Miten reagoida Metan pyyntöön sallia omien sisältöjen käyttäminen tekoälyn kouluttamisessa

UUTINEN

Miten reagoida Metan pyyntöön sallia omien sisältöjen käyttäminen tekoälyn kouluttamisessa

Meta on lähettänyt sähköpostilla pyynnön sallia tai perustellusti kieltää omien sisältöjen käyttäminen tekoälyn kouluttamisessa. Meta on ilmoittanut, että perustellun kieltämisen tekemiseen on aikaa 26.6.2024 asti. Tämän jälkeen Meta katsoo sinun sallineen sisältöjesi käyttämisen tekoälyn kouluttamiseen. 

Meta omistaa Facebookin, Instagramin sekä viestinvälityspalvelut Messengerin ja WhatsAppin.

Lähtökohtaisesti Metalla on jo täydet oikeudet käyttää sinne viemiäsi sisältöjä haluamallaan tavalla. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun viet sisältöjä sen palveluihin (kirjoitus, kuva, yms.), omistaa Meta nämä ja niiden jatkokäyttöoikeudet. Tämä on kirjattu heidän käyttöehtoihinsa, jotka on hyväksyttävä, jotta voi käyttää Metan palveluja. Metan mukaan tekoälykoulutuksesta on rajattu pois yksityiset perheenjäsenten ja kavereiden kanssa vaihdetut viestit, mutta muutoin rajauksia ei ole ollut.

Toimintaohjeet

On syytä eritellä kaksi eri polkua toimia musiikintekijänä Metan pyynnön kanssa.

  1. Henkilökohtaiset sisältösi, eli kuvasi, kirjoituksesi jne. aineistot

    Nämä ovat lähtökohtaisesti jo Metan hallinnoimia, ja siten niiden jatkokäyttämiseen Metan määräämällä tavalla ei voi vaikuttaa muutoin kuin olemalla julkaisematta niitä.
  2. Metan palveluissa julkaisemat sävellyksesi ja sanoituksesi

    Perusperiaate on, että jos olet tehnyt asiakassopimuksen Teoston kanssa, et voi luovuttaa Metalle oikeutta käyttää biisejäsi tekoälyn kouluttamistarkoituksiin, koska olet luovuttanut näiden oikeuksien hallinnoinnin Teostolle. Teosto on tehnyt tiedonlouhintaa koskevat oikeudenpidätykset edustamistaan oikeuksista. Tämä tarkoittaa, että Teosto pidättää sille luovutetut oikeudet, jotta mahdollistetaan tekoälypalveluiden lisensointi tulevaisuudessa ja siten saada kerättyä tekijöille korvauksia teosten käyttämisestä tekoälyn kouluttamisessa. Teosto pyrkii tekemään vastaavia tekoälyyn liittyviä varauksia myös sopimuksissaan. Teoston oikeuksien kattavuus ei ole kuitenkaan täydellinen: se ei esimerkiksi edusta graafisia oikeuksia.

Koska tekoäly ja siihen liittyvä tulevaisuuden kehitys on monella tavalla iso kysymysmerkki, voi olla suositeltavaa, että tässä vaiheessa pyydät Metaa varmuudeksi vuoksi olemaan käyttämättä sisältöjäsi tekoälyn koulutuskäyttöön – myös siis sävellyksiäsi ja sanoituksiasi.

Missä kiellät sisältöjesi käyttämisen tekoälyn kouluttamiseen?

Pääset sivuille, jossa tehdään kielto ja sen perusteleminen joko Metalta saamasi sähköpostin kautta (tarkista myös roskapostisi, mikäli et ole saanut vielä sähköpostia). Sähköpostin otsikko on ”Päivitämme tietosuojakäytäntöämme laajentaessamme Metan AI:tä”. Pääset kieltolomakkeeseen käsiksi myös: Asetukset ja yksityisyys >> Tietosuojakäytäntö >> Lue lisää oikeudestasi vastustaa sitä, miten tietojasi käytetään näihin tarkoituksiin. 

Suora linkki lomakkeeseen myös tästä. Kirjaudu sisälle palveluun ja linkin pitäisi avautua lomakkeeseen.

Kieltopyynnön lähetettyäsi saat todennäköisesti välittömästi Metalta vastauksen, jossa todetaan ”Olemme tarkistaneet vastustuspyyntösi, joka on mielestämme perusteltu. Pyyntöäsi siis noudatetaan jatkossa”. Vastaus tulee sekunneissa, eli on automatisoitu. Tältä pohjalta voi päätellä, ettei ole juuri merkitystä, millaisen viestin kirjoittaa kieltopyyntöönsä. Voit varmuudeksi kuitenkin esimerkiksi vedota siihen, että teet luovaa työtä.

Tämän ohjeen laatimiseen on konsultoitu Teoston lakiasiainjohtajaa Jenni Kyntölää.