Bämien kehubattle

BÄMÄ

Bämien kehubattle

BÄMÄ-bändi eli Helena Routa, Nelli Milan, satu ja Tiia Karoliina toivovat musiikkialalle tervettä, lempeää ja kannustavaa toimintakulttuuria.

Helena Routa

Satu:Millaisista tytöistä sä tykkäät on eka biisi, jonka kuulin Helenalta. Vaikutuin. Helenalla on hyvä artistihahmo ja kirjoittajapersoona. Selkeä oma juttu.”

Tiia: ”Hän kirjoitti jo pienenä paperille, että on Laulaja Päätähti. Intohimo ja jatkuva tekemisen draivi on vieneet häntä sitä kohti. Mieletön lauluääni, taitava biisintekijä.”

Nelli: ”Helena julkaisi Capitol Recordsin kautta hienon debyyttialbumin Todellinen tragedia. Olen vaikuttunut hänen lyriikoistaan. Hän on mieletön ideakone. Me ollaan kirjoitettu yhdessä jo kolme Top 50  -hittiä.”

Lisäksi: Helena Routaharju on valmistunut Pop & Jazz Konservatorion musiikkituotannon linjalta. Kustannussopimus on Elements Musicilla. Hän julkaisee soolomusiikkiaan Bämä labelin kautta.

Helena: ”Nellin oma ääni tulee esiin sekä sanoittamisessa, säveltämisessä että tuottamisessa. Hänen omaleimaisuutensa on harvinaisen vahvaa. Hän on yhtä aikaa käytännöllinen ja intuitiivinen. Ja sehän on ihan killer combo, joka vie – ja on jo vienytkin – hänet tekemään huippujuttuja useille artisteille.”

Nelli Milan

Helena: ”Nellin oma ääni tulee esiin sekä sanoittamisessa, säveltämisessä että tuottamisessa. Hänen omaleimaisuutensa on harvinaisen vahvaa. Hän on yhtä aikaa käytännöllinen ja intuitiivinen. Ja sehän on ihan killer combo, joka vie – ja on jo vienytkin – hänet tekemään huippujuttuja useille artisteille.”

Tiia: ”Kun löysin Nellin biisin PMS niin aattelin, että nyt on hyvä meno – joku on uskaltanut kirjoittaa tästä. Nelli on tuonut sessiomaailmaan pehmeitä arvoja ja opettanut, että tunteista saa puhua. Hän on meidän bändin järki.”

Satu: ”Nelli tekee soolomusiikkiaan independentinä, ja siinä kuuluu hänen intohimonsa elektronisen musiikin tuottamiseen. Kun hän tekee tuotantoja muille, niin kaikki genret lähtee.”

Lisäksi: Nelli Milanilla on kustannussopimus Elements Musicilla. Hän on valmistunut muusikoksi Pop & Jazz Konservatoriosta ja käynyt mm. Future Top 20 Hitmakers  -kurssin.

satu

Nelli: ”Ihailen Satua lyyrikkona todella paljon. On ihanaa kun voi fiilistellä plugareita kerrankin naistuottajan kanssa. Bämien Voimaantunu on meidän eka yhteistuotantanto.”

Helena: ”Muusikkous ja musikaalisuus on vahvasti läsnä Sadun tekemisessä. Hän on cool räppiniekka, jolla on selkeä omanlainen juttu kirjoittajana, tuottajana ja artistina, ja aivot sellaisissa asetuksissa, että sieltä tulee hullun hyviä läppiä nopeasti.”

Tiia: ”Löysin Sadun musaa teininä netistä ja olin ihan et kuka on tää räppäri, joka tuottaakin juttunsa ite. Satu on äärettömän taitava, mutta ei tiedä sitä itse. Loistava tuottaja ja myös laulaa tosi hyvin. Monilahjakkuus.”

Lisäksi: Satu Saira opiskeli ensin Sibelius Akatemiassa alttoviulistina, mutta valmistui Metropolian musiikintekijä-tuottajalinjalta. Kustannussopimus on Elements Musicilla. Hän julkaisi ensimmäiset 3 singleänsä Universal Musicille.

