Suomen Musiikintekijöiden hallitusvaali 2022

Suomen Musiikintekijöiden hallitus 20.4.2022 asti

  • Kaija Kärkinen (puheenjohtaja, erovuorossa)
  • Markus Nordenstreng (varapuheenjohtaja)
  • Panu Aaltio (erovuorossa, ehdokkaana)
  • Jussi Jaakonaho (erovuorossa, ei asetu ehdokkaaksi)
  • Iisa Pajula
  • Tuija Rantalainen (erovuorossa, ehdokkaana)
  • Topi Salmi

Yhdistyksen kevätkokouksessa suoritetaan hallitusvaali. Hallitukseen valitaan neljä jäsentä. Hallituksen jäsenistä erovuoroisia ovat Kaija Kärkinen, Panu Aaltio, Jussi Jaakonaho ja Tuija Rantalainen. Erovuoroisista Kaija Kärkinen, Panu Aaltio ja Tuija Rantalainen ovat käytettävissä jatkokaudelle.

Ehdokkaat Musiikintekijöiden hallitukseen valitsee tehtävään nimitetty vaalivaliokunta. Vaalivaliokunnan tehtävä on ehdottaa kevätkokoukselle ehdokkaita vapautuville hallituspaikoille. Vaalivaliokunta vaihdetaan vaalikausittain, ja se kokoontuu vain tätä yhtä tarkoitusta varten.

Musiikintekijöiden hallitus nimitti Alpo Nummelinin vaalivaliokunnan puheenjohtajaksi. Hän kutsui valiokuntaan kolme muuta jäsentä: Axel Ehnström, Valtteri Pöyhönen ja Jutta Rahmel.

Vaalivaliokunnan hallitusvaaliehdokkaat 2022


Kuva: Toni Härkönen

Kaija Kärkinen, puheenjohtajaehdokas
Sanoittaja, laulaja, näyttelijä
Espoo

 

Olen toiminut Suomen Musiikintekijät ry:n (ja ex-Elvis ry:n) hallitustyössä v:sta 2011, viimeiset 10 vuotta puheenjohtajana. Teoston hallituksen jäsenenä toimin v. 2013–2021, ja lisäksi olen ollut Pop & Jazz Konservatorion säätiön hallitusjäsen v:sta 2017.

Paljon on tapahtunut, vaikka välillä tuskastuttavan hitaasti. Henkisesti ja taloudellisesti rankka korona-aika on toivottavasti viimein vaihtumassa valoisampaan.

Yksi pitkäaikainen tavoite toteutui helmikuussa: hallitus päätöksellä luovutaan tekijänoikeustulojen sovittelusta työttömyysturvassa: tekijänoikeustulot eivät enää v. 2023 alkaen leikkaa tekijän työttömyyskorvauksia, eiväthän ne niitä kerrytäkään!

Sosiaaliturvassa riittää työsarkaa tulevina vuosina. Parlamentaarinen työryhmä on aktivoitunut uudistustyöhönsä koronatauon jälkeen, toivottavasti freelancerit ja itsensä työllistäjät saavat viimein tasavertaiset oikeudet. Haluan edelleen olla edistämässä tavoitteitamme.

Tekijänoikeusdirektiivin pitäisi olla jo implementoituna Suomen lainsäädäntöön, mutta lokakuussa annettu hallituksen katastrofaalinen esitys sai osakseen niin suuren lausuntotulvan, että OKM:n oli toimittava: valmistelija vaihtui, ja luvassa on nyt alkuperäisen direktiivin tekstiä paremmin vastaava esitys, joka parantaisi tekijöiden asemaa digimarkkinoilla. Teimme vahvaa vaikutustyötä yhdessä muiden tekijänoikeusalojen kanssa, ja siitä oli todellakin hyötyä!

Työ jatkuu aktiivisesti myös KV-tasolla, yhteistyössä eurooppalaisen kattojärjestömme ECSA:n ja pohjoismaisen NPU:n kanssa. Tärkeitä aiheita ovat mm. rahan jakautuminen digimarkkinoilla sekä musiikintekijöiden työskentelypalkkiomallin kehittely.

