Melkein maalissa!

KOLUMNI

Melkein maalissa!

”Ei meemikieltoja, ei internetin kuolemaa, vain korvaus sisällöntekijöille silloin kun sisältö on suojattua.”

EU-tekijänoikeusdirektiivin hyväksyminen on vielä yhden äänestyksen päässä, mutta tähän asti kuljettua matkaa ja sen merkitystä ei voi vähätellä. Helmikuun aikana Euroopan valtiot, komissio ja parlamentti hyväksyivät version Axel Vossin esityksestä. Kun vielä parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta JURI äänesti esityksen puolesta, on jäljellä enää parlamentin äänestys, näillä näkymin maaliskuun lopulla. Siis näillä näkymin…

Direktiivi velvoittaisi alustapalvelut sopimaan tekijänoikeudellisen sisällön käytöstä. Ei siis meemikieltoja, ei internetin kuolemaa, vain korvaus sisällöntekijöille silloin kun sisältö on suojattua. Start-up-yritykset ja muut pienet palveluntarjoajat jäävät direktiivin vaikutuksen ulkopuolelle.

Direktiivi tuo velvoitteita lisätä sopimusten läpinäkyvyyttä ja sopia kohtuullisesta korvauksesta. Se sisältää myös tärkeän periaatteen: tekijä on oikeutettu purkamaan sopimuksen, jos hänen teoksiaan ei sovitusti hyödynnetä ja aseteta saataville.
Ilman direktiivin tuomaa turvaa me tekijät olemme digimarkkinoilla kuin lastut lainehilla. Alustapalvelut ovat rakentaneet bisnesvirtansa ilmaisten lastujen varaan, ja saavutetuista eduista on tunnetusti vaikea luopua.

Onkin ollut hienoa havaita, että EU-päättäjät, myös suuri osa omista parlamentaarikoistamme, ovat heränneet kantamaan huolta meidän ”alkutuottajien” selviytymismahdollisuuksista. Vaikka Googlen masinoimat massiiviset kampanjat ovat täyttäneet heidän meilinsä ja Twitter-seinänsä, he ovat nähneet meidän tärkeimmän viestimme: pyrkimyksen reiluun kohteluun digimarkkinoilla.

Tuntuu todennäköiseltä, että teknologiajätit aikovat loppusuoralla tehdä direktiivin puolustajien olon tukalaksi voimannäyttöineen. ”Kansan äänen” värvääminen jättien agendan keppihevoseksi on jo tuttu juttu. Luotan vahvasti päättäjien ja heidän avustajiensa kykyyn erottaa metsä risukosta, kokemusta kun on.

Tekijöiden ääni on nyt yhtenäisempi kuin koskaan. Kattojärjestömme ECSAn kautta ja rinnalla me suomalaiset musiikintekijät olemme osoittaneet olevamme osa eurooppalaista luovaa yhteisöä, jota todella kuunnellaan ja jonka olemassaolo koetaan tärkeäksi.

Emme me tätä yksin ole tehneet! Koko luova ala, niin tekijät kuin bisnespuoli, ovat toimineet yhteistyössä kaikki nämä vuodet. Siksi tuntui karulta, kun mm. äänitetuottajien ja kustantajien kattojärjestöt käänsivät hetkeksi selkänsä musiikintekijöille ja esittäjille, juuri ennen ratkaisevia viimeisiä neuvotteluita. He lähettivät neuvottelijoille avoimen kirjeen, jossa vaativat koko direktiiviesityksen hylkäämistä. Olivatpa motiivit mitkä tahansa, onneksi harharetkiltä palattiin yhteisen asian ääreen. Kompromisseineenkin direktiivi, ja varsinkin artiklat 13 sekä 14–16, ovat avain parempaan ja reilumpaan tulevaisuuteen. Ei päätepiste, vaan seuraavan uurastuksen alku! Jos direktiivi hyväksytään, se täytyy toteuttaa myös kansallisella tasolla, ja se onkin seuraava urakka. Suomi nimittäin on niitä harvoja Euroopan maita, jotka edelleenkin sinnikkäästi vastustavat direktiivin hyväksymistä.

Vaalikevät lähenee. Sinä olet mukana päättämässä, kenen käsissä meille tärkeät asiat ovat seuraavat neljä eduskuntavuotta ja viisi EU-parlamenttivuotta. Äänestämällä fiksusti saat myös oikeuden kiukutella, jos ne #%&leen päättäjät tyrivät!

Jos luovien alojen tulevaisuus vaikuttaa omaan ehdokasvalintaasi, käytä tätä vaalikonetta: www.luovientekijoidenmaa.fi (vaalikone avautuu sivustolle pian).