Suomen Musiikintekijöiden hallitusvaali 2020

Suomen Musiikintekijöiden kevätkokouksessa suoritetaan hallitusvaali. Hallitukseen valitaan neljä jäsentä. Alla esiteltävien henkilöiden lisäksi kokouksessa voidaan esittää lisäehdokkaita. Hallituksen jäsenistä ovat erovuoroisia Kaija Kärkinen, Tuija Rantalainen, Pessi Levanto ja Riku Mattila. Pessi Levanto ja Riku Mattila eivät asetu enää hallitusvaaliehdokkaaksi.

Suomen Musiikintekijöiden hallitus 24.3.2020 saakka

Vasemmalta: Virpi Eroma, Kaija Kärkinen (puheenjohtaja), Markus Nordenstreng (varapuheenjohtaja), Tuija Rantalainen, Iisa Pajula, Pessi Levanto ja Riku Mattila. Kuva: Suomen Musiikintekijät.

Vaaliehdokkaiden asettaminen

Ehdokkaat Musiikintekijöiden hallitukseen valitsee tehtävään nimitetty vaalivaliokunta. Vaalivaliokunnan tehtävä on ehdottaa kevätkokoukselle ehdokkaita vapautuville hallituspaikoille. Vaalivaliokunta vaihdetaan vaalikausittain, ja se kokoontuu vain tätä yhtä tarkoitusta varten. Musiikintekijöiden hallitus nimitti Sampo Haapaniemen vaalivaliokunnan puheenjohtajaksi. Hän kutsui valiokuntaan kolme muuta jäsentä: Esa Niemisen, Maija Kauhasen ja Mirkka Paajasen.

Vaalivaliokunnan hallitusvaaliehdokkaat 2020

Puheenjohtajavaali

Vaalivaliokunta esittää Kaija Kärkistä jatkamaan puheenjohtajana.

Kaija Kärkinen
Sanoittaja, laulaja, Helsinki

Jäsen vuodesta 2004
Hallituksessa vuodesta 2011 alkaen
Hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2012 alkaen

”Olen ollut mukana Suomen musiikintekijöiden (ex Elvis ry) hallitustyössä vuodesta 2011, puheenjohtajan ominaisuudessa viimeiset kahdeksan vuotta.

Paljon on tapahtunut ja muuttunut näinä vuosina. Olemme kehittäneet uusia jäsenpalveluita, jolla pyritään vastaamaan tämän päivän tekijöiden tarpeisiin. Koska tarpeet muuttuvat, palveluitakin kehitetään koko ajan. Myös Musiikintekijöiden Rahasto on jo vakiinnuttanut asemansa tekijyyden kannustamisessa.

Musiikintekijöiden ongelmat, varsinkin rahan jakautuminen digimarkkinoilla, on yksi suurimmista haasteistamme. Kansainvälinen yhteistyö onkin tullut entistä merkittävämmäksi osaksi järjestön työtä, ja olemme olleet aktiivisia sekä pohjoismaisen verkostomme NPU:n ja eurooppalaisen kattojärjestömme ECSAn työssä.

Rohkenen olla henkilökohtaisestikin ylpeä siitä yhteisestä lobbauksesta, jonka tuloksena EU-parlamentti hyväksyi tekijänoikeusdirektiivin, joka mm. velvoittaa Googlen kaltaiset kaupalliset alustapalvelut sopimaan tekijänoikeudellisen materiaalin kohtuullisesta korvauksesta. Nyt pyrimme varmistamaan, että direktiivi sovitetaan kansalliseen lainsäädäntöön alkuperäisen tekstin mukaisesti.

Rahan jakautuminen ja kohdentuminen pysyy edelleen yhtenä suurimpana työsarkana. Direktiivi ei ratkaise kaikkea, vaikka antaakin työkaluja puolustaa tekijöiden oikeuksia.

Sosiaaliturva on ollut ikuisuusaihe keskusteluissa päättäjien kanssa. Viimeinkin perustetaan parlamentaarinen komitea, joka nyt kahden vaalikauden aikana pyrkii uusimaan järjestelmän, joka ei vastaa nyky-yhteiskunnan vaatimuksia. Lobbaustyötä freelancereiden ja itsensä työllistäjien puolesta riittää siis edelleen.

Vuosien varrella syntyneet kontaktit kotimaisiin päättäjiin ja kansainvälisiin vaikuttajiin ovat ehdottomasti voimavara, jota mielelläni käytän suomalaisten musiikintekijöiden aseman parantamiseksi ja luovan työn mahdollistamiseksi.

Hallitustyömme on ollut antoisaa ja keskustelevaa. Sellaisena sen haluan jatkuvan, ja mielelläni jatkan pestissäni vielä seuraavat kaksi vuotta, jos niin päätätte, arvoisat musiikintekijät!”

