Valovuosi

Valovuosi

Ensimmäinen vuosi Elvis ry:n toiminnanjohtajana hurahti huikealla vauhdilla. Voi siis puhua valovuodesta. Pää on ollut pyörällä, aivot sen tuhannen sykerössä ja  istumalihakset ruvella. Kärryiltäkin olen putoillut niin, että takaraivo on täynnä pahkuroita.  

Kaiken härdellin ja varsinaisen työn keskellä saimme kuitenkin tehtyä Elvis-tiimin (hallitus ja toimihenkilöt) kanssa hyvää pohjatyötä tulevaisuutta ajatellen. Vetäydyimme syksyn mittaan muutamina päivinä honkain keskelle kipinöimään. Haimme suuntaa ja uusiakin toimintatapoja, kirkastimme tavoitteita ja visioimme yltiöpositiivisesti jopa sitäkin, miten elvisläisistä tulee huipputiimi! Kehityksen edellytys on halu oppia ja kyky luopua tarpeen vaatiessa vanhasta. Koko tiimi ansaitsee arvosanan sataplus ja suuret kiitokset aktiivisuudesta, innokkuudesta, halusta kehittyä ja toimia. Erityiskiitokset siitä, ettei meikäläistä tyrmätty lainkaan  hurueukoksi ja siitä, etten kuullut kertaakaan tyypillistä ei meillä ole ennenkään näin tehty -ilmaisua.

Yhdessä hyvän tiimin kanssa on mukava aloittaa toinen toimintavuosi, itsekin hieman viisaampana ja edes suurin piirtein oman paikkansa ja tehtävänsä hahmottaen.

Tekijän kasvot ja ääni

Eipä se kuitenkaan niin mene, että me toimihenkilöt ja hallitus yksin muka vain hääräisimme ja saisimme ihmeitä aikaiseksi. Ihmeitä tai edes jotain sinnepäin saamme  aikaan vain me kaikki tekijänoikeuksien omistajat yhdessä. Edessä on vielä monta rupeamaa ennen kuin ammattimaisen musiikintekijän toimintaedellytykset ovat kohdallaan. Tuo kohdallaan tarkoittaa tietenkin sitä, että voi todella paneutua vain musiikin tekemiseen.

Jotta siihen päästään, tässäpä meille työlistaa. Tekijänoikeuslain peruslähtökohdaksi on saatava sopimusten kohtuullisuuden turvaaminen tekijöille kaikissa oikeuksien luovutustilanteissa, online-bisnes on saatava toimimaan ja tilitykset tekijälle oikeudenmukaisiksi, hyvitysmaksun suhteen on löydettävä pätevä ratkaisu, tekijän sosiaaliturva on saatava kuntoon, verontasaukseen ja tekijänoikeustulojen yhtiöittämiseen on löydyttävä lainsäädännöllinenkin ratkaisu, artistien ja bändien esitysraportointi on saatava hoitumaan……………

Työsuhdeolettaman pyörteissä koimme ja näimme joukkovoiman purevuuden ja myös sen, että tekijät itse voivat vaikuttaa kaikkein eniten yleiseen mielipiteeseen ja   päättäjiimme. On totta ja vaikuttavaa, kun tekijä itse ärähtää epäkohdista, jotka vaikeuttavat hänen elinkeinon harjoittamistaan. Hyvät tekijät, antakaa siis kasvonne ja äänenne käyttöön omien asioidenne puolesta, ainakin nyt, kun niitä kipeästi vielä moneen tarvitaan.

Tekijä on lihaa, verta ja hikeä

Tuntuu, että musiikkialalla tekijä alkaa olla lähes kaikille jokin outo, ehkä pyhästä hengestä elävä haahuileva haamu. Teokset mielletään esittäjiensä omaisuudeksi ja yksinomaiseksi luomistyöksi ja käsitteet tekijä ja artisti sotketaan yhdeksi ja samaksi. Tekijän tulotkin muodostuvat monien mielissä paita- ja mistä lie pikkupöksymyynnistä.

Hyvä teos on kokonaisuus, jossa kaikki osat ovat yhtä arvokkaita ja tärkeitä. Uskon, että jokainen ammattitekijä haluaa tulla arvostetuksi taloudellisen toimeentulonsa lisäksi siten, että hänetkin mainitaan, kun pystejä ja kunniaa jaetaan ja kun työn tulokset soivat, missä ikinä soivatkaan. Näin ikävä kyllä tapahtuu aivan liian harvoin. Siispä taas tuhat hyvää syytä levittää monin tavoin sanomaa tekijyydestä. Huh, kasvojen ja äänen lisäksi tarvitaan vielä tekijöiden lihat, veret ja hikikin!

Yhtä ainoata taikareseptiä tekijyys-sanoman levittämiskipuun ei ole vielä keksitty, mutta monin pienin lääkkein voimme saavuttaa paljon hyvää ja tervettä ajattelua ja arvostusta. Esimerkiksi Teoston Kulttuurikummiprojekti on hieno ja toimiva täsmälääke tähän epidemian lailla levinneeseen tautiin.  

Omalla, tämän vuoden listallamme on mm. uudenlaisen tekijäklubin järjestäminen Cafe Pirittassa, joka aukeaa keväällä Tokoinrannassa. Suunnitelmamme ovat vielä vaiheessa, mutta tarkoitus on esitellä nimenomaan tekijöitä, heidän työtään ja työn tuloksia rennolla, yleisön kanssa interaktiivisella otteella. Klubeihin kutsutaan myös alan vaikuttajia ja kansakuntamme päättäjiä tutustumaan tekijöihin läheltä.

Maassamme järjestetään nykyisin ehkä enemmän liikaa kuin vähän erilaisia artistikilpailuja. Sen sijaan musiikin tekijöille ei kiinnostavia kisailuja kovinkaan paljon ole. Olemme aloittaneet Kotkan Meripäivien kanssa yhteistyön. Sen tuloksena on, että entinen esiintyjäpainotteinen kilpailu on muutettu teospainotteiseksi. Kilpailussa etsitään Vuoden merilaulua. Siitä enemmän toisaalla tämän julkaisun sivuilla.

Askel askeleelta menemme innolla eteenpäin. Koko maailmaa emme pysty pelastamaan, mutta uskomme pystyvämme pelastamaan jotain musiikintekijälle tärkeää! YHDESSÄ!

Yhä kipinöiden

Eija Hinkkala

eija.hinkkala@elvisry.fi


Eijan kipinät


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2010

Selaa lehden artikkeleita