Miltä nyt tuntuu?
Musiikintekijä Kim Kuusi luopui Teoston hallituksen puheenjohtajuudesta 12 vuoden ansiokkaan rupeaman jälkeen. Lehden toimitus esitti Kimille urheilujournalismin klassikkokysymyksen.
”Päätös puheenjohtajuuden jättämisestä oli rankka, mutta mieleni on nyt sopeutunut ajatukseen. Olen hyvin helpottunut siitä, että kaksi vuotta varapuheenjohtajana toiminut Antti Auvinen saatiin Teoston hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Hänellä on laaja ymmärrys sekä klassisesta että kevyestä musiikista ja myös talousasioista. Olen ihan varma siitä, että Teoston hallituksesta tulee vielä toimivampi kuin mitä se on ollut minun aikanani.”
Miten Teoston jäsenjärjestöjen rooli suhteessa Teostoon on muuttunut vuosien varrella?
”Puheenjohtajakauteni alkuaikoina jäsenjärjestöjen ja Teoston välillä oli hämmentävää eripuraa ja epäluottamusta. Se liittyi ehkä henkilökemioihin. Nykyisin Teoston ja sen jäsenjärjestöjen välinen yhteistyö on todella hyvällä tolalla. Myös jäsenjärjestöjen keskinäinen yhteistyö toimii – olipa käsiteltävänä kuinka iso ja monimutkainen asia tahansa. Kyllä on todella hyvät, yhteistyökykyiset ja ammattitaitoiset toiminnanjohtajat ja puheenjohtajat kaikilla tahoilla tällä hetkellä.”
Minkälainen asema Teostolla on muiden eurooppalaisten tekijänoikeusjärjestöjen keskuudessa?
”Teosto nähdään aikaansa seuraavana ja eteenpäin katsovana järjestönä, jonka kyky kerätä esityskorvauksia omalta talousalueeltaan on erittäin hyvä.
On mainiota, että Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen valittiin juuri toiselle kaudelle eurooppalaisten tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestön GESAC:n hallitukseen. Pohjoismaisista järjestöistä siellä ovat aiemmin olleet edustettuina lähinnä ruotsalainen STIM ja tanskalainen KODA.”
Suomen Musiikintekijät kutsui sinut kunniajäseneksi kevätkokouksessaan 2022. Onnittelut! Liityit yhdistykseen vuonna 1971 (silloin Elokuva- ja viihdesäveltäjät ELVIS ry). Olit hallituksessa 1976–1984. Kertoisitko jonkin kepeän järjestömuiston noilta ajoilta?
”Yleiskuva on, että meno oli silloin hulvattoman villiä. Hauskoja ja uskomattomia juttuja sattui jatkuvasti eri ihmisten kanssa.
Neuvostoliiton tekijänoikeusjärjestön vierailu Suomessa oli ikimuistoinen. Illallisella säveltäjä Helvi Leiviskä aloitti keskustelun kanssani kuiskaten: vieläkö se on se pop-musiikki kovasti suosittua? Siinä oli nuoren miehen oltava kieli keskellä suuta.
Sitten oli Neuvostoliiton järjestön puheenjohtajan juhlapuhe, joka tulkattiin Suomeksi. Jo parin ensimmäisen lauseen jälkeen säveltäjä Erik Bergman nousi ylös, huudahti ’hirvittävää paskaa’ ja säntäsi ulos huoneesta.”
Olet tehnyt mittavan uran mainosmusiikin parissa, levy-yhtiöissä sekä muusikkona eri kokoonpanoissa. Mitä sinulle kuuluu nyt musiikillisesti?
”Lopetin yritystoiminnan ja jäin lainausmerkeissä työeläkkeelle samoihin aikoihin, kun aloitin Teoston puheenjohtajana. Musiikinteko jatkui harrastuksena – josta joskus jopa maksetaan.
Ja juuri eilen oltiin Pihasoittajien kanssa ensimmäisellä keikalla koronan jälkeen. Mikään ei ole parempaa kuin päästä esiintymään vanhan soittokunnan kanssa! Laulu, huuliharppu ja haitari on mun tonttia bändissä. Pihasoittajat on nykyisin perheorkesteri, jossa on soittajia kahdessa sukupolvessa. Kokoonnutaan kerran viikossa harjoittelemaan ja soittelemaan bändin vanhoja biisejä. Onneksi niitä riittää!”
Terveisesi musiikintekijöille, jotka eivät vielä ole Teoston jäseniä?
”Teoston asiakkuus ja jäsenyys menevät ihmisten mielissä usein sekaisin. Jäseneksi liittyminen on eri asia kuin asiakkuussopimuksen tekeminen. Jäsenenä pääsee osallistumaan Teoston päätöksentekoon ja oppii ymmärtämään sen toimintaa kokonaisuutena. Ja jos haluaa vaikuttaa Teoston toimintaan, voi asettua ehdolle toimikuntiin, kuten jakosääntötoimikuntaan ja ohjelmistotoimikuntaan.”