PÄÄKIRJOITUS 1 - Taiteilijoiden vartti, valoa tekijänoikeuksille!

PÄÄKIRJOITUS 1 – Taiteilijoiden vartti, valoa tekijänoikeuksille!

Edustava kattaus tekijänoikeuksien omistajia luovutti 10.12. sivistysvaliokunnalle tekijänoikeuslain työsuhdeolettamaehdotusta vastustavan  nettiadressin. Adressissa oli yli 11.000 nimeä! Musiikintekijöistä adressia olivat luovuttamassa Paula Vesala,  Eicca Toppinen ja Samuli Putro. Sen vastaanotti valiokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo.

Vartista venyi uskoa ja toivoa herättävä puolituntinen. Paikalla oli median lisäksi ilahduttavan paljon kansanedustajia kaikista puolueista. Tekijöiden ansiokkaiden puheiden jälkeen jokaisen eduskuntaryhmän edustaja esitti lyhyet kommenttinsa. Oli nipisteltävä itseään, sillä järjestään jokainen edustaja ilmoitti vastustavansa lakiehdotusta! Hallituspuolueidenkin edustajat, Mikko Alatalo (kesk), Harri Jaskari (kok), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Mikaela Nylander (rkp) olivat tekijänoikeuksien säilyttämisen kannalla. Mannaa korville!

Edustajat painottivat luovien alojen vauhdilla kasvavaa merkitystä. He olivat yksimielisiä siitä, että luovan työn tekijöiden taloudellisia ja moraalisia oikeuksia on suojeltava. Myös sitä korostettiin, että kulttuuriministeri Stefan Wallin ei vielä ole tehnyt päätöstä siitä, lähteekö esitys hallitukselle. Puheissa kiiteltiin tekijöiden massiivista aktiivisuutta ja sitä, että liikkeellä ollaan oikeaan aikaan.

Maailmaan mahtuu kauniita puheita. Edustajat edustivat nimensä mukaisesti kuitenkin virallisesti omia ryhmiään, joten haluan lapsenuskoisesti luottaa siihen, että he todella tarkoittavat, mitä sanovat. Heidän sanomisissaan on myös selkeä ja rohkaiseva viesti avainasemassa olevalle ministeri Wallinille. Wallin voi viimeinkin hyvillä mielin rutata työsuhdeolettamaehdotuksen paperisilppurinsa teräshampaiden raadeltavaksi!

Eija Hinkkala

eija.hinkkala@elvisry.fi


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2009

Selaa lehden artikkeleita