Terveyttä ja turvaa tulevaan vuoteen!

Kaijastuksia

Terveyttä ja turvaa tulevaan vuoteen!

Työelämän muutos on alkanut jo vuosia sitten, mutta viranomaiset toimivat edelleen palkkatyö- ja yrittäjäperusteisesti.

Lukaisin jutun (Vieraskynä, HS 7.11.2018) työttömien lakisääteisestä oikeudesta ilmaiseen terveystarkastukseen. Tätä en tiennyt, eikä tiedä moni työtönkään! Kunnat nimittäin toteuttavat lakisääteistä tehtäväänsä varsin vaihtelevasti. Jossain asiasta tiedotetaan hyvin, toisaalla TE-keskuksen työntekijä saa hieman arvioida, mahtaako työtön kuulua johonkin riskiryhmään.

Laitoinpa viestiä omaan terveyskeskukseeni: Olen 56-vuotias luovan työn tekijä, ja olen koko työikäni toiminut freelancerina ja itseni työllistäjänä. En ole minkään työterveyspalvelun piirissä. Kuinka minun terveystarkastukseni toteutetaan?

Ja tässä vastaus: ”Nykyään terveystarkastuksia ei tehdä terveyskeskuksissa. Jos suvussanne on riskitekijöitä, voit toki varata normaalin vastaanottoajan.” No niin sukulaiset, nyt kaikki diagnoosit kehiin, ettei köyhän laulajan tarvitse maksaa itseänsä kipeäksi terveystarkastuksen vuoksi!

Lakisääteinen tämäkin velvollisuus on, joten odotan vastausta jatkokysymykseeni.

Työelämän muutos on alkanut jo vuosia sitten, mutta viranomaiset toimivat edelleen palkkatyö- ja yrittäjäperusteisesti. Samaan aikaan pätkätyöläisten ja monesta lähteestä tulonsa saavien määrä kasvaa. Meitä on jo yli kolmannes työikäisistä. Ja monelle meistä tämä on täysin vapaaehtoinen tai ainakin erittäin käyttökelpoinen tapa työskennellä.

Tai olisi, jos emme olisi niin turvattomia silloin, kun olemme töiden välissä tai odottelemme kuukausia sitten tehdyn työn taloudellisia tuloksia. Tai kun olemme huolissamme terveydestämme ja jaksamisestamme. Tai kun toteamme, ettei tekijänoikeustulo nostanutkaan vanhempainrahan määrää, mutta pienensi työttömyyspäivärahaa tai asumistukea. Tai kun huomaamme etteivät pienistä tuloista maksetut sosiaaliturvamaksut kerryttäneet eläkettä edes takuueläkkeen yli.

Marraskuun alussa Suomen Musiikintekijät, Suomen Säveltäjät ja Teosto kutsuivat poliitikkoja sekä ammattilaisia Kelasta, Melasta ja Eläketurvakeskuksesta keskustelemaan aiheesta ”Suunnitteilla sosiaaliturvauudistus – mitä se tarkoittaisi musiikintekijöiden näkökulmasta?” Tilaisuuden alusti professori Pauli Rautiainen, joka yhdessä Iiris Annalan kanssa toteutti viime vuonna julkaistun selvityksen tekijänoikeustuloja saavien taiteilijoiden asemasta sosiaalivakuutuksessa.

Emme vielä löytäneet lopullista ratkaisua siihen, kuinka tekijänoikeustulot pitäisi vakuuttaa, YELiä  vai MYELiä uudistamalla. Selvää kuitenkin on, että mitä laajemmalle ryhmälle ratkaisu on skaalattavissa, sen todennäköisempää on toteutuminen.

Kokoomuksen Sari Multala, Vasemmiston Silvia Modig, SDP:n Pilvi Torsti, Vihreiden Pekka Haavisto ja Keskustan Anna Sirkiä tunnustivat kaikki perustulon merkityksen työn ja elämän murroskohdissa. Vielä kun löytyisi se malli, joka sopisi kutakuinkin kaikille puolueille.

Sosiaaliturvan uudistaminen on yksi seuraavan hallituskauden keskeisimmistä tavoitteista. Tekijät ja Teosto ovat nyt yhdessä tehneet avauksen. Palautteen perusteella annoimme päättäjille rutkasti uusia eväitä ja näkökulmia. Työelämä on pysyvästi muuttunut, nyt on aika poistaa muutosta seuranneet kannustinloukut ja rakentaa puuttuvat turvaverkot. Ja me haluamme jälleen olla osa ratkaisua, ei vain ongelmaa!

Mainiota alkavaa vaalivuotta!

Kaija Kärkinen
Puheenjohtaja
Suomen Musiikintekijät


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2018

Selaa lehden artikkeleita