Yhdeksän vuoden tilinpäätös kansainvälistymisestä

Kolumni

Yhdeksän vuoden tilinpäätös kansainvälistymisestä


Paulina Ahokas,

Music Export Finlandin toiminnanjohtaja 11.12.2011 asti

Muutosten tuulet laittavat miettimään aikaa taaksepäin. Music Export Finlandia edeltäneen vientirenkaan perustamisesta on tämän lehden ilmestyessä kulunut vähän reilut yhdeksän vuotta ja tuona aikana on suomalaisessa musiikkiviennissä tapahtunut paljon. Millaisia asioita viennissä ja vienninedistämisessä sitten on elvisläisten näkökulmasta tapahtunut?

Perustimme Music Export Finlandin joulukuussa 2002 yhden hengen voimalla pienessä toimistokopissa Kaapelitehtaalla ja tuolloin toiminta käytännössä käsitti kansainvälisen tiedottamisen lisäksi kolmen-neljän messumatkan järjestämisen musiikkialan ammattilaisille vuosittain. Toiminnan kokonaisbudjetti oli noin 75.000 euroa. 

Tänä vuonna olemme työskennelleet jo yli 40-kertaisella volyymilla. Alan ammattilaisten investointien kasvaessa voimakkaasti myös vienninedistämistoimintaa on pystytty kehittämään ja kasvattamaan nykyiseen noin 50 hankkeen vuosivauhtiin ja eri sektoreille räätälöityihin palveluihin.

Vedenjakajana tässä kaikessa näen vuoden 2006, jolloin Suomi toimi Midemin musiikkimessujen isäntämaana. Paitsi että saimme musiikkitarjonnallemme runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä, tuotannon suurimmat merkitykset olivat sisäisiä; musiikkivientiin investoivat tahot tajusivat konkreettisesti alamme arvon ja merkityksen kansainvälistymisessä sekä tulonmuodostuksessa ja musiikkialan voimakas yhtenäinen investointi suurhankkeeseen kasvatti myös toimialan sisäistä investointirohkeutta. 

Myös toinen ratkaiseva tekijä loksahti peruuttamattomasti kohdalleen samana vuonna. Kutsuimme suomalais-ruotsalaisen musiikkivaikuttajan Ben Malénin pian Midemin avajaisillan jälkeen Suomeen keskustelemaan Ruotsin biisiviennistä ja siitä, miten tuota osa-aluetta voitaisiin kehittää myös meillä. Keskustelun tuloksena joukko biisintekijöitä, tuottajia ja kustantajia päätti järjestää kanssamme ensimmäisen Biisilinna-/Song Castle -co-write-workshopin. Se toimi konkreettisena lähtölaukauksena suomalaisen teosmyynnin vienninedistämiselle, josta on tullut merkittävä osa Music Export Finlandin toimintaa sekä kasvava ja kehittyvä sektori musiikkiviennissä.

Projektipäällikkömme Sami Häikiön johdolla olemme kutsuneet elvisläiset, teostolaiset, musiikkikustantajat, Sibelius-Akatemian ja alalla toimivat muut ammattilaiset mukaan prosessiin, jonka tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen strategia teosmyynnin edistämiseksi ja sen ohella pilotoida jatkuvasti uusia toimintatapoja. Henkilökohtaisesti uskon teosmyynnin olevan suomalaiselle musiikkiviennille suuri mahdollisuus. Olemme jo jonkin aikaa nauttineet kansainvälistä arvostusta musiikin esittämisessä. Pitkäjänteisen työn pohjalta on vain luonnollista, että myös biisintekijöidemme osaaminen tullaan noteeraamaan laajemminkin. Tämä kuitenkin edellyttää meidän kaikkien sektorilla työskentelevien omaa aktiivisuutta, päättäväisyyttä sekä riskinottokykyä kansainvälisellä kentällä.

Music Export Finland ja Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus Fimic ovat yhdistymässä uudeksi vienti- ja tiedotusorganisaatioksi, Music Finlandiksi. Uskon, että teosmyynnin edistäminen tulee olemaan uudessa organisaatiossa yhä enemmän toiminnan keskiössä. Tulet jatkossa saamaan Selvisin kautta entistä enemmän tietoa siitä, miten Music Export Finland ja tuleva Music Finland voivat auttaa sinua kansainvälistymisessäsi ja muussa toiminnassasi.

Haluan kiittää teitä kaikkia lämpimästi näistä ihmellisistä vuosista musiikkiviennin parissa. Matka on ollut jännittävä, tapahtumarikas ja sykkinyt juuri oikeanlaista draivia. Toiveeni on, että kaikki alan toimijat muistaisivat kansainvälistymisen olevan muutakin kuin vientiä. Kansainvälisistä kontakteista, verkostoista ja benchmarkkauksesta on liiketoiminnan laajentamisen lisäksi paljon muutakin hyötyä. Kanssasiskojen ja -veljien toiminnan tuntemus kasvattaa aina myös omaa näkemystä – lisäksi on selvästi hauskempaa työskennellä silmät ja korvat auki!

Paulina Ahokas, Music Export Finlandin toiminnanjohtaja 11.12.2011 asti


Tässä ja nyt


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2011

Selaa lehden artikkeleita