Kuva: Suomen Musiikintekijät

Hallitusvaaliehdokkaat

 

Panu Aaltio, Helsinki
Säveltäjä

Jäsen vuodesta 2008

”Olen toiminut päätoimisena elokuva- ja TV-säveltäjänä pian 15 vuotta, ja on mukaan mahtunut myös tietokonepelejä, konserttimusiikkia ja olemassaolevien teosten lisensointiakin.

Musiikin käyttö mediassa koskettaa miltei jokaista musiikintekijää tänä päivänä. Samaan aikaan etenkin monikansalliset mediayhtiöt pyrkivät nakertamaan oikeuksiamme. Mitä voi yksittäinen musiikintekijä tehdä tässä murroksessa? Yhdistyksemme on avainasemassa tässä, koska vain yhtenä rintamana pystymme pitämään puoliamme. Olen ollut kiitollinen saamastani tuesta, ja nyt antaisin mielelläni myös jotain takaisin tuomalla oman kokemukseni mukaan toimintaan.

Toinen erityiskiinnostukseni on luovan työn tekijöiden psyykkinen terveys. Toivonkin, että hienosti alkanut tukitoiminta kehittyy entisestään, ja olisin myös sitä mieluusti edistämässä.”

 

Sannaliisa Ilkka (Sansa), Helsinki
Lauluntekijä, laulaja, artisti, äänisuunnittelija

Jäsen vuodesta 2012

”Vahvuuksiani musiikintekijänä ovat monipuolisuus, verkostoituneisuus ja kansainvälisyys. Artistiurani aikana olen päässyt tekemään yhteistyötä niin major kuin indie levy-yhtiöiden kanssa. Kokemuksiani musiikkialalta ovat muovanneet mm. kansainväliset biisileirit ja asuminen Lontoossa.

Käyttäisin mielelläni tietotaitoani ja verkostoani musiikintekijöiden hyväksi. Olisi hienoa päästä laajentamaan meidän mahdollisuuksia vielä tehokkaampaan kansainväliseen yhteistyöhön.”

 

Maria Kalaniemi, Espoo
Muusikko, säveltäjä, mus.lehtori, mentori

Jäsen vuodesta 2003 

”Toimin laajasti musiikkikentällä muusikkona ja pedagogina. Erityisesti kansanmusiikkikentän uudessa tulemisessa olen ollut vahvasti mukana vuosikymmenten ajan. Olen Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosaston kasvatteja, ja toimin siellä lehtorina.

Olen sielultani musiikkidiggari, joten musiikki sen eri olomuodoissa ja kaikki siihen liittyvät ilmiöt kiinnostavat ja innostavat minua.

Avoimin mielin suhtaudun Musiikintekijöiden toimintaan. Erityisintresseissäni on kommunikointi yli genrerajojen, yhteen hiileen puhaltaminen sekä hyvinvoinnin edistäminen.

Samma på svenska.”

 

Jussi Jaakonaho, Helsinki
Muusikko, tuottaja, säveltäjä

Jäsen vuodesta 2009

”Haluan olla tarkkailemassa ja antamassa panostani siihen, mihin ala maassamme menee. Olen toiminut alan luovalla kentällä lähestulkoon kaikissa mahdollisissa rooleissa sekä muutamissa luottamustehtävissä.”

Kuva: Tero Ahonen

 

Tuija Rantalainen
Musiikintekijä, muusikko

Jäsen vuodesta 2008
Hallituksessa vuodesta 2018

”Teen tarinallista musiikkia aikuisille, lapsille ja teatteriin. Tunnen laajalti alan tekijöitä ja toimijoita nimenomaan näiltä musiikintekemisen osa-alueilta. Valmennan nuoria musiikintekijöitä ammatillisissa oppilaitoksissa ja sen myötä opin itsekin koko ajan uutta.

Ensimmäisen hallituskauteni aikana olen saanut opiskella alan pelikentän sääntöjä ja lainalaisuuksia. Varsinaisen hallitustyön lisäksi olen käynyt mm. lobbaamassa ministereitä, toiminut viestikapulana musiikintekijöiden ja lastenmusiikigaalan välillä ja järkkäillyt teatterisäveltäjien seminaaria ja vientihankkeita. Marginaalisemmat musiikinlajit tarvitsevat yhä enemmän puolestapuhujia ja edunvalvontaa. Olen myös musiikkialan pienyrittäjä ja tulevassa sosiaaliturvan uudistuksessa haluan pitää ääntä itsensätyöllistäjien puolesta.

Tästä on hyvä jatkaa hommia ja siksi haluaisin olla musiikintekijöiden hallituksessa seuraavan kauden.”

Kuva: Suomen Musiikintekijät