ELVIS sai strategiansa

ELVIS sai strategiansa

VUOSIKOKOUS TULI ja meni. Luottamushenkilöiden osalta tapahtui vaihtoa sekä yhdistyksen omassa että Malmstén-säätiön johtokunnassa. Elvisvuosinani en ole koskaan kokenut, että joku paikka olisi vaihtunut sen vuoksi että ”edeltäjä olisi seuraajaa huonompi”. Kun ehdokkaita on yli vapaina olevien paikkojen lukumäärän ja päädytään äänestykseen, niin jotkut vaan keräävät ääniä enemmän.

Haluan vielä esittää kaikille viime kokouksessa paikkansa jättäneille henkilöille lämpimät kiitokset yhdistyksemme eteen tehdystä työstä. Eikä järjestöelämässä ole yksi tai kaksi kertaa, kun kerran paikkansa jättänyt henkilö saapuu uudelleen mukaan kehiin. Tässä yhteydessä toivotan myös uudet valitut henkilöt tervetulleiksi.

ELVIS SAI STRATEGIAN. Suurimman työn asian valmistelussa on tehnyt johtokuntamme jäsen Arto Tamminen, joka toimi työryhmän puheenjohtajana. Mukana ovat olleet niin ikään johtokunnasta Eero Lupari ja Jori Nummelin sekä toimiston puolesta Martti Heikkilä. Asia esiteltiinkin, tosin jo pienen kokousväsymyksen vallitessa vuosikokouksessamme ravintola Laulumiehissä.

Tekijänoikeustulon verotus on ollut pitkään esillä. Asian eteen on toimittu elvisväen parissa vuosien varrella useammankin kerran. Myös allekirjoittaneen puheenjohtajakaudella johtokuntamme on tutkinut asiaa, mielestään hyvinkin perusteellisesti. Verotyöryhmään ovat kuuluneet Kirsi Snellman, Jori Nummelin, Arto Tamminen (jälleen puheenjohtajana) sekä allekirjoittanut. Olemme tavanneet melkoisen joukon poliittisia päättäjiä, ministeritasoa myöten.

Olemme puhuneet nk. taiteilijaveromallista. Lähtökohta on, että tekijänoikeustuloa verotetaan verovelvollisen tuloveroprosentin mukaan. Mutta jos veroprosentti nousee tietyn tason yli (esim. 25 prosenttia), suoritetaan tekijänoikeustulon osalta pidätys sovitun matalamman prosentin mukaisesti. Vaikuttaa yksinkertaiselta ja oikeudenmukaiseltakin. Mutta asia ei ole mutkaton.

Suomalainen verotuskäytäntö tuntee poikkeavia ratkaisuja. Eräs alue on mm. maatalous. Meidän tuotteemme ei kuitenkaan ole viljaa, maitoa, munia tai lihaa. Elintarviketeollisuuden alkutuotantoa. Mutta tiettyyn ravintoketjuun mekin annamme tärkeän panoksemme. Hengenravintoon. Olemme mukana alkutuotannossa ja moni meistä vieläpä jalostaa tuotteensa hyvin pitkälle, suoraan kuluttajan korvaan. Jopa sieluun ja mieleen. Mielestäni päättäjillä olisi luonteva mahdollisuus tutkia tekijänoikeustulon verotusta aivan uusin silmin. Miettiä myös vaihtoehtoja. Jos tekijällä on yritys, voisiko tekijänoikeustulot sittenkin maksaa myös tuolle yritykselle. Ei tarvitse matkustaa pitkällekään Pohjanlahden taakse, kun löytyy valtio joka tarjoaa tuonkin vaihtoehdon.

***

VIIME AIKOINA Elvis ry on tehnyt yhteistyötä mm. kaupunginorkestereiden ja festivaalien kanssa. Esille on tuotu mm. puhallinmusiikkia, hengellistä musiikkia, lastenmusiikkia, teatterimusiikkia, jazzia ja kansanmusiikkia. On pidetty lauluntekijäklubia, toimittu niin kutsutun valtavirran lisäksi myös muilla alueilla. Yhdistyksemme on edelleen ja tulee olemaan säveltäjien, sovittajien ja sanoittajien asialla, kertoo englanninkielisten julkaisujen päätoimittajien omatoimisesti laatimat kuvatekstit meistä sitten mitä tahansa.

JANI UHLENIUS


teksti: Jani Uhlenius

-Janitsaari


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2005

Selaa lehden artikkeleita