Tilulilulilu

Tilulilulilu

Lehdet ovat kertoneet, että internetin kautta voi kännyköihin imuroida suosikkisävelmiään soittoääneksi. Niillä sitten voi ilahduttaa itseään ja muita kadunkulkijoita. Ja jos kyllästyy, voi imuroida uuden eikä se maksa kuin muutaman markan per imurointi. Palvelu pelaa niin Soneralla kuin Radiolinjalla (tosin vain tietyillä Nokian malleilla).

Tämän imuroinnin on lehdissä kerrottu olevan ihan luvallista, sillä Sonera ja Radiolinja ovat tehneet Teoston kanssa sopimuksen, jonka mukaan ne maksavat Teostolle 90 penniä imuroinnilta. Suosiokin on ollut suurta, sillä näitä ”luvallisia” imurointeja on ollut parissa kuukaudessa jo satojatuhansia. Valikoima on ollut pääosin ulkomaista, mutta ”kotimaisen musiikin ystävillekin” löytyvät Soneran Doris-palvelusta esimerkiksi Bum, Bum, Bum (säv Mika Toivanen), Doris (säv J. Karjalainen), Puhelinlangat laulaa (säv Pentti Viherluoto) ja Sinä lähdit pois (säv. Kerkko Koskinen).

Ja Radiolinjan JukeBoksista sitä valikoimaa vasta löytyykin. Pelkästään a:lla alkavia ”biisejä” löytyi helmikuun lopussa yli 200. Säveltäjistä ei hakemistossa ole tietoakaan. Esittäjät mainitaan mutta nekin tiedot ovat kovasti kirjavat: löytyy sellaisia kummallisuuksia kuin ”All My Loving” esittäjänä ”BumtsiBum&Esa Niem” tai ”Ankkurinappi” esittäjänä ”Juice”. Ja mitähän pitäisi ajatella sellaista soittoäänistä kuin ”An die Freude” esittäjänä ”Mozard” (?) ”Aamurusko” esittäjänä ”sibelius” (?) tai ”Alla Turca” esittäjänä ”Ralf Gothoni”.

tiluliluMyös Elviksen johtokunta sai lehtiä lukemalla tietää tästä uudesta Teoston lisensiointialueesta. Johtokunnan reaktio oli se, että ennen lisensiointipäätöstä olisi pitänyt kysyä myös tekijöiden mielipidettä. Kaikkihan eivät ole ilahtuneet siitä mahdollisuudesta, että bussissa tai Sokoksen perjantairuuhkassa saa äkkiä kuulla rakkaan hengentuotteensa kännykän vivahteikkaasti orkestroimana. Ei siltikään vaikka tilitys kasvaisi.

Johtokunta päätti esittää Teoston johtokunnalle, että Teosto jatkossa lisensioisi kännyköihin ainoastaan niiden tekijäasiakkaidensa teoksia, jotka ovat siihen erikseen antaneet luvan. Menettely olisi siis sama kuin mainosmusiikissa. Moraalisiin oikeuksiin vedoten Elvis perustelee esitystä mm. näin:

”Teoston asiakassopimus ei kuitenkaan kata luvan antamista sävelteosten muunteluun, johon tämä tallentaminen johtaa. Tässä yhteydessä on kyse taloudellisten oikeuksien lisäksi myös moraalisista oikeuksista. Niitähän tekijä ei lain mukaan voi siirtää toiselle. … Moraalisiin oikeuksiin kuuluva respekti- eli kunnioittamisoikeus tarkoittaa, että tekijän luovan työn arvoa ja erikoislaatuisuutta on kunnioitettava. Teosta ei saa muuttaa siten, että tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tai omalaatuisuutta loukataan. Teosta ei myöskään saa saattaa yleisön saataviin tekijää loukkaavassa muodossa tai yhteydessä.”

Perästä kuuluu, miten Teoston johtokunta esitykseemme suhtautuu. Päätöstä odotellessa meillä on se mahdollisuus, että itse ilmoitamme Teostolle kieltävämme teostemme lisensioinnin kännyköihin – joko koko tuotantomme tai joidenkin teosten osalta.

Martti Heikkilä

PS. Tällä palstalla Teosto sai siis nyt kritiikkiä siitä, että päätös kännykkämusiikin lisensioinnista on tehty liian hätäisesti. Selviksen toimituskunta keskusteli viime kokouksessaan siitä, pitäisikö Teostoa käsitellä lehdessämme kriittisesti vai silkkihansikkain. Toimituskunta oli terveen kritiikin kannalla. Samalla todettiin, että kriittiset kirjoitukset eivät tarkoita sitä, etteikö Elvis ja Selviksen toimitus antaisi täyden tukensa ja arvostuksensa Teoston henkilökunnalle. Lisäksi todettiin lehden linjana olevan nykyisin se, että yksittäiset Elviksen jäsenet saavat lehdessä vapaasti palstatilaa kriittisillekin mielipiteille riippumatta siitä, mikä on kussakin asiassa yhdistyksen virallinen linja tai tekijöiden laajempi mielipide.

Samalla toimituskunta totesi, että aina kun asiat rullaavat Teostossa hyvin, saamme olla siitä iloisia, mutta lehdessä siitä kirjoittaminen ei ole järin lukuarvoista. Vai milloin olette nähneet Hesarissa uutisen siitä, että Helsingin liikenne sujui tänään hyvin?

Ruusuja voimme sen sijaan antaa itse kukin yksityisesti. Tässä esimerkki sähköpostiviestistä, jonka lähetin Teoston viestintäpäällikölle ja Teostoryn päätoimittajalle Kalle Jämsenille heti, kun Teostory 4/98 oli ilmestynyt:

Moi!

Kiitoksia erinomaisen hyvästä Teostorysta. Erityisesti minua ilahduttivat kansikuva, pääkirjoitus, Radio Simpsiö, Trenditieto sekä Lisälehtiä Rockin Runousoppiin. Myös takakannen ilmoitus kuten muutenkin tämä uusi ilmoitussarja on meikäläisen makuun.

Ja Hyvää Uutta Vuotta

Martti


teksti: Martti Heikkilä

-Nuotin vierestä


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/1999

Selaa lehden artikkeleita