vastaajasta suosittelisi elvis-jäsenyyttä! Kiitos, tästä on hieno jatkaa.

Eija Hinkkala

eija.hinkkala@elvisry.fi

p.s.  Syyskokous, sen jälkeinen online-markkinoiden tilannekatsaus (Jani Jalonen) sekä perinteinen Oktoberfest ovat  jäsenillemme oiva mahdollisuus elvisläisyyden vahvistamiselle, tiedon saamiselle ja rentoutumisellekin. Tämä kaikki maanantaina 31.10. klo 17.00 alkaen Tokoin rannassa Cafe Pirittassa.


Eijan kipinät


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2011

Selaa lehden artikkeleita