Melkein maalissa!

Kaijastuksia

Melkein maalissa!

Nyt se on virallisesti totta: EU-parlamentti äänesti tekijänoikeusdirektiivin hyväksymisen puolesta tiistaina, 26. maaliskuuta.

Lämmin kiitos niille kahdeksalle suomalaiselle europarlamentaarikolle, jotka äänestivät KYLLÄ! Vaikka EU-tason menestys on musiikintekijöille vasta välietappi, työvoittoa kannattaa, ja täytyy, juhlia!

Tekijänoikeusdirektiivi velvoittaa alustapalvelut sopimaan tekijänoikeudellisen sisällön käytöstä. Ei siis meemikieltoja, ei internetin kuolemaa, vain korvaus sisällöntekijöille silloin kun sisältö on suojattua. Startup-yritykset ja muut pienet palveluntarjoajat jäävät direktiivin vaikutuksen ulkopuolelle.

”Ei siis meemikieltoja, ei internetin kuolemaa, vain korvaus sisällöntekijöille silloin kun sisältö on suojattua.”

Direktiivi lisää velvoitteita sopimusten läpinäkyvyyden lisäämiseen ja kohtuullisesta korvauksesta sopimiseen. Se sisältää myös tärkeän periaatteen: tekijä on oikeutettu purkamaan sopimuksen, jos hänen teoksiaan ei sovitusti hyödynnetä ja aseteta saataville.

Ilman direktiivin tuomaa turvaa me tekijät olemme digimarkkinoilla kuin lastut lainehilla. Alustapalvelut kuitenkin rakensivat bisnesvirtansa ilmaisten lastujen varaan, ja saavutetuista eduista on tunnetusti vaikea luopua.

Onkin ollut hienoa havaita, että EU-päättäjät, myös suuri osa omista parlamentaarikoistamme, ovat heränneet kantamaan huolta myös meidän ”alkutuottajien” selviytymismahdollisuuksista. Vaikka Googlen masinoimat massiiviset kampanjat ovat täyttäneet heidän meilinsä ja Twitter-seinänsä, he ovat nähneet meidän tärkeimmän viestimme: pyrkimyksen reiluun kohteluun digimarkkinoilla.

Tekijöiden ääni on nyt yhtenäisempi kuin koskaan. Kattojärjestömme ECSAn kautta ja rinnalla me suomalaiset musiikintekijät olemme osoittaneet olevamme osa eurooppalaista luovaa yhteisöä, jota todella kuunnellaan ja jonka olemassaolo koetaan tärkeäksi.

Emme me tätä yksin tehneet! Koko luova ala, niin tekijät kuin bisnespuoli, on toiminut yhteistyössä kaikki nämä vuodet. Siksi tuntui karulta, kun mm. äänitetuottajien ja kustantajien kattojärjestöt käänsivät hetkeksi selkänsä musiikintekijöille ja esittäjille, juuri ennen ratkaisevia viimeisiä neuvotteluita. He lähettivät neuvottelijoille avoimen kirjeen, jossa vaativat koko direktiiviesityksen hylkäämistä. Olivatpa motiivit mitkä tahansa, onneksi harharetkiltä palattiin yhteisen asian ääreen.

”Seuraava urakka onkin jo alkamassa. Ennen kuin direktiivi astuu voimaan, se täytyy implementoida, eli sovittaa kansalliseen lainsäädäntöön.”

Kompromisseineenkin direktiivi, ja varsinkin artiklat 17 (aikaisemmissa luonnoksissa 13) sekä 18-22 (aikaisemmin 14-16), ovat avain parempaan ja reilumpaan tulevaisuuteen. Ei päätepiste, vaan seuraavan uurastuksen alku!

Seuraava urakka onkin jo alkamassa. Ennen kuin direktiivi astuu voimaan, se täytyy implementoida, eli sovittaa kansalliseen lainsäädäntöön. Luvassa on monipolvista keskustelua ja sanamuotojen viilaamista ainakin seuraavan kahden vuoden ajan. Suomi on nimittäin niitä harvoja Euroopan maita, jotka ovat sinnikkäästi vastustaneet direktiivin hyväksymistä. ”Virallinen kanta” ei ole koko totuus, sillä esimerkiksi eduskunnan sivistysvaliokunta antoi kannatuksensa ajatukselle, että alustapalvelut velvoitetaan maksamaan sisällöntekijöille kohtuullinen korvaus, tietyin reunaehdoin. SiVP 119/2018 vp.

Olen keskustellut kevään aikana usean, eri puolueita edustavan poliitikon kanssa, ja olen vakuuttunut, että poliittista tahtoa oikeudenmukaisen lainsäädännön toteuttamiseen riittää.

Elämme nyt kaksien vaalien kevättä. Sinä olet mukana päättämässä, kenen käsissä meille tärkeät asiat ovat seuraavan neljän (Eduskunta) ja viiden (EU-parlamentti) vuoden ajan ovat. Äänestämällä fiksusti saat myös oikeuden kiukutella, jos ne #%&leen päättäjät tyrivät!

Mitä eduskuntavaaliehdokkaat kulttuuriasioista ajattelevat? Jos luovien alojen tulevaisuus vaikuttaa omaan ehdokasvalintaasi, etsi itsellesi sopiva ehdokas Luovien alojen vaalikoneesta!

Kaija Kärkinen
Suomen Musiikintekijät ry:n hallituksen puheenjohtaja


Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2019

Selaa lehden artikkeleita