Musiikin kertakorvaus- ja buy out -sopimus musiikintekijän näkökulmasta
Musiikin kertakorvauksiin perustuvat buy out -sopimukset ovat yleistyneet ympäri maailmaa. Pelialalla kertakorvaukset ovat Suomessakin tuttu malli, mutta monissa maissa kertakorvauksista sovitaan myös esimerkiksi elokuva- ja mainostuotannoissa.
Buy out -sopimuksien yleistymiseen liittyy suoratoistobisneksen kasvuun. Draamatuotantoja tehdään paljon erilaisille alustoille, kuten esim. Netflixiin. Musiikki on usein tärkeä osa elokuvan tai sarjan tunnelmaa, ja palveluissa pyörivät sisällöt saavat paljon toistoja eli katselukertoja. Joskus jopa useiden vuosien ajan.
Alla käsittelemme yleisimpiä kysymyksiä liittyen buy out -sopimuksiin. Muistathan, että voit aina ottaa yhteyttä ja kysyä meiltä neuvoa, riippumatta siitä, oletko Suomen Musiikintekijöiden jäsen.
Mikä on buy out -sopimus?
- Musiikkialalla buy out viittaa kauppasopimukseen, jossa musiikintekijä saa teoksestaan kertakorvauksen. Kertapalkkio kattaa kaiken tekijän tekemän työn sekä musiikkiteoksen tulevan hyödyntämisen.
- Musiikintekijä luovuttaa musiikkia käyttävälle toimijalle kaikki oikeutensa teokseen kertakorvauksella. Se tarkoittaa, että teoksen käytöstä ja esittämisestä ei makseta tekijälle tekijänoikeuskorvauksia.
- Sopimusten ehdot, yksityiskohdat ja laajuus voivat vaihdella: sopimuksen perusteella luovutettavat oikeudet voivat kattaa esim. kaikki kaupalliset oikeudet tai vain oikeudet tiettyyn jakelukanavaan, käyttötarkoitukseen, tai maantieteelliseen alueeseen.
- Anglo-amerikkalaiset ns. workfor hire -sopimukset ovat yksi buy out -sopimusten muoto. Yhdysvalloissa wfh-sopimus viittaa mekanismiin, jonka mukaan tuottaja, ei musiikintekijä, on teoksen tekijänoikeuksien alkuperäinen omistaja vastineeksi kertakorvauksesta.
- Buy out -termiä saatetaan käyttää myös oikeusluokkakohtaisesti. Tällöin tarkoitetaan kertakorvausta tietyn oikeusluokan luovuttamisesta.
Saako musiikintekijä esityskorvauksia, synkronointikorvauksia tai tallennuskorvauksia, jos hän solmii buy out -sopimuksen?
Ei saa, jos hän on luovuttanut sopimuksella esitysoikeudet, synkronointioikeudet, tallennusoikeudet tai kaikki oikeudet.
Miten Teosto suhtautuu buy out -sopimuksiin?
Teoston tehtävänä on puolustaa edustamiensa musiikintekijöiden oikeuksia, mutta Teosto tukee myös heidän sopimusvapauttaan. Teoston asiakassopimuksen mukaisesti asiakkaat voivat sopia oikeuksistaan vapaasti tilanteen mukaan, myös halutessaan ohi Teoston.
Kertakorvaus on yksi sopimusmekanismi markkinoilla. Musiikintekijällä tulee kuitenkin aina olla riittävä neuvotteluvoima sopimustilanteessa. Neuvottelutilanteiden tulee siis olla tasapainoisia, vaikka sopimuksen osapuolina olisivat musiikintekijä ja jättimäinen kansainvälinen alustapalvelu. Ongelmia voi syntyä, mikäli neuvotteluasema on epäsuhdassa: tilaaja sanelee sopimuksen ehdot ja musiikintekijä voi olla vailla vaihtoehtoja.
Jos sinulle tarjotaan buy out -sopimusta, kannattaako siihen tarttua?
Kannattaa aina tutustua sopimuksiin huolellisesti, laskea oman työnsä arvo ja kysyä tarkennuksia, mikäli sopimuksissa on epäselvyyksiä. Tarjoamme neuvontaa kaikille musiikintekijöille hinnoitteluun yms. sopimusasioihin riippumatta siitä, oletko jäsenemme. Ota siis rohkeasti yhteyttä!
Lisää aiheesta
Mallisopimuksia musiikintekijöille
sopimuspohjat
Your music your future
Your Music Your Future on kansainvälisen tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestön CISACin ja CIAMin (the International Council of Music Creators) tukema hanke. Sivusto antaa tietoa musiikintekijöille eri vaihtoehdoista erityisesti kansainvälisessä ympäristössä toimiessa. Hankkeella on myös suomenkieliset sivut.
Haluatko käyttää musiikkia av-tuotannossa?
Tutustu Musiikkikustantajat ry:n ohjeeseen
Musiikkikustantajat ry:n Jari Muikun kirjoitus tarjoaa näkökulmia siihen, milloin voi olla kannattavaa solmia kertakorvaussopimus: Buy-out -sopimusten kaksiteräisyys