Musiikintekijän taivas

Pääkirjoitus

Musiikintekijän taivas

Suomen kansa on puhunut. Olemme saaneet kansanedustajat seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Jälkikäteinen valinnoista puliseminen on energian tuhlausta, mutta muuta pulinaa meille musiikintekijöille ja muillekin taiteilijoille elintärkeistä asioista riittää ja sitä on jatkettava, kunnes asiamme ovat tolallaan.

Musiikintekijän taivaassa vähintä on, että tekijänoikeudet on turvattu, toimeentulon edellytykset järjestetty, sosiaali-, työttömyys- ja eläketurva kunnossa,  verontasaus toimii ja jokainen voi vapaasti valita toimintatapansa työsuhteessa, itsensä työllistäjänä tai yrittäjänä. Musiikintekijän työ arvostetaan ammatiksi. Yhtään vähempää emme odota uusilta edustajiltamme, heistä muodostuvalta hallitukselta sekä tulevalta kulttuuriministeriltä. Paljon, mutta kuitenkin niin vähän, ihan vain ihmisen ja etenkin työtätekevän sellaisen perusoikeuksia.

Iso jytky tuli ja aiheutti taiteilijoissa huolta ja hämmennystä. Olisiko pitkäjänteisten ponnistelujen tuloksena saavutettu taivaanrannan valonhäivä taiteilijoiden aseman ja toimeentulon parantamiseksi haihtumassa? Tätä kirjoittaessani on kuitenkin melko todennäköistä, että perussuomalaiset eivät hallituksessa istu, joten aivan alusta emme joudu valistustyötämme aloittamaan ja pahimmat pelotkin (ken tietää, turhatkin) voinemme karistaa mielistämme.

Oletettavien hallituspuolueiden (kokoomus, SDP, RKP, vihreät ja kristillisdemokraatit) riveistähän löytyy jo ilahduttavan paljon musiikintekijöiden ja muiden taiteilijoiden toimintaan, ansaintaan ja muihin iloihin sekä murheisiin perehtyneitä kansanedustajia. Kiitos Tarja Cronbergin, kaikkien taiteilija- ja tekijänoikeusjärjestöjen, Teoston ja sen kulttuurikummiprojektin, aktiivisten taiteilijoiden ja kiitos itsemme! Onko ilahduttavan paljon tarpeeksi, siitä saamme aavistuksen, kun hallitus on muodostettu ja hallitusohjelma on luettavanamme.

Hallitustunnustelija Jyrki Kataisen mukaan yllämainituista puolueista muodostuvalla hallituksella olisi vahva kyky toimia vaikeissakin tilanteissa ja myös tarvittavaa yhteistyöosaamista moniin suuntiin. Taiteilijoiden tilanne on monille enimmäkseen vakava ja vaikea, mutta välittävälle ja kyvykkäälle hallitukselle tilanteen parantamisen pitäisi olla pikkujuttu.

Hallituksen iloisia terveisiä ja kesää odotellessa

Eija Hinkkala

eija.hinkkala@elvisry.fi


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 2/2011

Selaa lehden artikkeleita