Tiia Karoliina

Satu: ”Tiia on Suomen top 5 -räppäreitä. Vielä ehkä tietäjät tietää -osastossa, mutta ihan kohta kaikki tietää. Hän on tehnyt levyn Sonyn kautta, Hunajaa  -EP:n Rapu Recordsin kautta ja fiittejä moneen paikkaan. Meillä on yhteinen bändi Huulet, ja viimeksi tänä vuonna laitettiin biisi ulos.”

Helena: ”Tiia on äärimmäisen lahjakas ja määrätietoinen ja opiskellut pienestä asti räplyriikkaa. Hän on aina ollut valmis näkemään vaivaa sen eteen, että asiat menee sillä tavoin kuin hän haluaa.”

Nelli: ”Tiiasta kuulee, että hän on treenannut räppitekniikkaa todella paljon. Aivan mielettömän hyvä kirjoittaja ja keikalla ihan älytön shownainen.”

Lisäksi: Tiia Meriläinen oli vuonna 2021 Palefacen mentoroitavana Musiikintekijöiden mentorointistipendillä. Hän julkaisee soolomusiikkiaan Bämä labelin kautta.

Bämä-ilmiön synty

Naisnelikko ryhmittyi vuosi sitten yhteisen asian taakse: suomiräpin naisia alisteisesti kuvaaviin sanoituksiin on reagoitava. Elements Musicin tallikirjoittajat Nelli ja Helena olivat jo tehneet kantaaottavaa biisiä sessiossa, mutta siinä mukana ollut artisti vetäytyi projektista. Kustantamon A&R Semira Ketroussin ehdotuksesta tekijät alkoivat koota mimmipossea biisin esittäjäksi.

Se ei ollut läpihuutojuttu. Artisti toisensa jälkeen vetäytyi pois – osa levy-yhtiönsä pyynnöstä.

Nelli: ”Se oli aikamoinen järkytys meille. Voidaan kyllä julkaista misogyynisiä biisejä, joissa sanotaan ihan kamalia asioita. Mutta sitten kun mimmit haluaa laittaa niihin asiallisen ja vielä ihan nätisti muotoillun vastauksen, niin miten ihmeessä siihen voidaan sanoa, että ei saa?”

Tiia: ”Mun silloisen levy-yhtiön Liiga Musicin mielipide oli, ettei feministinen biisi sovi brändiin. Olin surullinen ja raivostunut. He kyllä tiesivät sainanneensa feministilesbon. Harmittaa, että tottelin ja jäin biisiltä pois.”

Helena: ”Aika monen levy-yhtiön edustajan mielestä tällaisen biisin tekeminen oli huolestuttavaa ja kauhea riski. Mutta asia oli liian tärkeä siihen, että olisi alettu pelkuroimaan siltojen palamista.”

Positiivisia ongelmia

Helenan, Nellin ja Sadun kanssa Kaiken takana on bämä  -biisillä (Elements Music) ovat mukana Adikia,  Mon-Sala, Aina, Malka, Eme, Sorry Babe, Ida Alex ja Emilia Ex. Julkaisu oli keväällä 2023.

Sana ”bämä” otetaan omaksi eli ”ownataan”, ja sen negatiivinen merkitys (bitch + ämmä = bämä) käännetään päinvastaiseksi.

Nelli: ”Odotin biisistä lähinnä vihapostia. Sitä ei tullut. Tuli positiivisia ongelmia eli keikkapyyntöjä, mediahuomiota, palkintoehdokkuuksia ja kutsuja gaaloihin. Oltiin pinteessä, koska mihinkään ei ollut valmistauduttu.”

Satu: ”Menestys tuntuu epätodelliselta.”

Helena: ”Ja samalla siltä, että näinhän tämän pitikin mennä. Aika on kypsä tällaiselle liikehdinnälle.”

