Suomalaista musiikkia päivästä päivään

Kolumni

Suomalaista musiikkia päivästä päivään

Suomalaisen musiikin päivästä on puhuttu ja kirjoiteltu kevään aikana. Kun Iltis päätti kirjoittelun omilla sivuillaan, niin olkoon Selvis nyt foorumina. Viimeisin yleisönosastokirjoittelija halusi jättää lukijoille sellaisen käsityksen, että musiikin tekijät olisivat keskenään eripuraisia ja hyökkäisivät Sibeliuksen muistoa vastaan. Totuus on kuitenkin aivan toisin ja myöskin kyseisen kirjoittajan varsin hyvin tietämä. Monet musiikkijärjestöt; mm ELVIS ja Suomen Säveltäjät; on tehnyt aloitteen jonka pääasiana on esittää Suomalaisen musiikin päivää vietettäväksi vuosittain 11.3., jolloin nykyisen musiikkikorkeakoulumme Sibelius-Akatemian edeltäjän perustamissanat lausuttiin ja lisäksi, että Sibeliuksen syntymäpäivä olisi liputuspäivä. Suomalaisen musiikin päivän tulee olla omistettu kaikelle suomalaiselle musiikille, sekä sen tekijöille ja esittäjille mihinkään musiikin lajiin taikka nimeen sitomatta. Sibelius ansaitsee lisäksi oman liputuspäivänsä. Näin on esityksemme ja uskomme sen tulevan aikanaan hyväksytyksi kunhan musiikkijärjestöjen hyväksi näkemää selvää asiaa ei muiden toimesta sotketa.

Toteutui Suomalaisen musiikin päivä tai ei, niin suomalaista kevyttä musiikkia tullaan vuoden 2002 aikana muistamaan ainakin Georg Malmsténin satavuotisjuhlinnan merkeissä. Näin suunniteltiin ELVISin toimistossa järjestetyssä palaverissa, joka oli kutsuttu Laivaston Soittokunnan perinneyhdistyksen Sinitakkien marssi ry:n aloitteesta. Tilaisuudessa olivat edustettuina aloitteen tekijän lisäksi muut Jorin omat yhteisöt, eli ELVIS, Georg Malmstén-säätiö ja Helsingin Poliisisoittokunta. Varsinaisiin tapahtumajärjestelyihin palaamme myöhemmin, mutta jo nyt Georg Malmsténin tuotannon huomioiminen konserttien ja tapahtumien suunnittelussa varsinkin juhlavuonna 2002 on meille kaikille esiintyjille ja tilaisuuksien järjestäjille toivottavaa. Ei muuta kuin kehittelemään ideoita juhlavuoden kunniaksi!

Yhdistyksemme johtokunnan tietoon on viimeaikoina tihkunut huolestuttavia tietoja suomalaisen musiikin vähäisestä osuudesta puhallin- ja viihdeorkestereille sekä bigbandeille julkaistussa ohjelmistossa. Tästä syystä järjestimme alan toimijoille tarkoitetun kokoontumisen, joka käytännön syistä järjestettiin Kopioston tiloissa. Tilaisuudessa musiikin tekijöiden, kustantajien, kauppiaiden ja käyttäjien edustajat olivat hämmästyttävän yksimielisiä kotimaisen musiikin julkaisemisen tarpeellisuudesta ja keskustelua käytiin myönteiseen sävyyn eri ongelmien ratkaisemiseksi. Keskustelu on sittemmin jatkunut ainakin Suomen Puhallinorkesteriliiton hallituksessa, joka tullee vielä tämän vuoden aikana järjestämään seminaarin puhallinorkesterimusiikin tekijöille. Kokouksessamme annetun velvoitteen mukaisesti pyrin osaltani olemaan aloitteellinen myönteisen ilmapiirin saattamiseksi graafiseen muotoon orkesterien nuottitelineille, soivaksi kuulijoiden korviin ja sitä kautta myös kiliseväksi ja kahisevaksi kotimaisille tekijöille ja kustantajille. Erityisesti toivon myönteisyyden jatkuvan kanssakäymisessä suurimman kustantamomme Warner/Chappell Music Finlandin kanssa.

Tätä kirjoittaessani on toukokuun loppu ja mielestäni kesä kukkeimmillaan. Muutamat tulevat kuukaudet tuovat taas kesäisen runsaan kulttuuritarjonnan, jota me monet olemme osaltamme toteuttamassa ja muut siitä toivottavasti nauttimassa.

Monin tavoin antoisaa kesää toivottaen

JUSSI


jupina: Juhani Leinonen

-Jussin jupinat


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2000

Selaa lehden artikkeleita