Syystartuntoja

Kaijastuksia

Syystartuntoja

Syksy on alkanut pärskähtelevästi. Tässä yhdellä viikolla aamukahvit päätyivät parikin kertaa nenään ja pöydälle, ja piti oikein tarkistaa, ovatko tutun ja turvallisen päivälehden kulttuurisivut vaihtuneet lennossa iltapäivälehden juorupalstaan!

Syksy on alkanut pärskähtelevästi. Tässä yhdellä viikolla aamukahvit päätyivät parikin kertaa nenään ja pöydälle, ja piti oikein tarkistaa, ovatko tutun ja turvallisen päivälehden kulttuurisivut vaihtuneet lennossa iltapäivälehden juorupalstaan! Sen kerran kun populaarimusiikki saa tilaa kokonaisen sivun verran, haluaisin kyllä lukea artistista tai tekijästä muuta kuin sukupuolisen suuntauksen arvailua tai elämänhallinnan ongelmien taivastelua. Ja kun kirjoittajatkin ovat kovasti arvostamiani musiikkijournalismin ammattilaisia, ei voi kuin ihmetellä!

Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, sanotaan. Toivoisin kyllä valtalehden kulttuurisivujen säästyvän juoruklikkausten metsästykseltä, osaamista kun olisi, ainakin vielä.

Syksyyn kuuluu myös iloista pirskahtelua: Muusikkojen liitto juhlii kunniakasta 100-vuotista taivaltaan näkyvästi ja kuuluvasti, ja niin pitääkin! Juhlan kunniaksi liitto julkaisi julkilausuman koskien musiikin suoratoiston ongelmia. Siinä puututaan mm. katastrofaalisen huonoon korvaustasoon, moraalisten oikeuksien toteutumattomuuteen ja nykyisen tilitysmallin epäoikeudenmukaisuuteen. Ongelmat ovat meidän tekijöiden kanssa kovasti yhteiset.

Yhteisiä ovat myös toimet, joihin olemme ryhtyneet. Tekijöiden (Elvis ry ja Suomen Säveltäjät ry), kustantajien ja muusikkojen aloitteesta toteutettu Metadata-selvitys julkistettiin lokakuisessa Musiikki & Mediassa, niin kuin myös tutkimus ns. User Centric -tilitysmallin vaikutuksista. Molempiin hankkeisiin saimme asiantuntija-apua myös Teostolta sekä tukea rahoitukseen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

On tärkeää viestiä yhteisistä asioista niin, että myös päättäjät ymmärtävän meidän olevan yhteisellä asialla. Tämä suunta jatkukoon ja vahvistukoon!

Ja lobattavaa piisaa. Yksi kansainvälisesti merkittävä, kaikkia tekijänoikeusaloja koskeva tavoite on ns. arvokuilun (Value Gap) poistaminen. YouTuben ja Facebookin kaltaisilla ”alustapalveluilla” kun on tällä hetkellä mahdollisuus laillisesti käyttää toisten tekemää sisältöä maksamatta tekijöille asianmukaisia korvauksia. EU-parlamentissa puolletaan vahvasti tällaisen porsaanreiän tukkimista, mutta Suomen virallinen viesti näyttää juuri nyt huolestuttavalta: arvokuilun poistamisen hyödyistä ja haitoista kun ei kuulemma ole tarpeeksi todisteita. Joku lobbaa tehokkaasti. Toivottavasti tekijöidenkin ääni tulee kuulluksi!

Lobbaus onkin yksi julkisuuteen pärskähtäneistä aiheista tänä syksynä. On nimittäin käynyt ilmi, että eduskunnassa tuhotaan järjestelmällisesti tiedot henkilöistä, jotka ovat talossa käyneet asiaansa ajamassa. Aiheen nosti julkisuuteen mm. Avoin ministeriö-organisaatio, jonka kanssa olimme vahvasti vastakkain Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen suhteen. Olenpa iloinen, että kerrankin voimme olla samaa mieltä: Kävijätiedot avoimiksi, lobbaaminen julkiseksi ja suhmurointi historiaan! Kun on oikealla asialla, ei ole mitään salattavaa.

Pirskahtelua syksyyn!

Kaija Kärkinen
Elvis ry:n hallituksen puheenjohtaja


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 3/2017

Selaa lehden artikkeleita