Vuosien varrella on minulle kertynyt kontakteja kotimaisiin päättäjiin ja myös kv-vaikuttajiin, ja näitä suhteita haluan käyttää musiikintekijöiden hyödyksi.

Kiitos Aku, Sari, Nina ja Lumi, että olette pandemian vuoksi ylityöllistyneinäkin jaksaneet ajaa tekijöiden asioita, mm. jäsenpalveluiden, neuvonnan ja Musiikintekijöiden Rahaston kautta.

Ja kiitos hallitus tästä kaudesta, antoisasta ja keskustelevasta yhteistyöstä!

Arvoisat musiikintekijät, olen mielelläni käytettävissä puheenjohtajan pestiin vielä yhden kauden ajan, jos niin päätätte!

 

Panu Aaltio, elokuvasäveltäjä
Jäsen vuodesta 2009, hallituksessa vuodesta 2020
ECSA:n elokuvamusiikkikomiteassa vuodesta 2020
Helsinki

 

Olen toiminut päätoimisena elokuva- ja TV-säveltäjänä 15 vuotta. Kehitys on ollut hyvin samantyyppistä muuhun musiikkialaan nähden: jokaisessa murrosvaiheessa musiikintekijät joutuvat taistelemaan oikeuksistaan.

Emme pärjää yksin suurten mediayhtiöiden paineessa. Yhdessä toimiminen on meille elinehto. Tämän johdosta lähdin ehdolle Suomen Musiikintekijöiden hallitukseen kaksi vuotta sitten, ja jatkokaudelle olen ehdolla, koska mielestäni voin tehdä vielä paljon juuri tässä hetkessä.

Aiempaan nähden varsinkin siirtymä streamaukseen on heikentänyt ansaintamalleja. Nyt uusimpana kehityksenä amerikkalaistyyliset buyout-sopimukset ovat tekemässä tuloaan ja uhkaavat luoda musiikkialalle toimintamalleja, jossa tekijältä viedään kaikki oikeudet tekijänoikeuskorvauksineen.

Kokonaan muutoksia ei voi pysäyttää, mutta voimme kollektiivisesti vaikuttaa paljonkin siihen, miten ne etenevät. Tärkeää on hyvien käytäntöjen ja tietoisuuden lisääminen, minkä takia tarjouduinkin kaksi vuotta sitten hallitukseen valituksi tultuani työstämään elokuva- ja TV-musiikin mallisopimuksia kaikkien yhteiseen käyttöön. Koen hallituspaikan laajempana kokonaisuutena, jossa virallisen kokoustoiminnan lisäksi on vastuu tarjota omia resurssejaan muiden käyttöön, ja tähän projektiin osallistuminen on yksi esimerkki siitä.

Koronapandemian taloudelliset ja henkiset kustannukset tulevat olemaan kanssamme vielä pitkään. Se tulee vaatimaan musiikki- ja kulttuurialan järjestöiltä sinnikästä poliitikkojen muistuttelua siitä, että pandemian hintalappua ei voi jättää vain osan maksettavaksi. Lisäksi yhteisöllinen ja henkiseen hyvinvointiin tähtäävä järjestötoiminta on avainasemassa pandemiasta noustessa.

 

Jussi Chydenius
Muusikko, säveltäjä, sovittaja, biisinkirjoittaja
Musiikintekijöiden jäsen vuodesta 2012
Helsinki

Haen jäseneksi Musiikintekijöiden hallitukseen. Olen kiinnostunut paikasta Musiikintekijöiden hallituksessa, koska uskon, että voin laaja-alaisella kokemuksellani sekä musiikintekijänä että yhteiskunnallisena vaikuttajana olla avuksi yhdistyksellemme ja sen jäsenistölle. Tulen helposti toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa ja omaan laajan verkoston.

Toimiessani kaksi vuotta Teoston hallituksessa vuosina 2018-2020 opin paljon tekijänoikeuksista, niihin kohdistuvista uhista ja niiden puolustamisesta. Viimeistään nyt koronakriisin myötä on tullut ilmeiseksi, miten haavoittuvassa asemassa me musiikkialalla työskentelevät olemme. Tarvitaankin määrätietoista työtä, jotta musiikkiala, musiikin tekijät ja sen esittäjät saavat ansaitsemansa arvostuksen. Tekemistä riittää.

