NOW

NOW

Uusi tekijänoikeuslaki pureskelee tuoreilla maitohampaillaan. Tulostakin syntyy. Maan suurin sanomalehti (HS) käsitteli 19.11. sunnuntainumerossaan laintonta musiikin verkkolevittämistä. Kokosivunjuttu. Mieleeni jäi, että pihvi hienokseltaan kallistui kun kallistuikin tekijän puolelle. Hyvä niin.

Lehden nk. kainalojuttu kertoi parhaan aseen musiikin laitonta verkkokauppaa vastaan olevan laillisten verkkokauppojen perustamisen. Niitä on maailmassa 380 kappaletta. Tätä luettaessa kenties jo enemmän. Suomessa viisitoista. Eräs niistä, NetAnttila kertoi lokakuun lopulla myyneensä vuoden aikana yli 10 000 albumia ja yli 200 000 yksittäistä biisiä.

***

Mikkeliin on suunnitteilla talvinen kevyen musiikin festivaali. Vaikka etelässäkin on jo ensilumi koettu, ovat uuden musiikkijuhlan ennakkotiedot vielä visusti piilossa. Mutta Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry: tä on pyydetty hankkeeseen mukaan. Ilman taloudellisia riskejä. Esillä tulee olemaan elokuvamusiikki, josta ennakkotietojen mukaan suunnitellaan laadukasta seminaaria. Seminaarin toteutuksesta tulee vastaamaan Elvis ry.

***

Musiikkimarkkinoiden nopea muutos ja Euroopan uudet tuulet pitävät tekijänoikeusseurat virkeänä. Jotta työkyky säilyisi terässään myös vastaisuudessa, pohjoismaiset seurat ovat miettineet toimintojensa tehostamista ja kilpailukyvyn turvaamista.

Seurat ajaa kilpailuun myös EU:n komissio, yrittäen ohjata tekijänoikeuksien hallinnoinin muutamalle suurelle eurooppalaiselle alan järjestölle. Onnistuessaan tuo ei tiedä pienille maille hyvää. Tekijänoikeuden hallinnointi on merkittävä osa paikallista kulttuurin tukiverkostoa. Arvoissa painaa luonnollisesti talous, mutta myös kulttuurinen moniarvoisuus ja sen edistäminen. Ei ole se ja sama missä lisensoidaan ja mitä. Musiikin verkkokaupan lupakäytännön tulee muodostua markkinaosapuolten toiminnasta. Ja reiluun kilpailuun Teostokin on valmis.

***

Tulevaisuuden Euroopassa ja maailmalla Pohjoismaat mielletään musiikkimarkkinoilla yhdeksi tehokkaaksi yksiköksi. Pohjoismaiset tekijänoikeusjärjestöt löytäisivät merkittäviä säästöjä yhdistämällä päällekkäiset toiminnat. Hoitamalla keskitetysti nk. ydinprosessit. Onnistuessaan tämä turvaa ja säilyttää myös suomalaisen tekijänoikeu spalvelun. Pitää meikäläiset oikeudenomistajat tyytyväisenä.

Keväällä 2006, vielä Otto Donnerin puheenjohtajakaudella, käynnistyi tekijänoikeusseurojen yhteispohjoismainen NOW (Nordic Way) -projekti, tähdäten merkittäviin säästöihin ja kilpailukyvyn vahvistamiseen. Tavoitteena on markkinoida Pohjoismaat oman alueensa ulkopuolella siten, että ne mielletään yhdeksi kilpailukykyiseksi kokonaisuudeksi. Tämä kaikki kansallisa etuja polkematta. Hankkeessa olivat yksituumaisesti mukana Norja, Ruotsi, Suomi ja Tanska.

Merkittävä keskustelu aiheesta käytiin 7. -8. joulukuuta Nordisk Unionin ylimääräisessä kokouksessa sekä NCB: n hallituksen kokouksessa Kööpenhaminassa. Teoston johtokunta käsitteli aihetta joulukuun puolessa välissä ja toimitusjohtaja Katri Sipilä kertoi hankkeesta myös 14.12. Teoston jäsenkokouksessa.

Pohjoismaisissa tekijänoikeusseuroissa NOW-projektin valmisteluun on käytetty mittava määrä työtunteja ja henkilöresursseja. Myös laadukasta ulkopuolista asiantuntija-apua. Me suomalaiset olemme kantaneet erityisesti huolta siitä, että jatkossakin palvelut kaikissa tilanteissa saadaan suomenkielellä. Tämä on todellisen pohjoismaisen yhteistyön tinkimätön edellytys. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Jani Uhlenius (Selvis 04/2006)


-Janitsaari


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2006

Selaa lehden artikkeleita