Kaiken takana on bämän tuotot ohjataan Särö-organisaatiolle. Se tarjoaa trans- ja cis-sukupuolisille tytöille ja naisille sekä muille trans- ja muunsukupuolisille ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa itseään musiikin keinoin.

Miesten alalla 24/7

Nelli: ”Musabisnes on raaka, miesten tekemä maailma. Toivoisin, että ala ja sen ilmapiiri pehmentyisivät, jotta ala houkuttelisi naisia. Kyseenalaistan sen, että töissä ja tavoitettavissa ollaan 24/7, koska ei uskalleta laittaa rajoja. Uupumuksesta pitäisi pystyä puhumaan. Tuetaan toisiamme ennemmin kuin kilpaillaan. Ja jaetaan vinkkejä eikä pantata tietoja ja osaamista.”

Helena: ”Ala on vaikea. Sen voi uusille tekijöille kertoa myös lempeästi ja kannustavasti, eikä väkivaltaisesti. Kun palavereissa soitetaan omaa musaa sydän auki, niin palaute on pelkkää tylytystä: ei riitä, tee vaan lisää. Mistä tulee se tarve ikään kuin koulia nuoria tekijöitä, etenkin naisia?”

Satu: ”Tosi moni naistekijä on aloittanut yksin, kuten minäkin. Ei uskota omiin kykyihin. Miehetkin on menestyneet niin, että on tehty musaa omien kavereiden kanssa. Soisin naisille tätä samaa.”

Terveisiä Westendiin

BÄMÄn lokakuussa 2023 julkaistun Voimaantunu-biisin (Universal) aloittaa Sointu Borg tuttuun tapaansa: No niin nuoriso. Tiia olisi alun perin halunnut pyytää suositun media- ja somepersoonan soolobiisilleen. Levy-yhtiössä sitä(kin) pidettiin huonona ideana.

Tiia: ”Bämät innostui ideastani heti ja Sointu vastasi pyyntöön: TULEN. Ja biisihän meni hyvin. Nyt on sellainen olo, että olisiko kannattanut uskoa…”

Helena: ”Tuntuu että monet auktoriteettihahmot vähättelee nuorempien tyyppien tietämystä ja intuitiota siitä mikä voisi resonoida yleisössä. Monet päättävässä asemassa olevat ei ole enää tän päivän kielessä ja ilmiöissä kiinni, siksi esim. julkaistavan musiikin väylä on itseään toistava ja kuulijoita aliarvioiva. Olisi tärkeää kuunnella oman kuplan ulkopuolelta nuoremmilta tekijöiltä, mitä tällä hetkellä kuplii pinnan alla, ja mitkä aiheet ja millainen kieli puhuttelee just nyt.”

Nelli: ”Puolet suomalaisista on naisia. Hekin kyllä kuuntelee räppiä, jos tehdään sellaista, mihin he voivat samaistua. Voimaantunu oli julkaisupäivänä Suomen Spotify Top 50 -listan sijalla 24.”

Tiia: ”Niin että terveisiä vaan herroille sinne Westendiin.”

Satu: ”Tosta saa väliotsikon.”

Tulossa

Tiia: ”Keväällä 2024 julkaistaan BÄMÄn EP ja sitten lähdetään keikoille. Kalenteri täyttyy jo.”

Motto

Bämä on sun mummi!


Jutussa mainitut kappaleet

Kaiken takana on bämä
Säv. Helena Routa, Nelli Milan
San. Routa, Milan, satu, Aina, Adikia, Mon-Sala
Tuotanto: Nelli Milan

Voimaantunu
Kirjoittajat: Helena Routa, Iina Mutikainen, Nelli Milan, satu, Sointu Borg, Tiia Karoliina
Tuotanto: Nelli Milan, satu

Millaisista tytöistä sä tykkäät
Säv. & san. Helena Routa, Jaakko Kiuru, Joona Karsimus

Tuotanto: Joona Karsimus

PMS
Säv. & san. Nelli Milan, Alpo Nummelin
Tuotanto: Nelli Milan


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2023

Selaa lehden artikkeleita