Ruusuja ja risuja

Ruusuja ja risuja

Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus on avannut suomenkieliset kevyen musiikin sivut internetissä. MIC on siis ulkomaille tiedottamisen rinnalla lisäämässä tietopalvelua myös kotimaahan, mistä elvisläiset ovat kovasti iloisia. Ja kätevin tietopalvelun muotohan nykyisin on internet.

Perinteisesti MIC:n tiedottamisen kohderyhmänä ovat olleet musiikin ammattilaiset kuten musiikkitoimittajat. Ja näillä ammattilaisilla on nykyisin jo lähes poikkeuksetta internet työkalunaan. Mutta nettisivulla tieto on ammattilaisten lisäksi tarjolla myös muille sitä kaipaaville. Näin kohderyhmä laajenee ”samalla rahalla”.

MIC on tehnyt yhteistyötä Elviksen kanssa näiden suomenkielisten sivujen suunnittelussa. Tarkoitus on jakaa sivut musiikinlajeittain ja niin, että ne yleisartikkeleiden lisäksi sisältävät eri tekijöiden esittelyjä. Tiedonhakijoita palvelee myös aakkosellinen hakemisto kaikistä niistä tekijöistä, joista tietoa löytyy.

Vaikka sivut ovat vasta alkumetreillä, niitä kelpaa jo lähteä selaamaan. Ensimmäisinä esiteltävinä on joukko lastenmusiikin ja laulelman tekijöitä. Mukana ovat mm. Mats Lillrank, Mikko Perkoila, Jussi Rasinkangas, Pentti Rasinkangas, Jukka Salminen, Jussi Asu, Åke Grandell, Barbara Helsingius, Sirkka-Liisa Krapinoja-Sass ja Marja Mattlar.

Otsikon ”Jazziskelmä” alta löytyvät puolestaan Veikko Huuskonen, Rauno Lehtinen, Erik Lindström, Ossi Malinen ja Lasse Mårtenson. Seuraavaksi luvassa on iskelmän ja elokuvamusiikin tekijöiden esittelyjä.

Tällaisen tietopalvelun kehittämisessä mahdollisuudet ovat melkein rajattomat. Jossain tulevaisuudessa odottaa toivottavasti vielä sekin, että Teoston teosrekisteri tavalla tai toisella kytketään näihin sivuihin. Silloin teoksen nimen perusteella voisi etsiä tietoa sen tekijöistä, teoksen syntyhistoriasta, eri levytyksistä ja vaikkapa teoksen suosion kehityksestä. Ja tietysti nuottia tai laulutekstiä tarvitsevalle löytyisi linkki kustantajan tai manustekijän sivulle, josta sen voisi tilata.

ÄKT tyri jälleen, kun Emmat viime vuoden ansioista jaettiin. Vuoden biisi oli tv-lähetyksen ja lehtien mukaan Bomfunk MC’s -yhtyeen Freestyler. Vaikka ÄKT:n toiminnanjohtaja Arto Alaspää on Teoston jäsen ja ÄKT:n hallituksessa on monta henkilöä, jotka levy-yhtiön lisäksi johtavat myös Teoston kustantajajäseniin kuuluvaa yhtiötä, niin silti ÄKT:ssä ei tunnuta tiedettävän, että Teoston rekisterissä biisien tekijöitä ovat henkilöt eivätkä yhtyeet.

Olivatko vuoden biisin tekijät sitten kyseisen yhtyeen jäseniä? Sanoittaja on mutta säveltäjä ei. Emman kävivät pokkaamassa Raymond Ebanks ja Ismo Lappalainen, joista jälkimmäinen ei kuulu Freestyler -teoksen tekijöihin vaikka hän onkin yhtyeen esittäjiä. Sen sijaan vuoden biisin säveltäjä Jaakko Salovaara ei tätä Emmaa tv-lähetyksessä saanut, vaikka sitä ennen olikin kyllä saanut Emman vuoden tuottajana.

Tämä tyyli on jatkunut vuodesta toiseen, vaikka Elviksen tekemien muistutusten jälkeen pientä korjausta on aina välillä tapahtunut. Vuosi sitten käsi niin, että Jonna Tervomaan lisäksi vuoden biisin toinen tekijä Tuure Kilpeläinen kävi kyllä hänkin Emman noutamassa. Kukaan vain ei tv-lähetyksessä kertonut, kuka hän oli. Puhuttiin vain Jonnasta. Silloin Arton selitys oli, että vika oli TV 1:n käsikirjoituksessa, johon ÄKT ei voinut vaikuttaa. Kumma kyllä myös Gramex-lehdessä Emmoista uutisoitaessa oli Tuure Kilpeläisen nimi myös ”pudonnut pois”.

Mikähän on Arton selitys tällä kertaa?

Martti Heikkilä


teksti: Martti Heikkilä

-Nuotin Vierestä


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2000

Selaa lehden artikkeleita