Varaudu normaalia pienempiin tilityksiin

Aku Toivonen, Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja. Kuva: Nina Lith Akun lataus

Varaudu normaalia pienempiin tilityksiin

Teosto ennustaa, että tapahtumien, konserttien ja festivaalien peruuntuminen vähentää suomalaisille musiikintekijöille maksettavia tekijänoikeuskorvauksia kolmella miljoonalla eurolla elokuun loppuun mennessä.

Hyvien uutisten kertominen on mukavaa. Huonojen uutisten vähemmän mukavaa. Huonon uutisen kertomisen tuskaa lieventää se, että kyseessä on aihe, jonka alalla toimivat aavistavat: tekijänoikeuskorvaukset laskevat merkittävästi koronatilanteen vuoksi.

Henkilökohtaisella tasolla tarkasteltuna tilitysten suhteellinen pieneneminen riippuu siitä, miltä alueilta on aiemmin saanut tekijänoikeuskorvauksia – siis siitä, missä musiikkisi soi.

Isoja tapahtumia ei tänä kesänä järjestetä. Teosto ennustaa, että tapahtumien, konserttien ja festivaalien peruuntuminen vähentää suomalaisille musiikintekijöille maksettavia tekijänoikeuskorvauksia kolmella miljoonalla eurolla elokuun loppuun mennessä.

Jos tapahtumia ja konsertteja ei voida järjestää normaaliin tapaan syksylläkään, laskuvaikutus jatkuu.

Koronaepidemian ennustetaan vähentävän mainosmyyntiä. Kaupallisen median kokemat kolaukset heijastuvat myös tekijänoikeuskorvauksiin, koska ne kertyvät  suhteessa kunkin mediatoimijan liikevaihtoon.

Spotifyn osalta ei ole saatavilla yksiselitteistä tietoa koronapandemian vaikutuksista palvelun käyttämiseen. No, tässä ei olekaan olennaista striimaamisen mahdollinen kasvu vaan kuukausimaksullisten asiakkaiden määrän kehitys. Tässä lienee tapahtunut normaalia kasvua pandemian aikana.

Valitettavaa on, että Pohjoismaiden joukossa Suomi pitää edelleen häntäpäätä halukkuudessa maksaa suoratoistopalveluista. Online-alueelta ei siis ole odotettavissa merkittävää kompensaatiota tekijänoikeuskorvausten alenemiseen.

Vetosimme heti koronaepidemian alkuvaiheessa Yleen, jotta se lisäisi suomalaisen musiikin käyttöä. Kiitettäviä muutoksia onkin ollut havaittavissa. Nähtäväksi jää tämän taloudellinen vaikutus suomalaisten musiikintekijöiden hyväksi. Tuskin se ainakaan on negatiivinen.

Poikkeusolojen vaikutukset Teosto-tilityksiin konkretisoituvat ensimmäisen kerran joulukuussa, jolloin tilitetään kesän konsertit, festarit ja tapahtumat. Joita ei nyt ole. Tämän kesän konserttien ja muun elävän musiikin peruutukset vaikuttavat myös kesäkuun 2021 tilityksiin.

TE-toimistot ovat linjanneet musiikintekijät ja muusikot yrittäjiksi, ja työttömyyskorvaustakin on onneksi ollut tässä erikoistilanteessa tarjolla, jos vaan on osannut kertoa hakemuksessa omasta työttömyydestään oikealla tavalla. Mitenköhän musiikintekijä osaa olla oikealla tavalla työtön?

Loppuun edes hienoisesti hyvältä maistuva uutinen: Teosto ja sen jäsenjärjestöt valmistelevat tukea, jolla kompensoitaisiin tekijänoikeuskorvausten alenemista. Tämä toteutunee syyskaudella.

Nyt selvitetään, voitaisiinko tukeen käyttää kansallisia varoja. Niitä on vuosien varrella pidätetty tilityksistä ja kerätty Teosto-rahastoon pahan päivän varalle. Sehän meillä on nyt käsillä, joten valmistelu on perusteltua. Valmistelu esitellään elokuussa Teoston jäsenkokoukselle, joka tekee päätöksen toteuttamisesta.

Tukisumma tullee kuitenkin olemaan huomattavasti pienempi kuin musiikin tekijänoikeuskorvausten kokema pudotus. Siksi ministeriöiden osoittamat tuet ja yrittäjien työttömyysturva ovat äärimmäisen merkityksellisiä alan elinvoimaisuuden turvaamiseksi tulevaisuudessa.

Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Musiikintekijät


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2020

Selaa lehden artikkeleita