 

Eva Louhivuori Kuva_AnttiAngeria

Eva Louhivuori, artisti ja musiikintekijä
Helsinki

Moikka!

Olen Eva Louhivuori, artisti sekä musiikintekijä. Yhtyeeni Eva + Manu on työllistänyt minua päätoimisesti viimeiset kymmenen vuotta. Sen lisäksi olen kirjoittanut kappaleita artisteille niin Suomessa kuin Aasiassa (mm. Jannika B, IKE, Gugudan, Bini, Mirei Touyama, AmPm). Olen toiminut myös muusikkona lukuisilla kappaleilla, ja sävellän ajoittain tv-, teatteri- ja mainosmusiikkia (Lou Salome/KOM-teatteri, Silmäasema, Invisible Heroes). Kustantajani on Nordic Music Partners. Vuosina 2019-2020 olin tv-sarja SuomiLOVEn solistina. Olen luennoinut sekä opettanut sanoittamista ja sävellystä mm. Teoston Future Hitmakers -kursseilla, HEO:lla sekä Metropoliassa.

Luottamustehtäviini kuuluu tällä hetkellä Musiikin edistämissäätiön työskentelytoimikunta sekä toimin Teoston kulttuurikummina sisäministeri Maria Ohisalolle.

Olen erityisen motivoitunut edistämään meidän kaikkien musiikintekijöiden asioita, ja mikä olisikaan sille parempi väylä kuin hallitustyö!

www.evalouhivuori.com

 

Ehdokkaasta ei toistaiseksi esittelymateriaalia.
Esittelymateriaali lisätään mahdollisesti myöhemmin.

Karri “Paleface” Miettinen

Tuija Rantalainen
Pianisti, laulaja, säveltäjä, sanoittaja ja musiikkialan valmentaja
Helsinki

Teen, julkaisen ja esitän lastenmusiikkia, toimin teatterisäveltäjänä ja -kapellimestarina ja olen julkaissut 3 albumia ja lukuisia sinkkuja – tyylilajina tarinallinen nykylaulelma.

Valmennan nuoria musiikintekijöitä ammatillisissa oppilaitoksissa ja yhdessä Heikki Salon kanssa olemme kehitelleet elämyksellisen Elämäsi laulu® -kurssikonseptin.

Toimin musiikkialalla pienyrittäjänä ja olen myös Musiikkiteatteri Kapsäkin taiteilijaosuuskunnan ja hallituksen jäsen. Suomen Musiikintekijät ry:n hallituksessa olen ollut 4 vuotta.

www.tuijarantalainen.com

 

 

Kyösti Salokorpi
Musiikintekijä, tuottaja
Helsinki

 

Olen kirjoittanut ja tuottanut biisejä päivätyökseni viitisentoista vuotta. Katalogista löytyy esimerkiksi Teflonien “Maradona”, Elastisen “Supervoimii”, Raappanan “Chilii”, Annika Eklundin “Shanghain valot”, ja viime vuodelta esimerkiksi Etan “Prinsessa” ja Jannan “Maailma meidän jälkeen”. Streameja on yli 100 miljoonaa, ja julkaisuja on myös Euroopassa ja Aasiassa. Kotimaan keikkapaikat on myös tulleet tutuiksi: bändeistä mainittakoon SMG, Atletico Kumpula, Bang For The Buck ja nykyinen Folkhem.

Pitkäaikaisena pienyrittäjänä haluaisin parantaa musiikintekijöiden ja freelancerien sosiaaliturvaa. Tukien saaminen on hankalaa, koska tuet on suunniteltu joko säännöllistä kuukausipalkkaa ansaitseville työntekijöille tai suuremmille yrityksille.

Muut hallitusvaaliehdokkaat 2022

Mikäli vaalivaliokunnan esityksen lisäksi tulee muita jäsenistön ehdotuksia hallitusvaaliehdokkaiksi, lisätään heidän esittelynsä tänne. Hallitusvaaliehdokkaan ehdotus ja tieto hänen suostumuksesta pitää toimittaa toimistoon 23.3.2022 mennessä. Kevätkokouskutsussa lisätietoja.

Määräaikaan mennessä ei ole tullut muita ehdotuksia jäsenistöltä.