Miksi asialinja ei myy?

Miksi asialinja ei myy?

Lappeenrannan kulttuuritoimisto halusi uudella tavalla panostaa populaarimusiikkiin. Tuloksena valtakunnallinen Saimaan Sävel -sävellys- ja sanoituskilpailu. Vuosina 2003-2005 siihen osallistui yhteensä 306 uutta suomalaista sävellystä ja sanoitusta, joista finaaleihin pääsi 36 teosta.

Festivaalin tavoitteena oli nostaa alan arvostusta ja tuoda esille uusia kykyjä, niin tekijöitä kuin esittäjiä. Orkesterissa soitti 14-16 nuorta muusikkoa, joille Jere Laukkanen sovitti kilpailumateriaalin, solistit olivat mahdollisia tulevaisuuden tähtiä, opinajoinaan STADIA ja Pop&Jazz konservatorio.

Konsepti oli uusi: kokenut, ammattitaitoinen tuomaristo, uudet säveltäjä- ja sanoittajakyvyt sekä nuorten laulajien ja soittajien tuoreus. Kulttuuripoliittisesti mielenkiintoinen hanke: Myös moni moni vanha ammattitekijä osallistui kilpailuun.

Saimaan Sävel sai tukea valtion säveltaidetoimikunnalta 2000 euroa ja innostuipa kaupallinen sektorikin sponsoroimaan: KESKO Oy panosti hankkeeseen 7000 euroa. Suurimpana taloudellisena vastuunkantajana kuitenkin edelleen säilyi Lappeenrannan kaupunki.

Kylmänä suihkuna saatiin kuulla, että kaupunki ei enää tue kilpailua. Mikä lieneekään syynä. Tiukka talous? Sisäiset jännitteet? Mediaseksikkyyden puute?

Vaikka kilpailua arvostettiin, niin se kaupunginisien mielestä ei tuonut Lappeenrannalle tarpeeksi julkisuutta? Esittäjät uusia, suurelle yleisölle tuntemattomia nuoria. Ja valitettavasti tekijyys myy parhaiten vain yhdistettynä esittäjyyteen. Julkkiskaartin kerma ei löytänyt Lappeenrantaa. Kaiketi näin oli tarkoituskin: keskittyä tekijöihin ja itse musiikkiin. Jälleen kerran törmättiin tuttuun ongelmaan: asialinja ei myy.

Löytyisikö tämän kaltaiselle kilpailulle uusi, kulttuurille vielä paremmin soveltuva estradi? Saimaa Sävel -nimi kuulemma olisi käytettävissä.

***

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla Tarja Halosen emännöimässä linnassa soivat tanssin aloituskappaleina jälleen suomalaiset valssit. Tällä kertaa säveltäjinä Toivo Kärki ja Erik Lindström. Onkohan tässä asiassa lopullisesti kääntynyt uusi lehti? Tarmo Ropponenkaan ei enää haikaillut Tonava kaunoista. Toki komea valssi sekin.

Mikä muuten on yhdistys, jolla on istuvassa eduskunnassa yhden prosentin edustus? No sehän on Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry!

JANI UHLENIUS


teksti: Jani Uhlenius

-Janitsaari


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 4/2005

Selaa lehden artikkeleita